Láva süti

2024.12.17

Karácsonyra is szuper választás! Ez az alacsony szénhidráttartalmú lávatorta puha, krémes belül és kissé folyósak. Pontosan olyan, amilyennek lenne kell. A legjobb azonban ezekben az aprósütiben, hogy alacsony szénhidráttartalmúak, és tökéletesen illeszkednek az LCHF (alacsonyszénhidrát diéta) étrendbe. A láva sütemény akkor a legjobb ízű, ha melegen tálaljuk. Egy kis tejszínhab a tetejére, vagy egy gombóc szénhidrátszegény vaníliafagylalt – azt hiszem, erről nem is kell többet mondanom. 

  • Glutén-, hozzáadott cukortól mentes
  • Előkészület: 15 perc I Sütési idő: 30 perc
  • Fázis1 és Fázis2 is fogyasztható az aktuális állapottól, diétától függően
  • 1 adag=1 süti 296 Kcal I Zsír: 27 g I Fehérje: 3 g I Szénhidrát: 10 g 

Hozzávalók 6 db sütihez:

  • 2 közepes bio/házi tojás + 2 tojássárgája
  • 10 g bio vaníliás cukor
  • 100 g bio 85%-os étcsokoládé
  • 100 g bio/házi vaj
  • 60 g hántolt mandula, ledarálva
  • 20 g nyílgyökér liszt (esetleg kókuszliszt, de változik az állaga ekkor)
  • 70 g eritrit vagy annak megfelelő glicin

6 db felfújtnak való kerámia forma, kb. 10 cm átmérőjű. Esetleg nincs akkor muffin formában is megsüthető, igaz kisebbek lesznek és lehet belül nem lesz folyós a csoki annyira.


Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk.

  2. Kenjük ki a formákat puha vajjal és szórjuk be nyílgyökérliszttel.

  3. A tojássárgákat, a tojásokat, a vaníliás cukrot és az eritritet robotgéppel/botmixerrel körülbelül 4 percig habosra keverjük, hogy sűrű, krémes masszát kapjunk.

  4. Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a vajat, kevergetjük, hogy egyneművé váljon, feloldódjon benne a vaj.

  5. Hagyjuk kissé kihűlni a csokis keveréket, majd forgassuk bele a tojásos keverékbe egy spatulával, fakanállal. Jól keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk.

  6. Most keverjük össze a darált mandulát és a maradék nyílgyökérlisztet, és forgassuk bele a masszába.

  7. A tésztát a formákba öntjük, és a középső rácson 200 °C-on 13 percig sütjük.

  8. Hagyjuk rövid ideig hűlni, majd óvatosan vegyük ki a formákból. Ízlés szerint megszórjuk egy kis kakaóval vagy fahéjjal, és tálaljuk. 


Jó étvágyat! <3