Grillezett tőkehal kókuszos, lime-os rizzsel

2021.08.31

Ez egy egyszerű és könnyen elkészíthető étel, de az ízélmény hatalmas. Én egyébként sem szeretem a túlbonyolított recepteket (nem csak a konyhában eltöltött idő miatt), inkább pártolom amikor kevesebb, de jól összehangolt alapanyag összeválogatásával, remek kulináris/gasztro élményben lehet részünk. Na, ez egy ilyen recept! :)

  • Előkészület: 15 perc + 2-3 óra hűtés/pácolás
  • Főzési idő: 30 perc
  • 1 adag 475 Kcal I Zs: 11 g I Sz 59 g I F: 33 g I R: 2 g 

Hozzávalók 4 adaghoz:

Marinádhoz:

  • 1 ek + 1 tk frissen facsart citromlé
  • 1 ek + 1 tk szezámmag olaj
  • 1 tk fokhagymás olívaolaj (Ezt otthon is tudsz készíteni. Egy kisebb üvegbe önts 100-200 ml olíva olajat, dobj bele 3-5 gerezd fokhagymát, attól függően, mennyire intenzív ízt szeretnél. Hagy állni minimum 1 hétig, mielőtt használod.)
  • 1/4 vörös chili paprka, kimagozva feldarabolva-opcionális
  • Frissen őrölt bors, só ízlés szerint

Rizshez:

  • 4 nagyobb csont és bőr nélküli tőkehal (vagy más fehér húsú) halfilé. 1 filé kg 160 g.
  • 300 g jázmin rizs
  • 3 db kaffir lime levél  nagyon vékonyra szeletekre vágva
  • 125 ml zsíros kókusztej
  • Fokhagymás olívaolaj
  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy üveg vagy kerámia tálba keverd össze a szószhoz valókat, majd a halfiléket tedd bele és forgasd bele, hogy jól bevonja a szeleteket egyenletesen. Fedd le a tetejét és tedd be 2-3 órára a hűtőbe. Óránként forgasd meg, hogy mindenhol egyenletesen pácolódjon meg.
  2. Forralj vizet kb. 500 ml. A megmosott, lecsöpögtetett rizst tedd egy lábasba, 1 db lime levéllel és önts fel annyi forró vízzel, hogy 1-1.5 ujjnyira ellepje. Sózd meg, keverd össze és főzd alacsony hőmérsékleten kb. 10 percet. 
  3. Ekkor keverd hozzá a kókusztejet és a maradék leveleket és lefedve hagyd állni.
  4. Egy serpenyő alját kend ki a fokhagymás olajjal és melegítsd fel közepes hőmérsékletűre. Vedd ki a pácból  a halszeleteket, csöpögtesd le és süsd mindkét oldalán b. 2-3 percig vagy amíg szép aranybarna szint nem kap.

Tipp: a rizst kihűtve fogyaszd így átalakulva rezisztens keményítő hatásúvá, nem fogja 'megdobni' a vércukor szintedet hirtelen.

Jó étvágyat kívánok! Z <3