Juharszirupos sült zöldségek
Tápanyagban gazdag és finom ételek receptjeit folyton keresik a vendégeim. Valahogy az elmúlt évtizedekben a zöldségek mumusokká váltak, de már látható az alagút végében a fény, hiszen egyre több étterem vette fel a menüsorába például a céklát, amiből csodás köretek készülnek. Jó párosításokkal a gyökérzöldségekből, fantasztikusan finom, az emésztőrendszerre (most főként a májra fókuszálunk) tisztító/méregtelenítő hatással bíró egytál ételek készíthetők, nem csak köret.
Nézzük, miért is érdemes időt szánnod az elkészítésére.... :)

- Előkészület: 15 perc
- Sütési/főzési idő: 60 perc
- Fázis 1 és 2 (kivéve, ha mogyoró allergiád van)
- Mogyorót, szezámmagot tartalmazó recept!
Hozzávalók 4 főre:
Zöldségek:
- 4 db kisebb bio cékla, meghámozva falatnyira feldarabolva
- 450 g bio sárgarépa meghámozva, felszeletelve hosszában
- 2 1/2 ek avokádó olaj, két felé osztva
- 1 1/2 ek juharszirup
- 1/2 tk só
- 1 kisebb édeskömény gumó, szálasra felaprítva vagy almareszelőn lereszelve
- Díszítéshez használhatod az édeskömény leveleit felaprítva
Dukkah fűszerkeverék az ízorgiához:
- 1/4 bögre (1 bögre 240 ml) natúr, héjas mogyoró
- 2 ek natúr szezámmag
- 2 ek natúr tökmag
- 1 ek coriander mag
- 1 ek fűszerkömény mag
- 1/2 ek só
Kurkumás tahinihez:
- 1/3 bögre bio tahini
- 3 ek frissen facsart citromlé
- 3-4 ek szűrt víz
- 1 kisebb gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1/2 tk só
- 1/8 tk őrölt bors
- 1/8-1/4 tk őrölt kurkuma
- 1 tk juharszirup
- 1 tk olívaolaj
Elkészítés:
- 200°C melegítsd elő a sütőt
- A megtisztított, felaprított céklát helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, locsold meg 1 ek avokádó olajjal, dörzsöld be vele alaposan, majd tedd be a sütőbe.
- Süsd addig, amíg a egy villával könnyen át tudod szúrni, ez kb. 40-60 perc.
- Egy másik tepsi alját kend ki vékonyanavokádó olajjal, tedd bele a megtisztított, feldarabolt répát. Egy kisebb tálkában keverd el a juharszirupot, sót, és a maradék 1/12 ek avokádóolajjal.
- Ebből locsolj 2 ek a répára, keverd jól össze , a maradék 1 ek mennyiséget tedd félre a céklához.
- Told be a répát is a sütőbe és süsd kb. 30-45 percig. A sütési idő, úgy mint a céklánál, nagyban függ a répa fajtájától is...
- Ezalatt, vágd fel szép szálasra a köményt
- Amikor a cékla kész, vedd ki sütőből és locsold meg a maradék juharszósszal.
Amíg hűl és a répa sül, készítsd el a dukkah keveréket
- Egy serpenyőt hevítsd fel közepes hőmérsékletűre. Tedd bele a mogyorót és a tökmagot, pirítsd kb. 2-3 percig (kevergetve), amíg picit megpirul. Ekkor add hozzá a szezámmagot és kevergetve pirítsd további 1-2 percig, míg szép aranybarna színt nem kap.
- Aprítógépben durvára daráld le és öntsd bele egy tálkába.
- A serpenyőt újra hevítsd fel és pirítsd át benne a magokat addig , amíg az illatát nem érzed vagy lekezdenek pattogni. Ekkor tedd bele egy mozsárba, vagy kávé darálóba (ha nincs, jó a klopfoló, amivel sütőpapír között el tudod dörgölni a magokat) és finomra dörgöld, aprítsd fel. Add hozzá a mogyoróhoz és a sóhoz, jól keverd össze. Ha marad ki fűszer, tedd egy jól záródó üvegbe és a hűtőben tárolhatod 1 hónapig.
Kurkumás tahini
- Egy kisebb tálkában keverd össze a hozzávalókat.
Tálalás:
- Egy tálalótál aljára öntsd a tahini szószt
- Halmozd rá az édesköményt
- Ennek a tetejére tegyed a sárgarépát és a céklát
- Szórd meg ízlés szerint a dukkah keverékkel
- Díszítsd az édeskömény levelével (opcionális)
Jó emésztést, étvágyat! Szeretettel: Z <3