Low carb vagy nem low carb

2017.10.28

Sziasztok!

Most az alacsony szénhidrát (továbbiakban szh.) tartalmú diétákról írok, mivel látom itt eléggé nagy tévhitek/téveszmék vannak.

Néhány szó a szénhidrátokról, mit is értünk ez alatt:

1. Összetett szénhidrátok (főleg keményítők)

-gabonák: búza, rizs, árpa, köles, hajdina, zab, rozs stb. (ezek a mindennapi táplálkozás részei)

- ebből származékok: lisztek, pelyhek, kuszkusz, tészta, kenyér stb. (ezek feldolgozott szh. források, ezekből kevesebbet ajánlott fogyasztani)

- egyebek: csicsóka (nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet), burgonya, gesztenye, banán stb. (ezekből is kevesebb az ajánlott mennyiség)

2. Egyszerű szénhidrátok (édes ízűek, ezekből keveset)

- méz

- cukrok

- gyümölcsök

Az alacsony szh. tartalmú étrendek egy egészséges aktív, sportoló ember számára igazi büntetés. Ingadozó vércukorszint, remegés, homályos gondolkodás, fejfájás, szédülés, anyagcsere- és hormonális zavarok sokszor a tünetek.

A nagyon alacsony szh. tartalmú diéták hatására túlzott/fokozott kortizol termelés lesz a válasz (mivel ez egy stresszhelyzet a szervezetnek), ami hosszú távon a mellékvese elfáradásához vezet, ebből adódik a hormonális egyensúly felborulása (ösztrogén-progeszteron egyensúly) és negatív irányba befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Amennyiben az ösztrogén túlsúlyba kerül a szervezetben, növelni fogja az alpha-adrenerg* receptorok számát, míg a progeszteront csökkenti.

*alpha-adrenerg receptorok: paraszimpatikus idegrendszeri hatás, vérnyomást csökkenti, inzulin termelés szabályozása, vér triglicerid szintjének csökkentése, emeli a HDL (jó) koleszterin szintjét, libidófokozó, méh összehúzó.

A progeszteron úgy működik a nőknél, mint a férfiaknál a tesztoszteron, javítja az anyagcserét, növeli a béta-adrenerg* receptorok számát. Az ösztrogén túlsúllyal (nőknél, férfiaknál egyaránt jelentkezhet) pont ellenkező hatást érünk el, lelassul az anyagcsere és főleg a has (úszógumi) és a comb felső részén fog zsírokat raktározni.

*béta-adrenerg receptorok: szimpatikus idegrendszeri hatás, növekszik a vérnyomás, szívverés, fokozódik az anyagcsere, vízvisszatartó hatás a vesékben. Görcsoldó hatás a méhben- ellazítja a sima izmokat, gyomorban, bélben, hörgőkben. Kitágítja az ereket, ezzel növelve a vérellátást.

Tehát az alacsony szh. tartalmú étrendek a hormonális zavarokkal, autoimmun, és pajzsmirigy betegségekkel küzdőknek egyáltalán nem ajánlott.

Továbbá azoknak sem ajánlott, akik babát szeretnének vagy terhesek, ahogyan feljebb írtam a hasnyálmirigy (inzulintermelés) működését is befolyásolja a tartósan alacsony szh. Egy alacsony vagy hirtelen kiugróan magas vércukorszint az anya hasnyálmirigy működésének elégtelensége mellett, a megszülető babánál már borítékolható lesz egy vele született hasnyálmirigy működési zavar (cukorbetegség, IR).

Az szh. tartósan alacsony szintjének tartásának, ez csak az egyik lehetséges következménye, ezeken túl még számos más tünet is lehet. Tehát, ha egészséges, rendszeresen sportoló vagy, minek tennéd ki a szervezetedet, felesleges stressznek?!

Törekedj a kiegyensúlyozott, jó helyről, tiszta forrásból származó alapanyagokra épülő vegyes táplálkozásra. A legjobb megoldás a táplálkozási és hormonális táplálkozási tanácsadóhoz fordulás. Ezek a szakemberek a számodra legmegfelelőbb alapanyagokból összeállított ajánlást készítenek a hormonális és anyagcsere típusodnak megfelelően, ezzel rengeteg melléfogást, betegséget, emésztési zavarokat megspórolhatsz magadnak.