Low carb almás muffin

2023.02.03

Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára

5 perc! Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy összedobd ezt a csak természetes alapanyagokat tartalmazó muffint. Számomra az egyik leglényegesebb, hogy megmutassam azt az embereknek, azok az élelmiszerek a károsak ránk, amik többszörösen feldolgozottak, testidegen és veszélyes adalékanyagokat tartalmaznak, de azok, amik természetes formában, jó minőségű formában kerülnek bele a készülő ételekbe, azok mind a bél bacijainkra is hatva az jóllétünket szolgálják.

Ez a muffin, szuper rostforrás (almapektin, lenmag, őrölt mandula), probiotikumokat (joghurt vagy krémsajt) jóféle zsírokat (lisztekben is és tojás), fehérjét (tojásfehérje, joghurt) és nem mellesleg nem tartalmaz fehér vagy más cukrot.

Mi nagyon szeretjük ezeket az alacsony szénhidráttartalmú almás muffinokat reggelire vagy uzsonnára is, a fiamnak ezt is szoktam pakolni az iskolába. Gluténmentesek, pont jó mértékben édesek, ízesek és a lédús, ropogós almadarabok külön élményt nyújtana benne. 

  • Előkészület: 5 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Glutén-, és cukormentes recept
  • Fázis 2-ben a visszavezetés után fogyasztható
  • 1 db muffin 140 Kcal I Szénhidrát: 6.8 g ebből természetes cukrok: 3.12 g (a paleo 4:1 cukornak nincs kalória értéke) I Rost: 2.64 g I Zsír: 11.12 g ebből telített: 3.52 g I Fehérje (krémsajttal): 5.68 g 

Hozzávalók 10 db muffinhoz: 

'Töltelékhez':

  • 180 g alma (kb. 2 kisebb), héjával együtt lereszelve, vagy apróra vágva
  • 2 tk porított édesítőszer, a paleo 4:1 stevia-eritit keveréket használtam 1 tk. mennyiségben
  • 1 tk. frissen facsart citromlé

Tésztához:

  • 100 g őrölt mandula430 g kókuszliszt
  • 50 g porított édesítőszer, én 1 púpozott teáskanál paleo 4:1 stevia-eritit keveréket használtam
  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 1.5 tk. bio sütőpor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 120 g bio krémsajt vagy joghurt
  • 3 bio/házi tojás
  • 2 ek. bio almaecet
  • 1 tk. vanília kivonat vagy frissen kikapart vanília mag

Tetejére (opcionális):

  • 1 tk. édesítőszerből
  • 1/2 tk. őrölt fahéj 

Elkészítés:

  • 2 kisebb almát lereszeljük vagy feldaraboljuk. Tegyük egy tálba és a citromlével édesítővel keverjük össze, és hagyjuk állni 30 percig.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C vagy 160° C-ra hőlégkeveréses esetében.
  • A tojásokat és az édesítőszert 2 percig keverjük, amíg habos nem lesz.
  • Adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat - krémsajtot/joghurtot, almaecetet és vaníliakivonatot. Keverjük össze.
  • Egy külön tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Eleinte meglehetősen folyékony lesz, de 2 percen belül megszilárdul, ahogy a len- és kókuszliszt magába szívja a nedvességet.
  • Az apróra vágott almával a levével együtt forgassuk bele a  muffin tésztába, és 10 db papír muffin formával bélelt tepsibe töltjük, vagy szilikon formába, amit nem kell kibélelned.
  • Opcionális-Egy kis tálban keverjük össze az édesítőt és a fahéjat. Rászórjuk a muffinokra, és 25- 30 percig sütjük, vagy amíg enyhén megpirulnak.

További tippek:

  • A szénhidrát csökkentése érdekében kevesebb almát is használhatsz, ekkor 125 g-ot mérj ki. Ezzel a nettó szénhidrát 4,3 grammra, a cukortartalom pedig 3,1 grammra csökken.
  • Hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig, de fagyasztva is tárolható legfeljebb 3 hónapig.

Jó étvágyat! 

Szeretettel: Z<3