Láva süti
Karácsonyra is szuper választás! Ez az alacsony szénhidráttartalmú lávatorta puha, krémes belül és kissé folyósak. Pontosan olyan, amilyennek lenne kell. A legjobb azonban ezekben az aprósütiben, hogy alacsony szénhidráttartalmúak, és tökéletesen illeszkednek az LCHF (alacsonyszénhidrát diéta) étrendbe. A láva sütemény akkor a legjobb ízű, ha melegen tálaljuk. Egy kis tejszínhab a tetejére, vagy egy gombóc szénhidrátszegény vaníliafagylalt – azt hiszem, erről nem is kell többet mondanom.

- Glutén-, hozzáadott cukortól mentes
- Előkészület: 15 perc I Sütési idő: 30 perc
- Fázis1 és Fázis2 is fogyasztható az aktuális állapottól, diétától függően
- 1 adag=1 süti 296 Kcal I Zsír: 27 g I Fehérje: 3 g I Szénhidrát: 10 g
Hozzávalók 6 db sütihez:
- 2 közepes bio/házi tojás + 2 tojássárgája
- 10 g bio vaníliás cukor
- 100 g bio 85%-os étcsokoládé
- 100 g bio/házi vaj
- 60 g hántolt mandula, ledarálva
- 20 g nyílgyökér liszt (esetleg kókuszliszt, de változik az állaga ekkor)
- 70 g eritrit vagy annak megfelelő glicin
6 db felfújtnak való kerámia forma, kb. 10 cm átmérőjű. Esetleg nincs akkor muffin formában is megsüthető, igaz kisebbek lesznek és lehet belül nem lesz folyós a csoki annyira.

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk.
Kenjük ki a formákat puha vajjal és szórjuk be nyílgyökérliszttel.
A tojássárgákat, a tojásokat, a vaníliás cukrot és az eritritet robotgéppel/botmixerrel körülbelül 4 percig habosra keverjük, hogy sűrű, krémes masszát kapjunk.
Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a vajat, kevergetjük, hogy egyneművé váljon, feloldódjon benne a vaj.
Hagyjuk kissé kihűlni a csokis keveréket, majd forgassuk bele a tojásos keverékbe egy spatulával, fakanállal. Jól keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk.
Most keverjük össze a darált mandulát és a maradék nyílgyökérlisztet, és forgassuk bele a masszába.
A tésztát a formákba öntjük, és a középső rácson 200 °C-on 13 percig sütjük.
Hagyjuk rövid ideig hűlni, majd óvatosan vegyük ki a formákból. Ízlés szerint megszórjuk egy kis kakaóval vagy fahéjjal, és tálaljuk.
Jó étvágyat! <3