Pajzsmirigy túlműködés - Hyperthyroidism

2019.09.01
Kép forrás: Google
Kép forrás: Google

Kedves levelet kaptam a közelmúltban, amiben arra kértek, hogy írjak a pajzsmirigy túlműködésről kicsit részletesebben. Tényleg itt a blogomon ezzel kapcsolatban kevesebb infót osztottam meg (az előadásomban hangsúlyosan szerepel), de kevesebbszer találkozom vele, mint az alul működéssel. Remélem ezúttal is segítségetekre lesz ez az írásom is. A pajzsmirigynek szerepe az anyagcserében, hő háztartásban, szellemi funkciókban, termékenységben, keringésben, csontrendszerben, endokrin rendszer működésében rendkívül fontos.

A túlműködés során a pajzsmirigy túl sok hormont termel.

Lássuk akkor! :)

Kialakulásának okai:

 • Öröklött
 • Káros külső-belső hatások
 • Stressz

A kiváltó okok között szerepel a D vitamin és a folsav hiánya = hiányos táplálkozási szokások!

A túlműködés autoimmun betegsége a Graves (Basedow) kór.

Tünetei lehetnek a túlműködésnek:

 • Megemelkedő pulzus
 • Golyva (előfordulhat alul működésnél és a túlműködésnél is)
 • Idegi feszültség
 • Fokozott izzadás
 • Meleg, nedves bőr
 • Fáradékonyság, levertség, gyengeség
 • Csökkenő testsúly
 • Fokozott étvágy
 • Olykor hasmenés
 • Álmatlanság
 • Kidülledt szem
 • Hajhullás
 • Krónikus viszketés
 • Hányinger, hányás
 • Koncentrálási nehézségek
 • Légszomj
 • Szédülés
 • Gyengeség

Laborvizsgálatban jelei:

- Ft3 és FT4 magas - a TSH alacsony

- Alacsony koleszterin/triglicerid szint (megemelkedett anyagcsere)

Az okok kialakulására térjünk vissza. Az öröklött és a stressz nem szorul magyarázatra talán. A külső-belső okok, amik elég gyakran állnak a háttérben és esetleg nem gondolnánk rá, mint kiváltó tényezőkre. 

Lehetnek fertőzések és gyógyszerek hatására kialakult kórképek a túlműködés mögött, például nagy mennyiségű tetrajódtironin étrend kiegészítő vagy ezt tartalmazó gyógyszer szedése is állhat a háttérben. Továbbá okozhatja a magas jód szint a szervezetben, amely a T4 és a T3 kulcsfontosságú eleme, vagy pajzsmirigygyulladás, előfordulhat még petefészek vagy here daganat okán, de okozhatja Bening tumor és a hipofízis jóindulatú daganata is.

A kiváltó okokat, viszont összeköti egy közös aktiváló tényező, ez pedig az emésztőrendszer és a mikrobiom* állapota összetétele.

Nézzük meg alaposabban:

A szervezet - és itt most hangsúlyosan a bélflórára értve - amikor egy antibiotikum kúra után elveszíti a homeosztázisát - egyensúlyát- gyakori velejárója a Clostridium difficile fertőzések, aminek a legtöbbször előforduló tünete a krónikus hasmenés. Legtöbb páciens (gyakran az orvosok erre nem fordítanak figyelmet) egy antibiotikum, ne adj isten szteroid kúra után, nem gondoskodnak a bélflóra megfelelő védelméről, regenerálásáról. Ilyenkor gyulladások maradnak vissza a belekben, amik a helytelen táplálkozás hatására további gyulladásokhoz és tünetekhez vezet. Ezek egyike lehet a pajzsmirigy túlműködése is!

Bizonyos bélbaktériumok túlsúlya, befolyásolhatja a hyperthyroid rendellenességekre vagy a papilláris pajzsmirigyrákra való hajlamot.

Az esetek közel 90%-ban a túlműködés hátterében autoimmun komponens áll, amelyet valószínűleg mikrobiom diszbiózist* vált ki. Ezenkívül a hyperthyreosis a bifidobaktériumok és lactobacilusok csökkenésével is kapcsolatos, de az enterococcus növekedésével a székletben feltehetően egy thyroid-reaktív antigénen keresztüli molekuláris utánzással is elindulhat a folyamat.

