Házi csirkemájpástétom
Ezzel az alaprecepttel, azoknak szeretnék kedveskedni, akiknek kisebb gyerekeik is vannak, és gyakran okoz fejtörést a számukra, MIT EGYEN A GYEREK?! Természetesen a felnőtteknek, kamaszodó gyerekeinknek is nagyon be fog jönni, a tapasztalat nálunk ezt mutatja. :)
Aki járatos az egészséges táplálkozási ismeretekben, akár alap szinten is, az már kívülről fújja, mennyire károsak a finomított, feldolgozott húsipari készítmények. Erre lejjebb egy rövid példával is szolgálok, azok számára segítségképpen, akik most csaptak bele a lecsóba, és indultak el az életmódváltás útján.
A nagyszerű az ebben a pástétom receptben, hogy olyan ízvilággal készíted el, ahogy a családod szereti, akár 2 adagra is oszthatod a megadott mennyiséget, és két féle fűszerezéssel is elkészítheted.

- Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés
- Gluténmentes, laktózmentesen is elkészíthető
- Fázis 1 vagy kettő az alapanyagoktól függően, ha tejszín és vaj helyett mandula krémet használsz, akkor Fázis 1-eliminációs, gyulladáscsökkentő szakasz
- 1 adag (6 adaggal számolva) 496 Kcal I Zs: 34 g I Sz: 10 g I F: 36 g
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1000 g csirkemáj, felaprítva, hártyáktól, erektől megtisztítva. Készítheted kacsa, sertés, borjú vagy marhamájból is
- 500 ml házi tejszín vagy bio mandula krém,/növényi tejszín (Aldiban kapható)
- 1 kupica sherry vagy brandy (ez tartósítja is, ennyitől nem lesz baja a gyereknek. 6 éves kortól fogyaszthatja nyugodtan)
- 1-2 ek olívaolaj vagy bio vaj/ghee
- 2 közepes fej vörös vagy fehérhagyma
- 20 g szarvasgombás vaj. De tehetsz hozzá olívaolajban pirított csiperkegombát, kakukkfüvet, majoránnát, zsályát, fokhagymát....a fantáziád szabhat csak határokat...
- Bors, só ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát aprítsd fel, vajban serpenyőben fonnyaszd meg, közepes hőmérsékleten
- Dobd a csirkemájat és kevergetve addig pirítsd, míg meg nem puhul
- A szarvasgombás vajat keverd bele (vagy amit választottál ízvilágnak), öntsd rá a sherryt, sózd, borsozd, majd hagy kicsit hűlni és turmixgépben/botmixerrel pürésítsd össze
- A tejszínt verd kemény habbá és óvatosan keverd hozzá (vagy a mandula krémet) a püréhez
- Egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát, nagyobb szuflé formát vajazz ki vagy teríts bele folpackot és ebbe öntsd bele a pástétomot
- 2 órát hagyd csücsülni a hűtőben. Fogyasztás elött borítsd ki tálra, ezután kenhető, szeletelhető.
Fogyaszthatod friss idénysalátával, de az igazi gasztro élmény, a házi kovászolt kenyér, paradicsom salsa kombóval az igazi!
Jó étvágyat! Z <3
Az elején ígértem egy rövid termékösszetétel ismertetető, a boltban készen kapható termékek egyikéről. Direkt prémium kategóriásnak nevezettet választottam, ami egy 120 g nem csirke, hanem kacsamájból készülő termék. 1 kg ebből a májasból 2500 Ft, a 120 g pedig 300 Ft.
Pirossal mellé írtam megjegyzést, ahol úgy éreztem szükséges felhívnom a figyelmedet a veszélyt jelentő anyagokra.
Összetevők:
- Víz
- Kacsamáj 18% - a házi készítésűben ezzel szemben a mi receptünk szerint a máj tartalom 57 %
- Csirke- és sertésbőr - a bőrben, főleg az ipari tartású állatokéban, számos toxin raktározódik, halmozódik fel, pl. szteroidok, antibiotikumok. Ezek számos gyulladásos/autoimmun/daganatos/idegrendszeri betegségeket indíthatnak el
- Sertésszalonna
- Csirkemáj 8%
- Csirkehús 5%
- Burgonyakeményítő - no komment...tölteléganyag, az olcsó fajtából
- Stabilizátor (E451)
- Aroma - milyen aroma, az sincs feltüntetve!!
- Fűszerek
- Ízfokozó (E621)
- Glükózszirup - tanulmányok már régen rámutattak arra, hogy a hozzáadott glükóz és fruktóz rákkeltő hatású. És persze már megint egy rejtett cukorforrás!
- Antioxidánsok (E300, E301, E392)
- Folyékony füstaroma - két féle is van benne! Dühítő! Lejjebb megtalálod a forrást is arról, milyen veszélyeket jelent a fogyasztása!
- Étkezési só
- Bambuszrost
- Hagyma
- Sertésfehérje
- Füstaroma - ezt az adalékanyagot a WCRF (World Cancer Research Fund) szintén rákkeltőnek minősítette, kifejezetten a vastagbél daganatos elváltozásait illetően. Forrás: https://www.wcrf.org/dietandcancer/preservation-and-processing-of-foods/</li
- Antioxidáns (E316) - veszélytelennek számít, de egyes eredmények arra mutattak, hogy Az nátrium-izo-aszkorbát konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, annak felszívódását akadályozhatja. Az állatkísérletekben a magas adagolású izoaszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.
- Tartósítószer (E250) - A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 g feletti mennyiségben a nitrit akut mérgezést okoz. A felnőtt emberek rendelkeznek olyan anyagcserét segítő anyaggal (enzim), amely a hemoglobin oxigénszállító képességét hamar vissza tudja állítani. A csecsemők vérben levő hemoglobint a nitrit különösen könnyen át tudja alakítani, a segítő enzim pedig a hat hónaposnál kisebb gyermekek vérében még nincs jelen. A nitrit ezért náluk - mindenekelőtt a nitrátos vízből vagy zöldségből a szervezetbe kerülve - akár fulladást is okozhat.