Megváltozott egészség...

2023.05.19

2023-ra számos, az elmúlt 2 évben minket ért, tapasztalt negatív élmények, érzetek bizony mentálisan és testileg is lecsapódtak. A személyiség típusok a holisztikus szemléletben összefügghetnek betegségek kialakulásának kockázatával. Mostanra pedig egyre gyakrabban tapasztalom azt a hozzám fordulóknál, hogy ezek a tünetek megmutatkoznak. Abban szeretnék segíteni, miként lehetne újra harmóniát, egyensúly teremteni, természetes módszerekkel.

Az egészség fogalma a természetgyógyászat elvei szerint:

Az egészség a természettel harmonizáló, testi, lelki, szociális és szellemi egyensúly dinamikus állapota.

A dinamikus szó az állapot változékonyságára utal, és arra, hogy az egészség nem magától értetődően létezi, fenntartásához tudatosságra, tanulásra és gyakran célirányos cselekvésre van szükség.

Lenyomatok...

A fenti idézetben szereplő test, lélek, szociális és szellemi harmónia elvesztése volt az, amit 2020-tól kezdve durva módon elvettek tőlünk. A félelemkeltés, a félrekezelések vagy éppen a megfelelő orvosi beavatkozás teljes hiánya,  a propaganda, az indokolatlan lezárások/bezárások, félretájékoztatás a vakcinákkal kapcsolatban, ami a mostani, sokak számára nehéz helyzethez vezetett.

Kollégákkal beszélgetve, de egyre több orvosnál is látom, hogy egyre gyakoribbak az alábbi betegségek és tünetek:

 • Hirtelen kialakuló és gyors lefolyású daganatok
 • Autoimmun betegségek (pl. pajzsmirigyet, hasnyálmirigyet, idegrendszert, ízületeket érintők)
 • Meglévő betegségek belobbanása
 • Termékenységi problémák férfiaknál, nőknél egyaránt
 • Ciklus problémák vagy a menstruáció teljes hiánya a reproduktív korban levő nőknél
 • Emésztőrendszeri problémák
 • Csökkent immunfunkció/állandó felfokozott állapotú immunrendszer...


Hogyan teremthetsz újra egyensúlyt?

A mentális állapotod javítására számos szuper módszer létezik, csak a habitusodnak/személyiségednek legmegfelelőbbet kell megtalálnod. Meglehet pszichiáter, pszichológus vagy más segítő szakember segítségét kell kérned, de egy módszer biztosan van, ami mindenkinek bejön: ez a rendszeres testmozgás és a szabadban, jólevegőn tartózkodás.

A sokat emlegetett meditáció -vagy tünődés ahogy eleink nevezték-, sem jön be mindenkinek, ellenben a légzőgyakorlatokkal ami segíthet a relaxációban, szorongás, pánik és stresszoldásban. Ez egyébként az emésztőrendszerre is rendkívül jó hatással van.

Post- vagy long covid tünetekre egyre több orvos javasol tényleg jó módszereket, viszont sok a most a mások baján nyerészkedő, minden vackot rásózó is.

De nézzünk meg néhány elméletet, hogy egyes betegek miért szenvednek hosszan a  COVID után:

 • Vírus által kiváltott "üss és menekülj", amely az immunrendszer szabályozási zavarához vezethet
 • S1 (tüskefehérje) fehérjeszegmensek monocitákban
 • Vérsejtek morfológiai változása
 • ACE2 receptorok elleni autoantitestek
 • A vestibulo cochlearis (egyensúly és hallóideg) rendszer vérellátásának megszakadása
 • RNS nélküli virion perzisztencia más szövetekben - amikor a vírus nem tisztul ki, hanem a fertőzött egyedek meghatározott sejtjeiben marad.
 • Hízósejt aktivációs szindróma (MCAS)
 • Makrofág aktivációs szindróma (MAS)


Leggyakoribb tünetei a long covidnak 

Az egyik a fáradtság, fejfájás és felső légúti panaszok (légszomj, torokfájás, tartós köhögés és szaglásvesztés). A másik a több rendszerre kiterjedő panaszok, beleértve a folyamatos lázat és a gasztroenterológiai (emésztőrendszeri) tüneteket.

