Nem a mamád féle töltött paprika :)

2021.08.25

Most, nyár végén, ősz elején lesz a legfinomabb, legintenzívebb ízű a paprika és a paradicsom!

Kis fantáziával, a hagyományos ételeket is elkészítheted egy egészségesebb, alakbarátabb verzióban. A magyar konyha fogásai isteniek, de sajnos gyakran nem a megfelelő ételtársításokról szólnak. Még mindig itt kering a lisztes rántás, és ezekhez a főzelékfélékhez gyakran még pluszban jön a kenyér vagy a főtt burgonya....Ezzel aztán az ember fia/leánya jó úton halad az elhízás és a hozzá kapcsolódó emésztőrendszeri betegségek felé! Tehát érdemes erre is odafigyelni, amikor összeállítjuk a napi/heti menüt, ne kerüljön bele felesleges szénhidrát forrás.

  • Elkészítési idő: 90 perc
  • 1 adag 395 Kcal I Zs: 25 g I Sz: 12 g I F: 30 g 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db bio/házi nagyobb kaliforniai vagy kápia paprika
  • 400 g bio/házi sertéshús darálva vagy amit szeretsz
  • 150 g bio/házi füstölt sonka, apró kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Csipetnyi szerecsendió
  • 4 db bio/házi nagyobb paradicsom, meghámozva, apróbb kockákra vágva
  • 4 kk. mangalica zsír + a sütéshez
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. Paprikákat egyben, platnin vagy a sütőben süsd meg, hogy a héját le tudd húzni. Vágd ketté hosszában vagy a a tetejét vágd le, és szedd ki a magházat, magokat.
  2. Egy nagyobb serpenyőben a mangalica zsírt forrósítsd fel, dobd rá a sonkát, majd a húst és pirítsd meg. 10 perc után add hozzá a zúzott fokhagymát és keverd jól össze.
  3.  Amikor már félig megpuhult a hús, add hozzá a paradicsomot, szerecsendiót, sót és borsot ízlés szerint, majd félig lefedve párold addig, amíg be nem sűrűsödik, elpárologja a levét.
  4. Kicsit hagyd hűlni a húsos tölteléket, majd töltsd meg vele a parikákat. Tűzálló tálba helyezd bele, locsold meg olvasztott mangalica zsírral majd néhány percre 180°C sütőben piríts rá.

Köretnek mehet hozzá bulgur, quinoa, basmati/jázmin rizs, hajdina, ha ebédre fogyasztod. Vacsorára friss idény/zöldségsalátával tálald.

Jó étvágyat, egészséget kívánok! Z <3