Hiperérzékeny pocaknak kenyér

2022.12.20

Friss kenyér illata mindig csodálatos (lehet nem mindenkinek), de egyre gyakrabban fordul elő az, le kell mondani még a jó minőségű kovászolt kenyérről is egy ideig, vagy élethosszig. Jó hír az, számos gluténmentes változat létezik, amely nem is olyan pocsék, mint ahogy az gondolnánk. Az biztos, jó állagú és ízletes 'mentes' kenyeret, pékárút nem egyszerű alkotni. Ez a recept például harmadszorra sikerült úgy, hogy megosztásra méltónak találjam....A dolgot megnehezíti az, kinek milyen az ízvilága, én például szeretem a fanyarabb, savanykásabb, intenzívebb zamatot, mint például a fekete (rozs) kenyéré volt régen.

De nézzük, hogyan is készül ez a bélbacik számára szuper  minőségi szénhidrátokat, rostokat tartalmazó kenyérke, 2 készítési módot is feltöltök, biztos ami biztos :)


  • Előkészület: 10 perc
  • Sütési idő: kb. 50 perc
  • Glutén, élesztő, keményítő, tojás, sütőpor, élesztő, tej és cukormentes 

Hozzávalók kb. 10 szelethez

Első változat

  • 130 g rizsliszt
  • 70 g hajdina
  • 50 g köles
  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 2 tk. szentjánoskenyérmag liszt
  • 2 tk. útifűmag héj
  • 1 tk. étkezési szódabikarbóna
  • Fájós, pukizós pocakkal 1 tk. őrölt ánizs (elhagyható)
  • 3 ek. bio almaecet
  • 1 ek. olívaolaj
  • 324 g kb. 70°C-os meleg szűr vagy forrásvíz
  • 2 ek. magkeverék (választható) a tetejére szórásnak


Második változat (ebben van keményítő is)

  • 125 g  g rizsliszt
  • 50 g hajdina
  • 50 g köles
  • 25 g burgonyakeményítő ( ez nem liszt, így nincs hatással az inzulinra)
  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 2 tk. szentjánoskenyérmag liszt
  • 1 tk. étkezési szódabikarbóna
  • Fájós, pukizós pocakkal 1 tk. őrölt ánizs (elhagyható)
  • 3 ek. bio almaecet
  • 1 ek. olívaolaj
  • 324 g kb. 70°C-os meleg szűr vagy forrásvíz
  • 2 ek. magkeverék (választható) a tetejére szórásnak


Elkészítés: 

  1. Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Ha lehetőséged van akkor légkeverés nélkül, alsó-felső sütésre állítsd, ha nincs, akkor 200°C-ra állítsd a hőfokot. Egy kb. 20 cm hosszú vekni sütő formát kenj ki zsíradékkal.
  2. A liszteket és az össze száraz hozzávalót keverd össze egy tálban. Majd folyamatosan keverve add hozzá az olajat és az ecetet. Öntsd hozzá a meleg vizet és jól dolgozd el fakanállal. A tészta nem lesz kemény, híg marad, ne ijedj meg!
  3. Öntsd a masszát a formába, egyenletesen oszlasd el. Ha szereted, szórd meg a tetejét magvakkal (én lenmagot és diót tettem rá), és picit nyomkodd bele kanállal.
  4. Tedd be a sütőbe és kb. 50 percig, vagy tűpróbáig süsd.
  5. Amikor kész, tedd ki tepsiben hagyva egy rácsra és hagyd így hűlni kb. 60 percet. Egyébként, a formából kivétel után 1 nappal lesz igazán jó az állaga.

Tipp

Ez a kenyér le is fagyasztható szeletelve is. Pirítva, finom kacsa, liba zsírral vagy házi vajjal megkenve isteni finom. :)

Remélem neked is ízleni fog!

Szeretettel: Z <3