A long covid tünetei általában hatással vannak a mindennapi működésre:

 • Légszomj a sejtek sejtszintű oxigénnel való perfúziós nehézségei miatt
 • Állandó, egész testet érintő égető érfájdalom
 • Agyköd és csökkent kognitív képesség
 • Látásproblémák
 • Emelkedett nyugalmi pulzusszám, csökkent pulzus-variabilitás és diszautonómia (autonóm idegrendszer működési zavara)
 • Fizikai teljesítmény csökkenése


Miért következik be a long covid?

Nem világos, hogy egyes betegeknél miért fordul, másoknál miért nem. Vannak azonban olyanok, akiknél nagyobb a kialakulásának a kockázata. Ők a 35 és 64 év közötti nők, akiknek kórtörténetében allergiás vagy atópiás állapotok szerepelnek. Ez egyrészt betudható hasonlóan az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulásánál is annak, hogy sokkal érzékenyebb a női szervezet a havonta jelentkező ciklus miatti hormon ingadozással. Éppen ezért:

Férfiaknál nagyobb a súlyos betegségek és a COVID-19 okozta halálozás kockázata. A nőknél kisebb a súlyos betegségek és halálozás kockázata, de nagyobb a specifikus autoimmun aktiváció kockázata.

Mit tehetsz a gyógyulásodért?

Azon túl, hogy olyan orvostól kérj segítséget aki tud és akar is segíteni, a szervezetedet támogatni tudod abban, hogy mihamarabb vissza tudjon térni a normális működéséhez, egyensúlyához.

Ehhez az alábbiakat javaslom:

 1. Tedd rendbe az emésztésedet. Gyulladt belekkel, diszbiotikus bélflórával nem csak a covid kapcsán lehetnek majd szövődményeid, de más súlyos betegségek kialakulásának is hatalmas a kockázata. Ahogy Paracelsus mondta: "élet és halál a belekben lakozik". Fogyassz friss bio/organikus beszerzési forrásból származó (Betevő beszerzőben találsz helyeket) zöldségeket, gyümölcsöket és húsféléket, turbózd fel a rendszert fito-nutriensekkel, jó bio élelmiszerekkel. 
 2. Gondoskodj a jó minőségű ásványi anyag és vitamin pótlásról. Bizony hiába eszel bio alapanyagokból készül ételeket, az csak azt fogja garantálni, hogy nem tartalmaz agresszív és szintetikus vegyszereket, adalékanyagokat. Azt sajnos nem, hogy a termőtalaj mennyire gazdag szerves anyagokban, és ezáltal mit tartalmaz a végtermék majd. Ezért a táplálékkiegészítők használata úgymond szükséges "rossz". Erős gyulladáscsökkentő hatása van és szinte mindenkinél hiányzik az: omega-3 zsírsavak napi 1500 mg, a cink (segíti az emésztést is) napi ajánlott dózis 20-40 mg, C- vitamin napi ajánlott dózis 2x500mg, és D-vitamin 2000-5000NE/nap, magnézium biszglicinát 500-1500mg/nap.
 3. Segítsd a májfunkciót és a méregtelenítést. Ahhoz, hogy a felfokozott immunrendszeri folyamatokat (limfociták, monociták, GOT...) segítsd 'lecsendesíteni' számos lehetőség van. Kúraszerűen fogyasztható a máriatövis teája és porított verziója, gyermekláncfű bármelyik részéből készült tea, liposzómás glutation, NAC, fekete kömény és oregano olaj, kurkuma, gyömbér. És ott van az infraszauna, amely tényleg csodákra képes és a keserűsós fürdő (Epsom só vagy magnézium-szulfát).
 4. Elvesztetted a szaglásod, ízlelésed? Próbáld ki  a Bach virág és aroma terápiát, amely segíthet az idegrendszer receptorainak, sejtjeinek újra tanulni ezeket az érzeteket.
 5. Fülzúgásra, csengésre pedig a gingko biloba tartalmú Tebofortan készítmény lehet jó megoldás, amely az idegrendszerre is hatva, javítja a memóriát, agy vérellátottságát is. 


Még sorolhatnám, hiszen számos természet anya adta csoda áll rendelkezésünkre, de ezek azok, amiket ismeretlenül is általánosságban rizikó nélkül ajánlhatók.

Legközelebb a covid vakcinák okozta károsodással folytatom, sajnos ez rendkívül aktuális, a bélflóra egyensúlya szempontjából is.

Kérdésed lenne, ne habozz feltenni!

Jó egészséget kívánok! Z <3