Mandulás, lekváros omlós tallérok
Van valami varázslat az omlós sütikben...a magyar konyha egész szép tárházzal bír ezek terén, de a legtöbb recept cukortól cuppogós szájakat eredményez. Főleg, hogy sokan a tetejét is jól megszórják porcukorral.
Ebben a receptben is van cukor (nádcukor), mert az a tapasztalatom, hogy édesítő szerekkel nem működik jól az omlós tészta vagy adalékanyagokat (kötő anyagokat) kell hozzá adni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő állagot. Azt gondolom, egy jó minőségű nyers nádcukor ebben a mennyiségben, évi 1-2 ünnepi alkalommal fogyasztva senkinek nem fog gondot okozni, ellenben a cukoralkoholokkal.

- Előkészület: 15 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Gluténmentesen és laktózmentesen verzióval
- 1 db (32 db esetén) 105 Kcal I Zsír: 6 g I Sz: 12 g ebből cukor: 4.4 g I F: 0.8 g
Hozzávalók 24 db-hoz:
- 1 bögre lágy bio vaj (kb. 226 g vagy 16 evőkanál) vagy kókuszzsírral is működik
- 3/4 bögre nyers nádcukor (1 bögre 240 ml)
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál mandula kivonat (opcionális)
- 2 bio tojássárgája
- Csipet só
- 2 és 2/3 bögre (329 g) gluténmentes lisztkeverék, kinek mi a kedvence. Lehet Szafis vagy ez és ez is működhet, bár állagra lehet különbség.
- 1 bögre hozzáadott cukor és tartósítószer nélküli lekvár, amelyet választott, például sárgabarack, málna vagy áfonya
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Add hozzá a vajat/zsírt és a cukrot egy nagy tálba, és keverjük elektromos habverővel 1 percig, amíg habos nem lesz.
- Adja hozzá a vaníliát, a mandulakivonatot, a tojássárgáját, a sót a vajjal és a cukorral együtt, és keverd további 30 másodpercig, amíg össze nem áll.
- Ezután 1/2 csészénként adjuk hozzá a lisztet, folyamatosan keverjük, amíg a tészta teljesen összeáll.
- Két tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd a tésztából egy evőkanálnyi mennyiségű masszából sodorj golyókat, teáskanállal vagy ujjaddal mindegyikbe mélyedést készíts, és tegyél bele lekvárt
- 18-20 percig sütsd, amíg a keksz kívülről megpirul, majd tálalás előtt hagyd hűlni legalább 15 percig.
Jó sütést kívánok és békés hangolódást, készülődést!
Szeretettel: Z <3