Gluténmentes fahéjas süti

2021.12.06

Könnyű, lágy és selymes ízvilág Karácsonyi hangulatban, amihez a fahéj tökéletes választás. Mindezt glutén-, laktóz-, és ha nagyon szigorú vagy magadhoz (én nem preferálom az édesítőszereket), akkor cukormentesen eritrittel is elkészítheted.

  • Előkészület: 20 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Laktóz, glutén és cukormenetesen is elkészíthető
  • 1 szelet (eredeti szerint) 307 kcal I Zs: 12.8 g I Sz: 45.6 g ebből cukor: 20.4 g és élelmi rost: 2.2 g I F: 3.4 g 

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához:

  • 2 1/4 bögre (1 bögre 240 ml) gluténmentes lisztkeverék vagy ez 
  • 2 teáskanál bio sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 8 evőkanál bio vaj, olvasztott (tejmenteshez használj ghee-t vagy kókusz vagy avokádó olajat)
  • 3 bio tojás
  • 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2/3 bögre juharszirup
  • 3/4 bögre nyers bio tej (tejmenteshez használjon mandulatejet vagy kókusztejet)
  • 1/3 bögre nyers nádcukor vagy kókuszcukor
  • 1 teáskanál fahéj

Morzsához a tetejére:

  • 3/4 bögre gluténmentes liszt
  • 1/4 bögre + 2 evőkanál  nyers nádcukorcukor vagy kókuszcukor
  • 3/4 teáskanál fahéj
  • 6 evőkanál vaj, olvasztott (tejmenteshez használj ghee-t vagy kókuszolajat)
  • 1/4 csésze apróra vágott pekándió

Bevállalósoknak a tetejére:

  • 1/2 csésze porított nádcukor
  • 1/2 teáskanál vanília
  • 1 evőkanál tejszín (helyettesítheted a teljes zsírtartalmú kókusztejszínnel)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és egy 9 × 9-es tepsit vajazz vagy bélelj ki sütőpapírral.
  2. A tésztához valókat keverd össze: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy nagyobb tálba, . Ezután add hozzá a vajat, a tojást, a vaníliát, a juharszirupot és a tejet, és keverd addig, amíg teljesen egyenletes masszát kapsz.
  3. A tészta felét öntsd a tepsi aljába, majd szórj rá lehetőleg egyenletesen az 1/3 csésze cukrot, majd a teáskanál fahéjat. A maradék masszát öntsd rá és egyenletesen eloszlasd el.
  4. A morzsához: a lisztet, a cukrot, a fahéjat és az apróra vágott pekándiót egy tálba, és keverd össze. Ezután add hozzá a vajat, és dolgozd el addig, amíg omlós keveréket nem kapsz.
  5. A süteménytészta tetejére szórd rá a fahéjas morzsát, majd 40-50 percig süsd, amíg a torta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
  6. Opcionális: amíg a torta hűl, keverd össze a porcukrot, a vaníliát és a tejszínt a cukormázhoz, majd csorgasd a tetejére. 

Csodás készülődést, sütést, főzést kívánok!

Szeretettel: Z