'Nektár' éjszakára - pihentető alvás

2023.02.22

Remélem te nem tartozol azok közé a tagok, illetve vendégeim közé, akik sajnos arról számoltak be nagyon nem jól alszanak. Fitoterápia vizsgára is készülve, számos gyógynövény szakkönyvet rendeltem és olvasok ebben a témában is. Most egy nagyon egyszerű, de annál hatásosabb receptet hoztam.

Ez a 'Nektár' recept két adaptogén port, az ashwagandhát és a schisandrát és a méz kombinációját tartalmazza. Édesítheted vele az esti nyugtató, stresszoldó teádat vagy a lefekvés előtti rezisztens keményítő tartalmú (ez segíti a vércukor, inzulin szintet stabilan tartani az éjszaka folyamán) uzsonnádra, vacsorádra is teheted.

Az Ashwagandha egy nyugtató adaptogén, amely éjszakai használat esetén is jól működik. Segíthet csillapítani az álmatlanságot, ha az egyik fő tényező mögött a magas stresszszint áll. A Schisandra az idegekre ható tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megnyugtatják az idegrendszert. A schisandra érdekes és kevésbé ismert jellemzője, hogy a nyugtalan, élénk vagy kellemetlen álmok okozta álmatlanság vagy ébrenlét esetén használható.

Hashimoto, és Th1 domináns sejtes immunválasz esetében az ashwagandhát körültekintően vagy semmilyen formában nem ajánlott fogyasztani. Mielőtt bármilyen receptet kipróbálsz konzultálj a kezelőorvossoddal.

Hozzávalók (nem egy adaghoz):

  • 3 evőkanál porított schisandra
  • 3 evőkanál porított ashwagandha
  • 1 bögre (240 ml) méz

Elkészítés:

  1. Öntsd a schisandra és ashwagandha port egy tiszta keverőedénybe, és óvatosan keverd össze.
  2. Mérj ki 1 csésze mézet egy hőálló üvegedénybe/üvegbe. Állítsd bele egy edénybe annyi vízzel, hogy az üvegnek a negyedéig érjen.
  3. Lassú tűzön melegítsd fel a mézet, amíg könnyen le nem válik a kanálról, majd sütőkesztyűvel vagy konyharuhával azonnal vedd ki a vízből. (A túl sok hő hatására a méz kikristályosodik, a melegítéssel pedig csak annyit kell tennie, hogy megkönnyítse a fűszernövények keverését.)
  4. Mielőtt a méz kihűl, add hozzá a schisandra és ashwagandha keveréket, és óvatosan keverd össze, de azért egyenletesen oszlasd el benne.

Pihentető alvást, csodás álmokat! Z <3