Harcsapogácsák, zelleres édeskömény salátával

2021.01.15

Sokakban él az a téves elmélet, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás íztelen, unalmas és valamilyen önsanyargató életmóddal, szokásokkal jár együtt. Remélem, a receptekből már te is látod, ez mennyire nem igaz.

Sajnos azokon nehezebb segíteni, akik blokádokkal tovább élnek a buksijukban és nem igazán hajlandóak új dolgokat kipróbálni vagy megkóstolni. Félre ne érts! Erőszakot az emberen soha nem szabad tenni, de ugyan ez igaz gondolj bele a másik oldalról is, az, hogy te nem próbáltál még ki egy ízt vagy egy ételt, nem jelenti azt, pocsék. Ha nem ismersz valamit, ezt nem is jelentheted ki, úgy, hogy az igaz is legyen rád nézve, igaz? Tehát, mielőtt valamit elutasítasz, próbáld ki egyáltalán, milyen is. Formáld át, ha receptet a te íz és ízlásvilágodra, fűszerezz másképpen, és, ha ezek után sem jön be, akkor már jogos volt az ellenérzeted. De ne hagyd, hogy a küldő hatások, gyerekkori étrended, amit esetleg rád tukmáltak határozzák meg az egész életeden végig menően a hozzáállásodat.


  • Fázis 1: Mindkét étel a bélflóra regenerálásban fogyasztható
Busapogácsa édeskömény salátával
Busapogácsa édeskömény salátával

Harcsapogácsa

  • Előkészület: 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc
  • 1 adag 449 kcal I Zs: 34.2 g - ebből telített 9.4 g I F: 29.7 g I Sz: 6.3 g - ebből cukrok 1.5 g I Rost: 3.2 g 


Hozzávalók 18 db-hoz:

  • 240 g karfiol rizs (késes robotgépben a reszelő tárcsával tudod elkészíteni vagy kézi almareszelőt használhatsz)
  • 60 g olívaolaj/kókuszolaj/ghee
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzott
  • 800 g halfilé, lehet harcsa, tőkehal, busa, hekk. A lényeg fehér húsú hal legyen.
  • 1 tk só vagy ízlés szerint
  • 1/2 tk frissen őrölt bors
  • 1 tk frissen facsart bio citrom leve
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek friss zöldségzöldje, felaprítva
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma vagy újhagyma, apróra vágva
  • 2 nagyobb bio/házi tojás
  • 50 g mandula lisztű
  • 2 ek lenmagliszt
  • 1 ek útifűmag héj

Elkészítés:

  1. A halfiléket sózd be mindkét oldalán és tedd félre. Először a karfiol rizst főzd elő, Egy kisebb serpenyőbe 1 ek zsiradékot hevíts fel, add hozzá a zúzott fokhagymát, és picit pirítsd össze, amíg nem érzed a fokhagyma illatát. Add hozzá a karfiolt és egy csipet sót és kevergetve 5-7 perc alatt dinszteld meg. ha kész, tedd félre
  2. A hal következik. Egy nagyobb serpenyőben 1 ek zsiradékon hevíts fel közepes hőmérsékletűre. Tegyél bele 1-2 szelethalfilét és süsd mindkét oldalán 2-3 percig. Figyelj arra, ne süsd túl Amelyik kész, tedd bele egy keverőtálba és hagyd hűlni 5-10 percet, majd villával jól nyomkodd szét.
  3. A karfiolhoz add hozzá a citromlevet, fűszereket, tojást, liszteket, az összetört halfiléket, és jól keverd össze
  4. Kezedet megvizezve, formálj 18 db kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat a masszából. Közepesen forró serpenyőben 1 ek zsiradékon süsd meg, mindkét oldalán kb. 3-5 percig vagy amíg szép aranybarna nem lesz. 

Zelleres édeskömény saláta

Nagy kedvencem az édeskömény, anyukámnak egy ideig volt a kertjében, és csodálatos illata megnyugtatóan hatott az emberre, langyos nyári reggeleken, estéken.

Röviden az édesköményről, mint gyógynövényrőlAz édeskömény (Foeniculum vulgare) egy évelő gyógynövény, amely a sárgarépafélék családjába tartozik. Gumójából leggyakrabban salátát készítenek, erős szárából, kaporszerű leveléből illóolajat állítanak elő. Az édesköményben nagyon magas az élelmi rosttartalom, amely a napi érték több mint 25 százalékát fedezi, valamint a káliumot, amely kulcsfontosságú az ideális vérnyomás fenntartása szempontjából. A-, C-, B6-vitamint és még sok más vitamint tartalmaz, amelyek segítik szabad gyökök eltávolítását a szervezetből, amik  idő előtti öregedéshez vezetnek.


  • Elkészítési idő 20 perc + 15-20 érlelési idő
  • 1 adag 147 Kcal I Zs: 9.5 g I Sz: 14 g I F: 2 g 
Hozzávalók 4 főre:

  • 1 nagyobb édesköménygumó, vékonyan, szálasra felszeletelve
  • 150 g zellergumó, almareszelőn szeletelve
  • 150 g idared vagy más savanykásabb ízű alma, hájával együtt lereszelve
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. frissen facsar bio citrom leve
  • só és pici frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Az olajat, citromlevet, sót keverd össze egy üvegtálban
  2. Add hozzá a köményt, almát, zellert és a kezeddel jól nyomkodd, dolgozd össze az öntettel
  3. Frissen őrölj a tetejére borsot és hagy állni/fermentálódni 15-20 percet.
  4. Az édeskömény leveleivel díszítheted tálaláskor


Jó étvágyat! <3