Lúgosító leves

2020.09.11

A lúgos étrend egy olyan táplálkozási mód, amely a savasító ételeket ellensúlyozza és a savas kémhatást a szervezeteben. Őseink sokkal több lúgos hatású zöldségfélét fogyasztottak, ez mára  a nyugati típusú étrenddel (többszörösen finomított, feldolgozott ételek, transzzsírok...) az ellenkezőjére fordult. Már tudjuk, hogy ez az életmód, étrend ami a modern világunk része, nagyban hozzájárul az elhízáshoz, és számos egészségügyi problémát okoz,mint a rák, emésztőrendszeri, szív-, és keringési, neurológiai betegségek. 

Az emberi szervezet, folyamatosan dolgozik azért, hogy a vérben enyhén lúgos ph-értéket tartson fent, ehhez el kell távolítania a felesleges savféleségeket. Segítsünk ebben a szervezetünknek, a mindennapi jólétünk, egészségünk érdekében!

Ehhez a recepthez, nem kerülnek feltöltésre a kalória és tápanyag mennyiségek, hiszen ebben az esetben nem ezeknek a számolása a cél. Továbbá ez a leves a gyulladáscsökkentő ketogén étrend egyik alapköve.

Egy esetben biztosan nem lehet fogyasztani ebben a formában, hisztamin intolerancia esetében. Ez a leves lassan főzve készül és ez az eljárás emeli  az étel hisztamin tartalmát. Számukra is elkészíthető, de akkor kuktában vagy más gyorsfőző edényben.


Hozzávalók:

  • 2 db hámozatlan bio sárgarépa, alaposan megmosva, feldarabolva
  • 2 db bio szárzeller (teljes), felaprítva
  • 1 db közepes vöröshagyma, felaprítva
  • 7 gerezd fokhagyma, megpucolva, aki hogy szereti, egyben vagy zúzva
  • 1 bögre (1 bögre= kb. 240 ml) bio karfiol, rózsáira szedve
  • 1 bögre bio brokkoli, rózsáira szedve
  • 2 babérlevél
  • 2 tk parajdi vagy himalaya só
  • 2 ek bio almaecet

Elkészítés: az összes hozzávalót helyezd bele egy megfelelő nagyságú lábasba. Akinek van lassú főző edénye az abban készítse. Adj hozzá annyi vizet, hogy 1 ujjnyira ellepje, fedd le és főzd alacsony hőmérsékleten 8-10 órán keresztül. 

Amennyiben gyorsfőzőben készül, akkor abban 60 percig, magas hőmérsékleten. Kuktában a hangjelzés után levéve a hőmérsékleten, szintén 60 percig.