Juharszirupos sült zöldségek

2022.03.16

Tápanyagban gazdag és finom ételek receptjeit folyton keresik  a vendégeim. Valahogy az elmúlt évtizedekben a zöldségek mumusokká váltak, de már látható az alagút végében a fény, hiszen egyre több étterem vette fel a menüsorába például a céklát, amiből csodás köretek készülnek. Jó párosításokkal a gyökérzöldségekből, fantasztikusan finom, az emésztőrendszerre (most főként a májra fókuszálunk) tisztító/méregtelenítő hatással bíró egytál ételek készíthetők, nem csak köret. 

Nézzük, miért is érdemes időt szánnod az elkészítésére.... :)

  • Előkészület: 15 perc
  • Sütési/főzési idő: 60 perc
  • Fázis 1 és 2 (kivéve, ha mogyoró allergiád van)
  • Mogyorót, szezámmagot tartalmazó recept!

Hozzávalók 4 főre:

Zöldségek:

  • 4 db kisebb bio cékla, meghámozva falatnyira feldarabolva
  • 450 g bio sárgarépa meghámozva, felszeletelve hosszában
  • 2 1/2 ek avokádó olaj, két felé osztva
  • 1 1/2 ek juharszirup
  • 1/2 tk só
  • 1 kisebb édeskömény gumó, szálasra felaprítva vagy almareszelőn lereszelve
  • Díszítéshez használhatod az édeskömény leveleit felaprítva

Dukkah fűszerkeverék az ízorgiához:

  • 1/4 bögre (1 bögre 240 ml) natúr, héjas mogyoró
  • 2 ek natúr szezámmag
  • 2 ek natúr tökmag
  • 1 ek coriander mag
  • 1 ek fűszerkömény mag
  • 1/2 ek só

Kurkumás tahinihez:

  • 1/3 bögre bio tahini
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 3-4 ek szűrt víz
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1/2 tk só
  • 1/8 tk őrölt bors
  • 1/8-1/4 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk juharszirup
  • 1 tk olívaolaj

Elkészítés:

  1. 200°C melegítsd elő a sütőt
  2. A megtisztított, felaprított céklát helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire,  locsold meg 1 ek avokádó olajjal, dörzsöld be vele alaposan, majd tedd be a sütőbe. 
  3. Süsd addig, amíg a egy villával könnyen át tudod szúrni, ez kb. 40-60 perc.
  4. Egy másik tepsi alját kend ki  vékonyanavokádó olajjal, tedd bele a megtisztított, feldarabolt répát. Egy kisebb tálkában keverd el a juharszirupot, sót, és a maradék 1/12 ek avokádóolajjal.
  5. Ebből locsolj  2 ek a répára, keverd jól össze , a maradék 1 ek mennyiséget tedd félre a céklához.
  6. Told be a répát is a sütőbe és süsd  kb. 30-45 percig. A sütési idő, úgy mint a céklánál, nagyban függ a répa fajtájától is...
  7. Ezalatt, vágd fel szép szálasra a köményt
  8. Amikor a cékla kész, vedd ki  sütőből és locsold meg a maradék juharszósszal.

Amíg hűl és a répa sül, készítsd el a dukkah  keveréket

  1. Egy serpenyőt hevítsd fel közepes hőmérsékletűre. Tedd bele a mogyorót és a tökmagot, pirítsd kb. 2-3 percig (kevergetve), amíg picit megpirul. Ekkor add hozzá a szezámmagot és kevergetve pirítsd  további 1-2 percig, míg szép aranybarna színt nem kap.
  2. Aprítógépben durvára daráld le és öntsd bele egy tálkába.
  3. A serpenyőt újra hevítsd fel és pirítsd át benne a magokat addig , amíg az illatát nem érzed vagy lekezdenek pattogni. Ekkor tedd bele egy mozsárba, vagy kávé darálóba (ha nincs, jó a klopfoló, amivel sütőpapír között el tudod dörgölni a magokat) és finomra dörgöld, aprítsd fel. Add hozzá a mogyoróhoz és a sóhoz, jól keverd össze. Ha marad ki fűszer, tedd egy jól záródó üvegbe és a hűtőben tárolhatod 1 hónapig.

Kurkumás tahini

  1. Egy kisebb tálkában keverd össze a hozzávalókat.

Tálalás:

  1. Egy tálalótál aljára öntsd a tahini szószt
  2. Halmozd rá az édesköményt
  3. Ennek a tetejére tegyed a sárgarépát és a céklát
  4. Szórd meg ízlés szerint a dukkah keverékkel
  5. Díszítsd az édeskömény levelével (opcionális)

Jó emésztést, étvágyat! Szeretettel: Z <3