Tehát a kutatásokból egyértelműen kiderül az összefüggés a betegség kialakulása és az emésztőrendszer állapota között!

A nem megfelelő táplálkozási szokások hatására kialakuló gyulladt bélrendszerben elégtelen a tápanyagok felszívódása (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék), hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik a pajzsmirigy betegségeihez vezethetnek (belső ok).

A gyógyszeres kezelés az emésztőrendszer egyensúlyi állapotának -mikrobiom, és a mikrobal- visszaállítása után, teljesen elhagyható, amennyiben a kiváltó oka ez volt. Sajnos azok, akik ez a lépést nem teszik meg az egészségük helyreállítása érdekében, a legtöbb, a betegséget kísérő kellemetlen tünettel élnek együtt tovább, olyanokkal, mint a fent említettek.


A táplálkozásról

Lehetőleg kerülni kell a finomított, feldolgozott termékeket, előnybe kell részesíteni a változatos bio húsokra, zöldségekre, csonthéjasokra és kevés gyümölcsre alapuló étrendet. Ez a diéta nem tartalmaz glutént és tejet és az ezekből készült ételeket sem, viszont kalciumban, nátriumban gazdagnak kell lennie! A glutén és a tej elhagyása a napi étrendből gyulladást okozó hatásuk miatt erősen ajánlott. Érdemes olyan szakembertől, táplálkozási tanácsadótól segítséget és étrendet kérni, aki hivatalosan foglalkozik a mikrobiom helyreállító és autoimmun betegeknek szóló diétás tanácsadással!


Gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok

- Gyöngyajak, csökkenti a pajzsmirigy aktivitását

- Citromfű, remek TSH szabályozó. Csökkenti a pajzsmirigy hormonok túlzott kiválasztását. Nyugtató, stresszoldó hatású, támogatja az immunrendszert.

- Indás ínfű, Csökkentheti a T4 (tiroxin) hormon termelődését, TSH ellenes antitesteket mérsékli (ez fontos Graves kórnál). Szapora szívverés, nyugtalanság, fejfájás csökkentő hatású.

- D-vitamin

- Szelén, nagy a szerepe a pajzsmirigy hormon- és enzim termelésében. szigorúan kúra szerűen alkalmazva, meghatározott ideig és dózisban!

- Folsav

- Magnézium

- Cink

A jódot külön pótlásra csak előzetes vizsgálatok után, szakorvosi javaslatra fogyasszunk, ha már igazoltan jódhiány áll a tünetek hátterében. A hétköznapi pótlásra, használjunk természetes forrásból eredőket (a tengeri sóból a lepárlás során elvész a jódtartalma, ezt szintetikus jóddal pótolják), mint a fehér húsú tengeri halak, rákok, alga és ennek kivonatai. Szerves formájában próbáljuk lehetőleg fogyasztani (jódozott sók nem azok), ami felismerhető a szervezet számára és könnyen hasznosul.Mozgás

Amennyiben az anyagcsere folyamatok kórosan felgyorsultak (extrém fogyás), keringési panaszok léptek fel, ebben az esetben célszerű olyan mozgásformákat választani, amik nem terhelik meg túlzottan a szervezetet pl. séta, jóga, pilates, streching. Amint helyreállt a szervezet egyensúlya, vissza lehet térni fokozatosan a szokásos sportokhoz. A betegség és az általa is kiváltott stressz nagy terhet ró a mellékvese működésére is, ezért ajánlott a pihenés, relaxálás, minőségi alvásidő. 

Szükség esetén mellékvese támogató kúra alkalmazása a túlműködés elterjedésének elkerülése érdekében.


Jó egészséget kívánva! Z 


* Mikrobiom: velünk, rajtunk élő mikrobák összessége

* Mikrobiom diszbiózis: a velünk együtt élő baktériumok abnormális jelenléte, állapota a bélben (hüvelyben, bőrön).


Szakirodalom és kutatási forrás: 

Dr. Jack Gilbert, the Orlo & Carol Clark Distinguished Lecturer in Endocrine Surgery and director of the Microbiome Center at the University of Chicago in Illinois.