Nem a mamád féle töltött paprika :)
Most, nyár végén, ősz elején lesz a legfinomabb, legintenzívebb ízű a paprika és a paradicsom!
Kis fantáziával, a hagyományos ételeket is elkészítheted egy egészségesebb, alakbarátabb verzióban. A magyar konyha fogásai isteniek, de sajnos gyakran nem a megfelelő ételtársításokról szólnak. Még mindig itt kering a lisztes rántás, és ezekhez a főzelékfélékhez gyakran még pluszban jön a kenyér vagy a főtt burgonya....Ezzel aztán az ember fia/leánya jó úton halad az elhízás és a hozzá kapcsolódó emésztőrendszeri betegségek felé! Tehát érdemes erre is odafigyelni, amikor összeállítjuk a napi/heti menüt, ne kerüljön bele felesleges szénhidrát forrás.

- Elkészítési idő: 90 perc
- 1 adag 395 Kcal I Zs: 25 g I Sz: 12 g I F: 30 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db bio/házi nagyobb kaliforniai vagy kápia paprika
- 400 g bio/házi sertéshús darálva vagy amit szeretsz
- 150 g bio/házi füstölt sonka, apró kockákra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- Csipetnyi szerecsendió
- 4 db bio/házi nagyobb paradicsom, meghámozva, apróbb kockákra vágva
- 4 kk. mangalica zsír + a sütéshez
- só, őrölt bors
Elkészítés:
- Paprikákat egyben, platnin vagy a sütőben süsd meg, hogy a héját le tudd húzni. Vágd ketté hosszában vagy a a tetejét vágd le, és szedd ki a magházat, magokat.
- Egy nagyobb serpenyőben a mangalica zsírt forrósítsd fel, dobd rá a sonkát, majd a húst és pirítsd meg. 10 perc után add hozzá a zúzott fokhagymát és keverd jól össze.
- Amikor már félig megpuhult a hús, add hozzá a paradicsomot, szerecsendiót, sót és borsot ízlés szerint, majd félig lefedve párold addig, amíg be nem sűrűsödik, elpárologja a levét.
- Kicsit hagyd hűlni a húsos tölteléket, majd töltsd meg vele a parikákat. Tűzálló tálba helyezd bele, locsold meg olvasztott mangalica zsírral majd néhány percre 180°C sütőben piríts rá.
Köretnek mehet hozzá bulgur, quinoa, basmati/jázmin rizs, hajdina, ha ebédre fogyasztod. Vacsorára friss idény/zöldségsalátával tálald.
Jó étvágyat, egészséget kívánok! Z <3