Gombás rizotto

2021.12.06

Ünnepekre sütve, főzve egy ilyen recept igazi áldás a háziasszony számára Ez a keverés nélkül készülő gombás rizottó a vaj (lehet ghee/mangalica zsír/kókuszzsírral is), a gomba, a húsleves és a parmezán régimódi ízeivel készül, de nem kell állandóan a tűzhely fölött állnod és kevergetned. 

  • Előkészület: 5 perc
  • Főzési idő: 25 perc
  • Fázis 1 parmezán nélkül és 2 parmezánnal. Hisztamin intoleranciával frissen főzött levessel és bor helyett kókusz aminoval készítve.

Hozzávalók 4 főre: 

  • 2 evőkanál vaj vagy más zsiradék
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 30 g gomba, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 csésze arborio rizs- vagy más minőségi rizottonak való (ne mosd meg, hanem konyharuhával dörzsöld át)
  • Kb. 1 L házi csirkehúsleves alaplé
  • 1/4 csésze fehérbor
  • Friss apróra vágott petrezselyem, díszítéshez (szárított is helyettesíthető)
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • 1 bögre (1 bögre 240 ml) reszelt parmezán sajt vagy pecorino (ez juhtejből készül, kevesebb gondot okozhat)
  • 1/2 teáskanál  só, ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. A vajat és az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőbe tedd bele közepes lángon melegítsd fel. Amikor a vaj felolvadt, öntsd bele a gombát, a zúzott fokhagymát. 4-5 percig pirítjuk, amíg a gomba megpuhul és kissé karamellizálódik.
  2. Add hozzá az arborio rizst a serpenyőbe, és kevergesd 1-2 percig, hogy kissé megpiruljon.
  3. Öntsd a serpenyőbe a bort és a csirkehúslevest, és keverd össze. Emeld a hőmérsékletet magasabbra, és forrald fel. Miután felforrt, keverd össze az egészet, csökkentsük a hőt alacsonyabbra és fedd le.
  4. Főzd 15 percig, majd vedd le a fedőt és keverd össze. Tedd vissza a fedőt a serpenyőre, és párold további 10 percig.
  5. Ekkor vedd le a rizottót a tűzről, majd keverd hozzá a parmezán sajtot, sózd és borsozd. Tálaláskor díszítheted petrezselyemmel és további sajttal.

Jó készülődést!

Szeretettel: Z <3