Házi kókusztej

2024.02.25

Víz, kókuszreszelék, csipet só. Semmilyen adalékanyagra, stabilizátorra (növényi olaj, karragén, foszfátok, rizs...) nincs szükség hozzá és pillanatok alatt elkészítheted te is a otthonban. Nem kell hozzá növényi tej készítő szerkezet sem, csak egy turmixgépre lesz szükséged. 

Hozzávalók, körülbelül 5-6 dl elkészítéséhez:

  • 150 g kókuszreszelék
  • 450-500 ml tisztított víz - ketté osztva
  • csipet só

Elkészítés:

  1. Egy üvegtálban 2 dl meleg vízzel öntsd fel a kókuszreszeléket, és keverd össze. Hagyd állni 5-10 percet.
  2. Langyosítsd fel a maradék vizet, majd a kókuszreszelékkel együtt öntsd bele a turmixgépbe. Csipet sót add hozzá, majd a tetejét rátéve turmixold jó alaposan össze (1-2 perc).
  3. Passzírozd át fakanál/kanál segítségével adagonként egy sűrű szövésű szűrőn egy edénybe, majd öntsd át egy tiszta üvegbe. Ha sűrűnek találod, langyos vizet keverhetsz hozzá.
  4. Hűtőben 3-4 napig eláll. A tetején 'zsírdugó' fog képződni, ezt ne dobd ki -késsel, kanállal beljebb tudod tolni-, belefőzheted levesekbe, főzelékekbe vagy a kávédba rakhatod.
  5. A kókuszreszeléket se dobd ki, felhasználhatod süteményekhez például ehhez az mennyei sütőtökös pitéhez, vagy nyers vegán szelet készítéséhez. Ha nem használod fel aznap, folpackkal lefedve vagy bármilyen tárolóedényben 2-3 napig eláll. 

Szeretettel: Z <3