Gluténmentes focaccia
Allergén infó: glutén-, tojás-, tejmentes recept. Élesztőt és cukrot tartalmaz.
Ez a recept, nem csak azért 'különleges' mert gluténmentes, de kettő házilag összeállítható lisztkeverék javaslatot is mellékeltem hozzá. Miért? Sajnos gyakran a bolti gluténmentes lisztek a kukoricán alapulnak, ami gyakran nem kevésbé kártékony, mint a glutén tartalmú gabonafélék.
Bár a kukoricát még gyakran egészséges élelmiszerként hirdetik, csakúgy, mint a glutén, áteresztő bélrendszert okozhat. Ennek az az oka, hogy sok ember szervezetében a kukoricában lévő fehérje gluténnek tűnhet, és "keresztreagálnak" rá. Azok számára, akik tudják, hogy glutén intoleranciában szenvednek, ez a keresztreaktivitás végtelenül sok frusztrációt okozhat, amelyet tovább ront az a tény, hogy arra tanítottak minket, a kukoricatermékek csodálatos helyettesítői a gluténtartalmú termékeknek. Lehet, hogy fogyaszthatsz gluténmentes tacot kukorica tortillával, de ez a megközelítés nem csillapítja az immunválaszt, a gyulladásokat.

Nézzük az első keveréket, amely nem tartalmaz gluténmentes zabot sem
Hozzávalók:
A teljes mennyiség 4 1/4 bögre lesz. 1 bögre = 240 ml
- ½ bögre tápiókakeményítő
- ¾ bögre burgonyakeményítő
- 1 bögre barna rizsliszt
- 1 bögre cirokliszt
- bögre kölesliszt
2. lisztkeverék, tartalmaz gluténmentes zabot
Hozzávalók:
A teljes mennyiség 4 1/2 bögre lesz.
- 1¼ bögre finomra őrölt gluténmentes zabliszt
- 1 bögre kölesliszt
- 1 bögre cirokliszt
- ¾ bögre tápiókakeményítő
- ½ bögre burgonyakeményítő

Focaccia recept
- Előkészület: 10 perc + 30 perc a kelesztéshez
- Sütési idő: 50 perc
Milyen eszközre lesz szükséged?
- Peremes tepsire - 20x25 cm nagyságú
- Sütőpapírra
Ez a recept jobb, mint bármelyik gluténmentes focaccia kenyér, amit eddig ettem. Ez a változat ropogós és tökéletesen kiadós. Remélem, egyetértesz velem :))
A tésztához valók:
- 2 bögre lisztkeverékre a fentiek közül
- 2 evőkanál cukor
- 7 g száraz élesztő
- 1 teáskanál xantángumi
- ½ teáskanál tiszta só
- ¾ bögre tisztított víz, kb. 43 °C felmelegítve
- 2 tojás
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Egy peremes tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Egy közepes tálba szitáld bele a lisztkeveréket, add hozzá a cukrot, az élesztőt, a xantángumit és a sót.
- Öntsd hozzá a vizet, a tojást és az olajat, és keverd össze. Ha dagasztógépet használsz keverd 30 másodpercig. Kapard le az edény oldalát, dagaszd további 3 percig.
- Az előkészített tepsiben formázz a tésztából körülbelül 20 x 25 cm-es téglalapot. Ujjbeggyel nyomkodj mélyedéseket a tésztába, majd hagyd kelni 30 percig, amíg körülbelül a duplájára megkel.
- Ezalatt melegítsd fel a sütőt 200 °C-ra.
- Tedd a tepsit a sütő középső rácsra, és csökkentsd a hőt 175 °C-ra. 50 percig süsd. A focacciának koppintáskor kongó hangot kell hallatnia. Szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
- Tálald frissen vagy tárold cipzáras zacskóban a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napi
TIPP:
Ez egy teljesen natúr recept, de mint az olaszoknál, sütés előtt a tetejét megszórhatod fűszernövényekkel, paradicsommal, olívaolajjal plusz meglocsolhatod, de dagasztáskor is keverhetsz a tésztába fűszereket.

Jó étvágyat! Z <3