Palacsinta low fodmap módra

2021.11.24

Az alacsony Fodmap receptek, nem csak a bélflóra regeneráláskor jöhetnek jól, azok számára is rendkívül előnyösek, akik szénhidrát (lassú) anyagcsere típusba tartoznak, vagy hasnyálmirigy/vércukor problémáik vannak.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Előkészület: 20 perc
  • Sütési idő: 20 perc
  • Fázis 1 és 2
  • 1 adag (2 db/fő) szirup nélkül 385 Kcal I Zs: 12 g ebből telített 6 g I Sz: 59 g I F: 9 g I R: 2 g 

Hozzávalók 12 db palacsintához (2-3 db/fő):

  • 2 db nagyobb házi/bio tojás
  • 375 ml növényi tejpótló
  • 130 g fehér rizsliszt
  • 75 g tápióka keményítő vagy kukorica
  • 45 g bio szójaliszt - ne ijedj meg tőle, ha bio és alkalmanként fogyasztod, jótékony hatással bír
  • 100-120 g világos nádcukor (ne válassz gagyit)
  • 1 ek + 1 tk glutén mentes sütőpor - pl. Alnatura
  • 1 tk guar gumi - ezt szeretik nagyon a jótékony bélbacik :)
  • 4 ek olvasztott kókuszolaj vagy bio vaj, aki már visszavezetheti
  • Sütőspray
  • Opcionális: 150 g friss vagy fagyasztott áfonya vagy más alacsony glikémiás indexű piros bogyós gyümölcs, juharsziruppal meglocsolva

Elkészítés:

  1. Keverd habosra a tojásokat a tejjel egy tálban
  2. A liszteket, keményítőt, guar gumit, cukrot és a sütőport egy másik tálban jól keverd össze, majd a közepébe készített mélyedésbe öntsd bele a tejes keveréket. Keverd hozzá az olvasztott zsírt vagy vajat és csomómentesre dolgozd ki. Tedd félre 15 percre
  3. Egy palacsinta sütőt melegíts fel közepes hőmérsékletűre, fújd be a sütő spray-vel, majd kb. 1/2 bögrényi kb. 125 ml tésztát önts bele. Egy kanál segítségével simítsd el úgy, hogy közel 10 cm átmérőjű palacsinta legyen. Ez úgy nem a magyarok által megszokott vékony tészta lesz. Megszórhatod pár szem áfonyával , amikor elkezd a tészta sülni, sűrűsödni. Kb. 2-2 perc sütési idő kell oldalanként.
  4. Ismételd meg a 3. pontot, amíg el nem fogy a tészta
  5. A megmarad gyümölcsöt forgasd bele a juharszirupba, de adhatsz mellé kókusztejszínhabot is.

Jó egészséget kívánva! Z <3