Mediterrán csirkeragu

2021.06.09

A mediterrán konyha alapanyagai, fűszerei és főzési technikája az egyik, amiről tudjuk, hogy kedvező hatással van a bélflórára. Azt hiszem nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné az italian cucina-t és Dolce Vita életérzést. Nekem nagy kedvencem ez a csirkehúsos ragu, amit mindenki a kedvenc zöldségféléivel és fűszerével ízesíthet. Kiválóan passzol hozzá  a kapor, aminek most szezonja kezdődött, és ráadásul ez a fűszernövény, nagyszerűen hat az emésztésre és az anyagcserére is.

  • Előkészület: kb. 30 perc
  • Főzési idő: kb. 30 perc
  • Fázis 1 - eliminációs, gyulladáscsökkentő szakasz
  • 1 adag 403 kcal I Zs: 19 g I Sz: 18 g I F: 38 g 

Hozzávalók 1 főre:

  • 150 g bio, házi csirkehús, csont és bőr nélkül, csíkokra vagy kisebb kockákra felvágva
  • 2 közepes nagyságú sárgarépa, kockákra vágva-vagy bármilyen más idényzöldség, és lehet vegyesen is használni
  • 1/2 szál póré vagy fehér hagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1/4 bio citrom leve és reszelt héja
  • 1/4 tk dijoni mustár
  • 1 ek olívaolaj
  • Kapor, bazsalikom, oregano, őrölt bors
  • 1-2 ek. kókusz vagy mandula krém (Aldiban kapható, bio verzióban). Ha már stabil az állapotod, bio natúr joghurtot is használhatsz.
  • 1/2 tk tápióka keményítő-elhagyható

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten melegítsd fel az olajat, pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és csak addig pirítsd, amíg meg nem érzed az illatát. Ekkor húzd le a gázról és öntsd hozzá citromlevet
  2. Add hozzá a húst, tedd vissza a gázra és keverd jól össze és pirítsd addig amíg elkezd kifehéredni, ekkor add hozzá a zöldségeket, sót, fűszereket, keverd össze. Fedd le és hagyd párolódni a hús típusától függően 5-10 percet. 
  3. Ha már puha a hús vedd, le a fedőt és hagyd hogy följön el a levéből, keverd hozzá a krémet a mustárral, forrald össze, majd a kevés vízzel kikevert keményítőt keverd hozzá. Egyet rottyants rajta, és kész...

150 g friss idénysalátával vacsorára vagy 50 g (szárazon mért) főtt rizzsel, quinoával ebédre tálald. 

Jó étvágyat! Z <3