Hogyan hagyj fel az aggódással, szorongással

2022.02.08

Napközben csak csak elfoglalja magát az ember, és jó esetben pozitív hatású emberekkel van körülvéve, de amikor leszáll az est, ott lopakodik, kúszik befele az elmébe a túlgondolás, agyalás, aggódás szorongás kis ördögei. Szinte minannyian voltunk már olyan életszakaszban, amikor mintha vezényszóra 'bekattant' az agyunk az éjszaka folyamán és kipattant az álom a szemünkből valami egyébként teljesen életszerűtlen, vagy esély sincs rá, hogy bekövetkezzen történetre ráfeszülve. Ennek vannak prózai okai, a kimondottan pszichés háttér nem területem, azzal szakemberhez kell fordulni. 

De nézzük, miféle háttere lehet élettanilag az aggódásainknak....

A plandemia idejét élve még mélyebben és sok sok millió embert érinthetnek a mentális állapot negatív változásai. Nézzük meg , hogyan függhet ez össze az életmódunkkal, táplálkozásunkkal.

Fokozhatja a szorongást, illetve kiválthatja:

 • Magasabb koffein bevitel. Valakinek még az 1 kávé is sok (a koffein tartalmú löttyökről nem is beszélve), ami izgatószerként hat rá, nem csak idegrendszeri működésbe kavarhat bele, de a mellékveséket is érintheti. Válasszunk helyette inkább jó minőségű zöld vagy fehér szálas teát, amivel szintén növelhetjük energia szintünket.
 • Hypoglicemia - a vércukor szintjének leesése egyébként sem kellemes állapot. Amikor ez rendszeressé válik a helytelen táplálkozási szokások miatt, gyógyszeres kezelésre is szorulhatunk, ami pedig kedvezőtlen hatásokkal lesz a bélflórára (szerotonin), és ezáltal még fokozottabban a hangulatunkra. A hypoglicemia okozója lehet a szorongásnak.
 • Inzulin szabályozási zavar - a nagymértékű szorongás -párban jár a hasnyálmirigy működésével és bizonyos hormonokkal-, olyan szimpatikus hormonok felszabadulását eredményezheti, amelyek mind a kortizol-, mind a glükózszintet emelhetik, csökkenthetik az inzulin felszabadulását, vagy befolyásolhatják az inzulin hormon érzékenységét és rezisztenciáját.
 • Étel érzékenység, intolerancia - legyen az vele született ételérzékenység vagy a helytelen táplálkozás miatt kialakult gyulladásos folyamat miatt bekövetkezett intolerancia, a bél idegrendszerére, vitaminok szintézisére és hormonok szekréciójára hatással lesz. A bélflóránk részt vesz a B-vitaminok, szerotonin ellátottságunkban, de ha gyulladásokkal tele a bélgát (ezáltal az egész szervezet is), és diszbiózis van a beleinkben, akkor ezek nem állnak majd rendelkezésünkre elegendő mennyiségben. Felszívódási zavarok és tápanyaghiányos állapotok alakulhatnak ki, amik az autonóm idegrendszeri, hormonális működésünket és mentális állapotunkat befolyásolják.
 • Nátrium glutamát - szinte minden feldolgozott élelmiszeripari félkész, kész termékben megtalálható adalékanyag, amely serkentő hatással van a neurotranszmitterekre (ingerület átvivők). Ezek még inkább izgató hatással lesznek a szervezetre, emelve annak szimpatikus (fuss vagy menekülj) idegrendszeri készenléti állapotát és vele együtt a szorongást.
 • Étrend - a fentiekből következik, hogy azzá válunk amit megeszünk és a hangulatunk, mentális állapotunk is ennek az egyenes következménye!

Hogyan nyerhetjük vissza a jó alvókánkat és szabadulhatunk meg az szorongástól?

 1. Csökkentsd a gyulladást az szervezetedben, válts étrendet és életmódot, eltávolítva a gyulladásokat fokozó ételeket.
 2. Fogyassz gyulladáscsökkentő gyógynövényeket: kurkuma, halolaj, aloe vera
 3. Pótold a B vitaminokat és a magnéziumot, CoQ10-et
 4. Pre-, és probiotikumokkal támogasd a bélflórád jótékony lakóit
 5. L-theanine - segít csökkenteni a stressz okozta szorongásos tüneteket és az insomniát
 6. Megfelelő alvás higiénia (nincs telefon, tv, wifi bekapcsolva és a hálószobában nincs ezeknek helye, megfelelő időben bújni ágyba, szellőztess, ne legyen túl meleg...)
 7. Rendszeres testmozgás - elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, hormon-, és idegrendszeri működéshez

Szorongásoktól mentes csodás napokat, éjszakákat kívánok szeretettel! Z <3