Halfilé 2 féle módon

2021.12.15

Kevés halat fogyasztunk még mindig, sokaknál csak karácsonykor kerül az asztalra. Azt tapasztalom, hogy unalmasnak találják, mert nem látnak tovább a rántott pontypatkónál, rácpontynál, halászlénél. Pedig de jó kis trükkökkel, pl. mártásokkal, csatnikkal fel lehet turbózni. Nézzünk 2 ilyen receptet...

1. Halfilé tejfölös gombás mártással

  • Előkészület: 15 perc
  • Főzési idő: 25 perc
  • Gluténmentes recept, laktózmentesen is elkészíthető

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 evőkanál vaj/kókusz/mangalica zsír
  • 1 1/2 bögre (1 bögre 240 ml) csiperke gomba, szeletelve
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 ek gluténmentes liszt - én a rizslisztet javaslom
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1/2 tk só
  • 1/8 tk fehér bors
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre bio tejföl- a lényeg, ne legyen homogenizált sem!
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk citromhéj, lereszelve
  • 1 1/2 kg halfilé

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tepsit zsírozz ki, vagy fújd be sütőspray-vel, és tedd félre.
  2. Olvaszd fel a vajat egy közepes serpenyőben, közepes lángon.
  3. Amikor a vaj sercegni kezd, add hozzá a gombát, a hagymát és a fokhagymát. Főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a folyadék elpárolog, körülbelül 10 percig, gyakran kevergetve, hogy ne égjenek meg.
  4. Add hozzá a mentes lisztet kakukkfüvet, sót és borsot a serpenyőbe, és főzd 2 percig.
  5. Öntsd hozzá a tejet és a tejfölt; főzzük és keverjük addig, amíg a szósz besűrűsödik.
  6. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és öntsd hozzá a citrom levét és héját.
  7. Helyezd a filéket az előkészített tepsibe, és öntsd nyakon a mártással.
  8. Süsd 15-20 percig, ha szükséges a tetejére rágrillezhetsz. 

Köret tipp: Fokhagymás párolt kelbimbóval vagy karfiollal, fűszeres steak édesburgonya , de kihűtött főtt burgonya karikák is nagyszerűen passzolnak hozzá.

2. Halfilé gombaszószban

  • Előkészület: 15 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Glutén és laktózmentes recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 x 170 g filé
  • 1/2 teáskanál só elosztva
  • 1/2 tk őrölt bors elosztva
  • 4 tk olívaolaj elosztva
  • 340 g csiperke gomba vékonyra szeletelve
  • 3 ek szárított medvehagyma
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál gluténmentes liszt
  • 3/4 csésze házi csirkehúsleves alaplé
  • 3/4 bögre sherry vagy vörösborecet
  • 3 ek friss vagy szárított petrezselyem

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, és kend be zsiradékkal vagy sütőspray-vel.
  2. Helyezd a filéket az előkészített tepsire, kend meg 1 teáskanál olívaolajjal a tetejüket, és fűszerezd ¼ teáskanál és ¼ teáskanál borssal.
  3. Addig süsd, amíg a hal meg nem puhul, kb. 10-12 percig.
  4. Melegíts fel 1 teáskanál olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon. Dobd bele a gombát, és párold kb. 5 percig. Ezután tedd át egy tálba.
  5. Ugyan abba a serpenyőben hevíts fel 1 teáskanál olívaolajat. Add hozzá a medvehagymát és a fokhagymát, pár pillanatig pirítsd.
  6. Öntsd hozzá a maradék teáskanál olívaolajat, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve főzd 1 percig. Ekkor öntsd hozzá a levest és a sherryt vagy ecetet, és sűrűn kevergetve párold, amíg a szósz kissé besűrűsödik, körülbelül 2 perc. Ízesítsük a maradék ¼ teáskanál sóval és borssal.
  7. Adja hozzá a sült halat, gombát és főzd össze körülbelül 2 percig.
  8. Díszítsük petrezselyemmel és tálaljuk.

Köret tipp: basmati/jázmin rizs, quinoa, hajdina....

Csodás, békés készülődést kívánok szeretettel! Z<3