Paleo taco csirketál
A gyulladáscsökkentő étrendek nem szólhatnak az önsanyargatásról....Tapasztalatból mondom, olyan fokon lehet frusztráló egy unalmas, ízetlen étrend, hogy egyfajta elkeseredettséghez, letargiához vezethet. Ami általában majd a falási rohamokhoz, ami miatt senki ne ostorozza magát (ettől függetlenül megoldásra vár a kiváltó oka), hiszen az ételek ízélménye örömforrás is a számunkra. Ezért is próbálok olyan recepteket hozni, amik nem kizárólag az állapot javulást szolgálják, de kulináris élvezeti értékük is van.

- Előkészület: kb. 10 perc
- Főzési idő: kb. 20 perc
- Fázis 1 és 2 állapottól, problémától függően
- Tej-, glutén-, hozzáadott cukor-, és tojásmentes recept
- 1 adag 488 kcal I szénhidrát: 27 g I fehérje: 31 g I zsír: 31 g I telített zsír: 5 g I koleszterin: 73 mg I nátrium: 1010 mg I kálium: 1783 mg I rost: 13 g, cukor: 9 g I A-vitamin: 576 I kalcium: 88mg I vas: 2mg
Hozzávalók 2 főre:
- 450 g kapirgáló, boldog csirke melle - csont és bőr nélkül
- 1 és 1/2 olíva vagy avokádóolaj
- 1/2 tk só
- 1 tk őrölt paprika
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk őrölt bors
- 1/2 tk fokhagymapor- elhagyható
Paprika és hagyma feltéthez:
- 1 ek olíva vagy avokádóolaj
- 1 db kaliforniai paprika - vékonyan felszeletelve
- 1 fej fehér hagyma - vékonyan felszeletelve
Karfiolrizshez:
- 4 bögre (1 bögre 240ml) karfiolrizs - a karfiolt felaprítod késes robotgéppel, rizsszem nagyságura
- 1 ek. olíva vagy avokádóolaj
- 1/2 tk só
- 1/2 tk fokhagymapor - elhagyható
- 3 ek lime lé - frissen facsart
Guacamole-hoz:
- 2 db érett avokádó
- Só ízlés szerint
- Fokhagyma por ízlés szerint
- Lime leve ízlés szerint
Friss zöldségkörethez:
- 4 bögre római saláta vagy vegyes zöldek
- 1 közepes vagy nagy paradicsom - apróra vágva
- Ízlés szerint friss salsa pl. Romesco szósz
- 1/4 csésze friss koriander, apróra vágva - elhagyhatod, ha nem szereted...
Elkészítés:
- Önts 1 1/2 evőkanál olajat a serpenyőbe, és melegítsd közepesen magas lángon. Ha vastag a csirkemell vágd félbe hosszában. Vékonyabb szeleteket kapsz, így gyorsabban és egyenletesebben sülnek. Tedd a csirkét a forró serpenyőbe. Minden szelet tetejére szórj sót és a fűszereket. Süsd amíg aranybarna lesz, kb. 4-5 percig, majd fordítsd meg. Addig süsd, amíg a csirke megpuhul. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre hűlni.
- Ugyan avval a serpenyővel folytatod, adj még hozzá 1 evőkanál olajat, tedd bele a szeletelt paprikát és a hagymát. 3-4 percig főzd, időnként megkeverve, amíg megpuhulnak. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
- Továbbra is maradunk a serpenyőnél :))), csökkentsd a hőt közepesre. Adj hozzá még egy evőkanál olajat, ha szükséges. (Lehet, hogy jól megvagy nélküle.) Ha a serpenyő felforrósodott, add hozzá a karfiolt. Sóval és fokhagymaporral szórj rá. Fedd le és hagyd főni 5-8 percig, vagy amíg megpuhul. Belekeverheted a lime levét, kóstold meg, és ízlés szerint adjunk hozzá még sót vagy lime-ot.
- Közben vágd félbe és kanalazd ki az avokádó belsejét. Tedd egy közepes tálba és pürésítsd egy villával, amennyire csak akarod. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, fokhagymaport és lime levét. A húst vágd vagy tépd kisebb falatokra.
- Az összeállításhoz a salátát, karfiolrizst és a csirkét rétegezd egy tálba. A tetejére kerül a pirított hagyma és paprika, guacamole, paradicsom, salsa és az apróra vágott korianderrel megszórhatod.
Jó étvágyat kívánok! Z <3