Gluténmentes focaccia

2024.01.30

Allergén infó: glutén-, tojás-, tejmentes recept. Élesztőt és cukrot tartalmaz.


Ez a recept, nem csak azért 'különleges' mert gluténmentes, de kettő házilag összeállítható lisztkeverék javaslatot is mellékeltem hozzá. Miért? Sajnos gyakran a bolti gluténmentes lisztek a kukoricán alapulnak, ami gyakran nem kevésbé kártékony, mint a glutén tartalmú gabonafélék.

Bár a kukoricát még gyakran egészséges élelmiszerként hirdetik, csakúgy, mint a glutén, áteresztő bélrendszert okozhat. Ennek az az oka, hogy sok ember szervezetében a kukoricában lévő fehérje gluténnek tűnhet, és "keresztreagálnak" rá. Azok számára, akik tudják, hogy glutén intoleranciában szenvednek, ez a keresztreaktivitás végtelenül sok frusztrációt okozhat, amelyet tovább ront az a tény, hogy arra tanítottak minket, a kukoricatermékek csodálatos helyettesítői a gluténtartalmú termékeknek. Lehet, hogy fogyaszthatsz gluténmentes tacot kukorica tortillával, de ez a megközelítés nem csillapítja az immunválaszt, a gyulladásokat.

Nézzük az első keveréket, amely nem tartalmaz gluténmentes zabot sem

Hozzávalók:

A teljes mennyiség 4 1/4 bögre lesz. 1 bögre = 240 ml

  • ½ bögre tápiókakeményítő
  • ¾ bögre burgonyakeményítő
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 bögre cirokliszt
  • bögre kölesliszt

2. lisztkeverék, tartalmaz gluténmentes zabot

Hozzávalók:

A teljes mennyiség 4 1/2 bögre lesz.

  • 1¼ bögre finomra őrölt gluténmentes zabliszt
  • 1 bögre kölesliszt
  • 1 bögre cirokliszt
  • ¾ bögre tápiókakeményítő
  • ½ bögre burgonyakeményítő

Focaccia recept

  • Előkészület: 10 perc + 30 perc a kelesztéshez
  • Sütési idő: 50 perc

Milyen eszközre lesz szükséged?

  • Peremes tepsire - 20x25 cm nagyságú
  • Sütőpapírra

Ez a recept jobb, mint bármelyik gluténmentes focaccia kenyér, amit eddig ettem. Ez a változat ropogós és tökéletesen kiadós. Remélem, egyetértesz velem :))

A tésztához valók:

  • 2 bögre lisztkeverékre a fentiek közül
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 g száraz élesztő
  • 1 teáskanál xantángumi
  • ½ teáskanál tiszta só
  • ¾ bögre tisztított víz, kb. 43 °C felmelegítve
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • Egy peremes tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  • Egy közepes tálba szitáld bele a lisztkeveréket, add hozzá a cukrot, az élesztőt, a xantángumit és a sót.
  • Öntsd hozzá a vizet, a tojást és az olajat, és keverd össze. Ha dagasztógépet használsz keverd 30 másodpercig. Kapard le az edény oldalát, dagaszd további 3 percig.
  • Az előkészített tepsiben formázz a tésztából körülbelül 20 x 25 cm-es téglalapot. Ujjbeggyel nyomkodj mélyedéseket a tésztába, majd hagyd kelni 30 percig, amíg körülbelül a duplájára megkel.
  • Ezalatt melegítsd fel a sütőt 200 °C-ra.
  • Tedd a tepsit a sütő középső rácsra, és csökkentsd a hőt 175 °C-ra. 50 percig süsd. A focacciának koppintáskor kongó hangot kell hallatnia. Szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
  • Tálald frissen vagy tárold cipzáras zacskóban a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napi


TIPP:

Ez egy teljesen natúr recept, de mint az olaszoknál, sütés előtt a tetejét megszórhatod fűszernövényekkel, paradicsommal, olívaolajjal plusz meglocsolhatod, de dagasztáskor is keverhetsz a tésztába fűszereket.

Jó étvágyat! Z <3