Hisztamin intolerancia okai és tünetei

2020.11.19

Régebbi bejegyzésemben találsz egy rövid tesztet, amivel le tudod csekkolni az állapotodat. Linket a lap alján találod.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Lassan, de biztosan egyre többen kerülnek bele a gyanús vagy már bizonyítottan hisztamin érzékenyek, intoleránsok csoportjába. A korai felismerése vagy a kiindulok okok visszakeresése sokat segíthet abban, milyen terápiát, étrendet, táplálékkiegészítőket érdemes majd az orvosnak, táplálkozási szakembernek javasolnia. Változtatások nélkül, az életmód és táplálkozási szokásainkban az állapot nem fog javulni, további tünetek illetve betegségek járulhatnak hozzá. Nézzük meg miért?

Hisztamin....az micsoda?

Egy kémiai anyag amit a szervezeted állít elő és a főbb szerepe az, hogy segítsen a testednek megszabadulni az allergénektől. Tehát védelmi funkciója van. Amikor túlreakciója van a szervezetnek bizonyos anyagok iránt, akkor beszélhetünk allergiás reakcióról. Elképzelhető, hogy neked is volt már az életed során és antihisztamint (Zyrtec, Claritin, allegra...) kellett szedned, pl. szezonális allergia tüneteinek enyhítésére. Ekkor a tünetek a hisztamin felszabadulásából eredő gyulladásra adott válaszból ered. Tehát, amikor megemelkedik a hisztamin szint, a szervezet ezt egy gyulladással azonosítja, kórokozók feltételezett bejutásáról. Így a hisztamin okán mozgósításra kerülnek a fehérvérsejtek, amik az erek duzzadását eredményezi a vírusok, patogének és allergia okozóinak felkutatása után. Emennyiben nem szenvedsz hisztamin intoleranciában, ez a tested immunválaszának természetes része, és az enzimek később lebontják  a felesleges hisztamint.

Hisztamin a gyomorsav, valamint a központi idegrendszer útján is részt vesz az emésztésben, ahol neurotraszmitterként üzenetet közvetít a szervezet és az agy között. A testedben a hisztamint különféle immunsejtek termelik, mint a bazofil, eosinofil és hízósejtek. Élelmiszerekben is megtalálható hisztidin formájában, ami egy aminosav és az erjesztett ételekben fordul elő leggyakrabban.

Amikor már problémát okoz

Felhalmozódása a szervezetben problémák, tünetek sorozatát okozhatja. Ez főleg akkor fordulhat elő, amikor anyacserezavarok vagy az enzimtermelő gének hibásak és megnehezítik a hisztamin lebontását és metabolizmusát. Ilyenkor több szervet is érinthet, az agyat, beleket, tüdőt, szív-, és érrendszert.

A jófiúk, akik segítenek....már ha tudnak!

A testedben egyes területekre jellemző enzimek működnek a hisztamin lebontása érdekében. Ilyen például a DAO (diamin-oxidáz) ami emésztőrendszer különböző részein képes lebontani és egyensúlyban tartani a megfelelő szintjét.

A gerincben, vesékben, májban, tüdőben és még néhány más területet is beleértve a hisztamint lebontja az N-metiltranszferáz (HNMT). Ez a folyamat akkor működik, amikor a hisztamin a sejtközötti térben van, de ettől függetlenül is hatékonyan segíti a felesleges hisztamin eltávolítását.

Összefoglalva: amikor ezek az enzimek nincsenek jelen a szervezetben, vagy olyan anyagcsere probléma áll fent, megnehezíti a hisztamin lebontását, ami intoleranciához vezethet.

Érzékeny vagyok a hisztaminra? 

Nem, nem a hisztaminra vagy érzékeny, hanem azt, hogy jelentős része raktározódik a szervezetedben és nem tudja lebontani. Ezt a folyamatot kiválthatja és inaktiválhatják a hisztamin lebontásáért felelős enzimeket egyes gyógyszerek, antibiotikumok, élelmiszeripari adalékanyagok, vegyi anyagok/toxinok, vírusok.

További lehetséges kiváltó okok:

 1. Hízósejtek aktiválási szindróma (MCAS)-
 2. Lyme kór
 3. Glutén intolerancia
 4. Lyukas bél
 5. Bélfertőzések, paraziták
 6. Bélflóra diszbiózisa (SIBO)
 7. Gombafertőzések (Candida, SIFO)
 8. Ibd, Ibs, Crohn, ulcerosa
 9. Tápanyaghiány
 10. Genetikai mutációk
 11. Egyes gyógyszerek

Tünetei eléggé hasonlóak a szezonális allergiáéhoz:

 • Migrén, fejfájás
 • Szédülés
 • Álmatlanság
 • Szorongás
 • Biológiai óra/Cirkadián ritmus
 • Vörös szem
 • Ekcéma, psoriasis, dermatitis
 • Viszketés
 • Csalánkiütés
 • Arc vagy testszerte duzzanat
 • Torokfeszülés
 • Testhőmérséklet szabályozás zavarai
 • Vérnyomás és pulzus problémák
 • Szívdobogás
 • Verejtékezés
 • Testsúlygyarapodás
 • Fáradékonyság, motiváció hiánya
 • Menstruációs zavarok
 • Homályos, zavaros gondolkodás
 • Orrfolyás vagy dugulás
 • Szezonális allergia
 • Emésztési problémák, reflux

Természetesen a lista nem teljes, egyéni reakciók és tünetek bármikor adódhatnak. Egyszerű vérvétel során pár eredményből kideríthető ez áll e a háttérben. Ahogy feljebb említettem a kiváltó okok tárháza is elég széles, érdemes a minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás érdekében ezeket megkeresni és orvossal kezeltetni. 

Hisztamin intolerancia teszt

Kapcsolódó írásom, ez is érdekelhet....


Te is szenvedsz a tünetektől? 
Én nem tukmálok senkire semmit, de ha már unod, hogy eléggé ramatyul vagy, várlak szeretettel konzultációra és étrendre. Gombra kattintva tájékozódhatsz, jelentkezhetsz.Ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják.
Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért.
Panaszaikkal minden esetben keressék fel háziorvosukat vagy a megfelelő szakrendelést! 

Felhasznált szakirodalom:

 1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/