Házi csirkemájpástétom

2021.07.14

Ezzel az alaprecepttel, azoknak szeretnék kedveskedni, akiknek kisebb gyerekeik is vannak, és gyakran okoz fejtörést a számukra, MIT EGYEN A GYEREK?! Természetesen a felnőtteknek, kamaszodó gyerekeinknek is nagyon be fog jönni, a tapasztalat nálunk ezt mutatja. :)

 Aki járatos az egészséges táplálkozási ismeretekben, akár alap szinten is, az már kívülről fújja, mennyire károsak a finomított, feldolgozott húsipari készítmények. Erre lejjebb egy rövid példával is szolgálok, azok számára segítségképpen, akik most csaptak bele a lecsóba, és indultak el az életmódváltás útján.

A nagyszerű az ebben a pástétom receptben, hogy olyan ízvilággal készíted el, ahogy a családod szereti, akár 2 adagra is oszthatod a megadott mennyiséget, és két féle fűszerezéssel is elkészítheted.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés
  • Gluténmentes, laktózmentesen is elkészíthető
  • Fázis 1 vagy kettő az alapanyagoktól függően, ha tejszín és vaj helyett mandula krémet használsz, akkor Fázis 1-eliminációs, gyulladáscsökkentő szakasz
  • 1 adag (6 adaggal számolva) 496 Kcal I Zs: 34 g I Sz: 10 g I F: 36 g 

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1000 g csirkemáj, felaprítva, hártyáktól, erektől megtisztítva. Készítheted kacsa, sertés, borjú vagy marhamájból is
  • 500 ml házi tejszín vagy bio mandula krém,/növényi tejszín (Aldiban kapható)
  • 1 kupica sherry vagy brandy  (ez tartósítja is, ennyitől nem lesz baja a gyereknek. 6 éves kortól fogyaszthatja nyugodtan)
  • 1-2 ek olívaolaj vagy bio vaj/ghee
  • 2 közepes fej vörös vagy fehérhagyma
  • 20 g szarvasgombás vaj. De tehetsz hozzá olívaolajban pirított csiperkegombát, kakukkfüvet, majoránnát, zsályát, fokhagymát....a fantáziád szabhat csak határokat...
  • Bors, só ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. A hagymát aprítsd fel, vajban serpenyőben fonnyaszd meg, közepes hőmérsékleten
  2. Dobd a csirkemájat és kevergetve addig pirítsd, míg meg nem puhul
  3. A szarvasgombás vajat  keverd bele (vagy amit választottál ízvilágnak), öntsd rá a sherryt, sózd, borsozd, majd hagy kicsit hűlni és turmixgépben/botmixerrel pürésítsd össze
  4. A tejszínt  verd kemény habbá és óvatosan keverd hozzá (vagy a mandula krémet) a püréhez
  5. Egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát, nagyobb szuflé formát vajazz ki vagy teríts bele folpackot és ebbe öntsd bele a pástétomot
  6.  2 órát hagyd csücsülni a hűtőben. Fogyasztás elött borítsd ki tálra, ezután kenhető, szeletelhető.

Fogyaszthatod friss idénysalátával, de az igazi gasztro élmény, a házi kovászolt kenyér, paradicsom salsa kombóval az igazi!

Jó étvágyat! Z <3


Az elején ígértem egy rövid termékösszetétel ismertetető, a boltban készen kapható termékek egyikéről. Direkt prémium kategóriásnak nevezettet választottam, ami egy 120 g nem csirke, hanem kacsamájból készülő termék. 1 kg ebből a májasból 2500 Ft, a 120 g pedig 300 Ft.

Na nézzük.....

Pirossal mellé írtam megjegyzést, ahol úgy éreztem szükséges felhívnom a figyelmedet a veszélyt jelentő anyagokra.

 Összetevők:

  • Víz
  • Kacsamáj 18% - a házi készítésűben ezzel szemben a mi receptünk szerint a máj tartalom 57 %
  • Csirke- és sertésbőr - a bőrben, főleg az ipari tartású állatokéban, számos toxin raktározódik, halmozódik fel, pl. szteroidok, antibiotikumok. Ezek számos gyulladásos/autoimmun/daganatos/idegrendszeri betegségeket indíthatnak el
  • Sertésszalonna
  • Csirkemáj 8%
  • Csirkehús 5%
  • Burgonyakeményítő - no komment...tölteléganyag, az olcsó fajtából
  • Stabilizátor (E451) 
  • Aroma - milyen aroma, az sincs feltüntetve!!
  • Fűszerek
  • Ízfokozó (E621)
  • Glükózszirup - tanulmányok már régen rámutattak arra, hogy a hozzáadott glükóz és fruktóz rákkeltő hatású. És persze már megint egy rejtett cukorforrás!
  • Antioxidánsok (E300, E301, E392)
  • Folyékony füstaroma - két féle is van benne! Dühítő! Lejjebb megtalálod a forrást is arról, milyen veszélyeket jelent a fogyasztása!
  • Étkezési só
  • Bambuszrost
  • Hagyma
  • Sertésfehérje
  • Füstaroma - ezt az adalékanyagot a WCRF (World Cancer Research Fund) szintén rákkeltőnek minősítette, kifejezetten a vastagbél daganatos elváltozásait illetően. Forrás: https://www.wcrf.org/dietandcancer/preservation-and-processing-of-foods/</li
  • Antioxidáns (E316) - veszélytelennek számít, de egyes eredmények arra mutattak, hogy Az nátrium-izo-aszkorbát konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, annak felszívódását akadályozhatja. Az állatkísérletekben a magas adagolású izoaszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.
  • Tartósítószer (E250) - A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 g feletti mennyiségben a nitrit akut mérgezést okoz. A felnőtt emberek rendelkeznek olyan anyagcserét segítő anyaggal (enzim), amely a hemoglobin oxigénszállító képességét hamar vissza tudja állítani. A csecsemők vérben levő hemoglobint a nitrit különösen könnyen át tudja alakítani, a segítő enzim pedig a hat hónaposnál kisebb gyermekek vérében még nincs jelen. A nitrit ezért náluk - mindenekelőtt a nitrátos vízből vagy zöldségből a szervezetbe kerülve - akár fulladást is okozhat.