Lazac Toszkán módra

2020.11.24

Ünnepi ételek sorozat újabb része...

Hal az ünnepi menü része inkább nálunk. Ilyenkor legalább válasszunk minőségi, jó zsírokban gazdagabb fajtákat, amivel nem csak a kulináris élvezeteknek hódolunk és az ízlelőbimbóinknak kedvezünk, de az egészségünkért is tehetünk.

A lazacot helyettesítheted friss tőkehal, tonhal, harcsa, busa filével is!

Gluténmentes és laktózmentesen is elkészíthető. Akik karácsonykor is odafigyelnek mit mivel fogyasztanak, azoknak köretnek karfiol vagy cékla rizst ajánlom, akik pedig lazítanak, azoknak vöröslencséből vagy csicseriborsóból készült penne vagy farfalle tészta ajánlott, 50 g mennyiségben.

  • Elkészítési idő 30 perc
  • 3-4 adag
  • 1 adag köret nélkül 843 Kcal I Zs: 54 g I Sz: 22 g I F: 60 g 

Hozzávalók:

  • 3 szelet vadlazac filé, Aldiban kapható
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek bio vaj, Aldiban kapható
  • 5 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 80 ml házilag készített zöldségleves alaplé
  • 150 g napon szárított paradicsom, olívaolajban
  • 410 ml házi/bio tejszín vagy növényi tejszín
  • Só, bors ízlés szerint
  • 90 g friss baby spenót vagy fagyasztott
  • 56 g Parmezán, reszelve
  • Petrezselyemzöld a díszítéshez 

Elkészítés:

  1. Sózd és borsozd meg a filéket mindkét oldalukon. Melegíts fel egy serpenyőben az olíva olajat közepes hőmérsékletűre, és a bőrös felével lefele először süsd ki egyenként, mindkét oldalán kb. 5-5 percet vagy amíg nem kezd barnulni. Tedd félre a kisütött halakat.
  2. Ugyan ebben a serpenyőben a visszamaradt olajos pörcben olvaszd meg a vajat. Tedd bele a fokhagymát, hagymát pirítsd meg aranybarnára, majd add hozzá a paradicsomot és főzd együtt 1-2 percet. Ezután öntsd hozzá az alaplevet, és főzd amíg nem kezd sűrűsödni a szósz. 
  3. Vedd vissza a hőmérsékletet és lassan, folyamatos keverés mellet öntsd bele a tejszínt. Sózd , borsozd ízlés szerint.
  4. Ha felforrt, add hozzá a spenótot, főzd addig amíg meg nem puhul, ekkor szórd meg a parmezánnal és keverd jól össze vele. Tedd bele a mártásba a lazacszeleteket vagy ha máris tálalod, akkor a tálaló tálban öntsd le a mártással a halakat.