Mandulás, lekváros omlós tallérok

2021.12.01

Van valami varázslat az omlós sütikben...a magyar konyha egész szép tárházzal bír ezek terén, de a legtöbb recept cukortól cuppogós szájakat eredményez. Főleg, hogy sokan a tetejét is jól megszórják porcukorral. 

Ebben a receptben is van cukor (nádcukor), mert az a tapasztalatom, hogy édesítő szerekkel nem működik jól az omlós tészta vagy adalékanyagokat (kötő anyagokat) kell hozzá adni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő állagot. Azt gondolom, egy jó minőségű nyers nádcukor ebben a mennyiségben, évi  1-2 ünnepi alkalommal fogyasztva senkinek nem fog gondot okozni, ellenben a cukoralkoholokkal.

  • Előkészület: 15 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Gluténmentesen és laktózmentesen verzióval
  • 1 db (32 db esetén) 105 Kcal I Zsír: 6 g I Sz: 12 g ebből cukor: 4.4 g I F: 0.8 g 

Hozzávalók 24 db-hoz:

  • 1 bögre lágy bio vaj (kb. 226 g  vagy 16 evőkanál) vagy kókuszzsírral is működik
  • 3/4 bögre nyers nádcukor (1 bögre 240 ml)
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál mandula kivonat (opcionális)
  • 2 bio tojássárgája
  • Csipet só
  • 2 és 2/3 bögre (329 g) gluténmentes lisztkeverék, kinek mi a kedvence. Lehet Szafis vagy ez és ez is működhet, bár állagra lehet különbség.
  • 1 bögre hozzáadott cukor és tartósítószer nélküli lekvár, amelyet választott, például sárgabarack, málna vagy áfonya

Elkészítés: 

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Add hozzá a vajat/zsírt és a cukrot egy nagy tálba, és keverjük elektromos habverővel 1 percig, amíg habos nem lesz.
  3. Adja hozzá a vaníliát, a mandulakivonatot, a tojássárgáját, a sót a vajjal és a cukorral együtt, és keverd további 30 másodpercig, amíg össze nem áll.
  4. Ezután 1/2 csészénként adjuk hozzá a lisztet, folyamatosan keverjük, amíg a tészta teljesen összeáll.
  5. Két tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd a tésztából egy evőkanálnyi mennyiségű masszából sodorj golyókat, teáskanállal vagy ujjaddal mindegyikbe mélyedést készíts, és tegyél bele lekvárt
  6. 18-20 percig sütsd, amíg a keksz kívülről megpirul, majd tálalás előtt hagyd hűlni legalább 15 percig.

Jó sütést kívánok és békés hangolódást, készülődést! 

Szeretettel: Z <3