Lúgosító répaleves, kölessel
Szervezetünk sajnos a táplálkozási szokásaink a megváltozott állattartási, növénytermesztési és élelmiszeripar technológiák hatására a szervezetünk rohamosabb ütemben savasodik el, mint évtizedekkel ezelőtt. A savas ételek károsíthatják a veséket, tehát a lúgos ételek bevezetése az étrendbe segíthet fenntartani a ph egyensúlyát.
Nem illékony savak képződnek oxigénhiányos körülmények közepette, éhezéskor, fehérjék és nukleinsavak lebomlásakor illetve inzulinhiány esetén. A túlzott fehérje és nukleinsav-bevitel illetve az oxigénhiány tehát valóban megterhelheti a szervezetet nem illékony savak előállításával. A nem illékony savak eltávolítása a vese feladata.
Amennyiben megnő a nem illékony, a tüdőn keresztül nem távozó savak szintje, az elsősorban a puffer-rendszerek fokozott igénybevételét jelenti, ám egészséges személynél ezek a rendszerek továbbra is tudják szabályozni a szervezet sav-bázis háztartását. Csak ezen mechanizmusok kimerülésekor látjuk a szervezeten belüli pH megváltozását, az "elsavasodást", ez azonban már komoly tüneteket okoz, kórházi kezelést tesz szükségessé.
Jelenlegi civilizált életmódot folytatva, túlzott mennyiségű ételt és ezen belül állati fehérjét viszünk be a szervezetbe, mely egyrészt fokozott igénybevételt jelent az emésztőrendszer számára, másrészt lebomlása során nagyobb mennyiségű savas végtermékkel terheli a szervezet puffer-rendszereit. Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése.
Gyomorpanaszok esetén pedig ne az elsavasodást keressük, hanem a gyomorsav-elválasztást fokozó tényezőket (stressz, gyomorfeszülés, rendszertelen étkezés, alkohol) kerüljük, valamint étkezzünk gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset.

- Előkészület: 15 perc
- Főzési idő: kb. 30-35 perc
- Fázis 1- eliminációs, gyulladáscsökkentő szakasz
Hozzávalók 2-4 főre:
- 1-2 csipet cayenne bors
- 1/2-1 maroknyi zöldségzöldje és metélőhagyma, felaprítva
- 750-1000 ml házi készítésű zöldségleves alaplé
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2-1 ek extra szűz olívaolaj
- 450-900 g sárgarépa, kisebb kockákra vágva
- 1/2-1 csipet só
- 56-112 g őrölt köles vagy liszt
- 1-2 fej vöröshagyma, kisebb kockákra vágva
Elkészítés:
- Egy lábasban az olajat hevítsd fel közepes hőmérsékletűre, tedd bele a hagymát és dinszteld üvegesre.
- Ezután add hozzá a sárgarépát, és dinszteld kevergetve kb. 3-4 percet, majd keverd hozzá a kölest és kevergetve alacsony hőmérsékleten főzd további 10 percet.
- Ekkor öntsd hozzá a zöldséglevet, tedd bele a fokhagymákat, sózd és borsozd meg. Tedd rá a fedőt és főzd, amíg a répa meg nem puhul.
- Amikor kész, hagy egy kicsit hűlni, és ha szereted a krémleveseket, akkor turmixold össze, tálalás elött. A tetejét szórd meg a petrezselyemmel és a metélőhagymával.
Jó étvágyat! <3