Ízletesen egészséges: sertésragú ropogós édesburgonyával, roppanós répasalátával
Lehet örömteli és ízletes az egészséges táplálkozás?
Persze, hogy lehet örömteli a főzés! Szerintem, amikor a testet és a lelket egyaránt tápláló ételek létrehozásáról van szó, azt a tested is megérzi, miközben készíted és akkor is, amikor elfogyasztod. Tehát, azt javaslom, gyűjtsd össze a hozzávalókat, kapcsolj be egy vidám zenét, és tedd izgalmas kalanddá az egészséges táplálkozást! Élvezd ezt a színes ételt a kiegyensúlyozott étkezés részeként – remekül fogod érezni magad, ha tudod, hogy jól bánsz magaddal!
Tökéletes választás ez az étel, ha kevés időd van főzni. Garantálom, hogy kevesebb mint 50 perc alatt, minimális előkészítési idővel az asztalra tudod tenni. Én akkor vagyok a legkreatívabb, amikor kényszer alatt állok. :)) Dolgozom, de főzni is kellene valamit abból, ami éppen itthon van. Hát így született meg ez az étel is. Mindössze 6 összetevőből áll (nem számítva az olívaolajat, a sót, a fűszereket, szójaszószt, almaecetet és a fokhagymaport – ezek lehet már nálad is megvannak a kamrában, igaz?).
Nézzük a hozzávalókat, 4 főre. Azt nem írom oda, minden egyes hozzávaló elé, de, ha teheted, használj bio, organikus vagy házi alapanyagot.
Raguhoz:
- 500 g sertés darálthús - lehet másféle húsból is
- 1 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 ek zsiradék, amit épp használsz, én a disznóvágáskor kisütött zsírral készítettem
- Ízlés szerint lecsó vagy paradicsompüré
- Ízlés szerint fűszerek: babérlevél, oregano, bazsalikom, őrölt bors, só
Ropogós édesburgonyához:
- Fejenként 250 g édesburgonya, kockákra (kb. 2x2 cm), vagy hasábokra vágva
- 2-3 ek olívaolaj
- Ízlés szerint fűszerek: oregano, bazsalikom, római kömény, fokhagyma granulátum, só
- 2-3 ek. burgonya/kukorica/tápióka keményítő
Roppanós répasalátához:
- Fejenként 2-3 db sárgarépa
- 2-3 ek almaecet
- 2-3 ek olívaolaj
- 2-3 ek citrom leve, de lehet lime is
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek méz vagy amit éppen használsz ízesítés-édesítés céljából
- 3 ek frissen pirított szezámmag
- 1 közepes fehér hagyma vékony szeletekre vágva vagy 4 újhagymának a zöldje felaprítva
- Opcionális: chilli pehely
A receptet lejjebb találod, itt pedig videóban egy rövid útmutatót, hogyan készítsd el
Elkészítés
- Javaslom, először pucold meg az összes zöldségfélét, a hagymától az édesburgonyáig.
- Rakd fel elsőként a húsit, ehhez kevés olajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát is pár pillanatig, amikor lekezded érezni az illatát.
- Add hozzá a húsit, és dinszteld fehéredésig. Ekkor öntsd fel kevés vízzel, add hozzá a babérlevelet, és tedd rá a fedőt. Amikor felforrt, vedd le a legalacsonyabb fokozatra a tűzhelyet.
- Amíg fő a húsi, addig a burgonyát is beteszed sülni. A felaprított édesburgonyákat locsold meg olívaolajjal, szórd meg a fűszerekkel, keményítővel, sóval, és told be 160 C° sütőbe. Ha tepsiben csinálod, akkor előmelegítettbe, ha jénai tálban, akkor az edénnyel együtt melegítsd a sütőt. Sütési idő kb. 25 perc, 1x érdemes lecsekkolni és megkeverni óvatosan.
- Most nézd meg a húsit, keverd át.
- Elkészítheted a répasalátát. Hámozókéssel vagy szeletelővel/reszelővel aprítsd fel a répákat, majd egy üvegtálban készítsd el az öntetet. Pirítsd meg a szezámmagot egy kisebb serpenyőben, ez épp csak egy pillanat, mert nagyon megpirulhat. Keverd az öntethez a répát, add hozzá a szezámmagot és forgasd alaposan össze. Tedd félre hűvös helyre, tálalásig.
- Most megint nézd meg a húsit és, ha szükséges az édesburgonyát is. A húshoz add hozzá a fűszereket, és a lecsót vagy sűrített paradicsomlevet és sózd meg. Innentől kezdve, már csak ellenőrizned kell, mikor fő meg a hús és sül meg az édesburgonya.
Jó étvágyat hozzá!