Glutén és tejmentes kalács

2019.09.03

Ebben a receptben használt liszteket az életmódodnak és az étrendednek megfelelőekre változtathatod. Ez hatással lehet a tészta állagára!

Előkészítés: 1 h 50 '

Sütési idő: 40'

Teljes idő: 2 h 30'

Hozzávalók 2 kisebb vagy 1 nagyobb kalácshoz kalácshoz:

Méréshez 200 ml (2 dl) bögre

- 4 bögre tetszés szerinti liszt vagy lisztkeverék, én 2 bögre mandulalisztet és 1 bögre rizslisztet és 1 bögre tápióka lisztet használtam, de lehet kókusz, banán, hajdina, köles, csicseriborsó... lisztekkel is készíteni.

- 1/2 k.k só - parajdi vagy himalaya

- 1 bögre langyos víz

- 1 e.k. szárított élesztő

- 8 e.k eritrit 

- 1. e.k. finomítatlan nádcukor, erre szükség van a kelesztéshez

- 4 db tojás+ 1 a kenéshez

- 1/4 bögre kókusz vagy más finomítatlan növényi olaj

Elkészítés:

Keverjük össze a liszteket a sót és az édesítőszert egy kis keverőtálban, tegyük félre.

Egy másik kis tálban a langyos vizet az élesztőt és a nádcukrot keverjük össze és hagyjuk 8-10 percig állni, amíg az élesztő elkezd 'dolgozni'.

Nagy keverőtálban dolgozzuk el az olajat és a tojásokat (4 db) egymással, majd adjuk hozzá az élesztős vizet, ezzel is keverjük el. Majd adagonként kezdjük el hozzáadni és elkeverni a lisztet is. 

Amikor kidolgoztuk a tésztát a tálat takarjuk le konyharuhával és hagyjuk pihenni legalább 1 órát. Ez a tészta nem fog úgy megkelni, mint a hagyományos fehér lisztből készülő kelt tészták.

1 óra elteltével vagy 6 kis cipóra osztjuk és úgy fonunk belőle 1-1 kalácsot vagy 1 nagyot készítünk belőle. A megfonott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük a tetejét a tojással. További 20-30' pihentetjük.

Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180° . Pihentetés után kb. 35-40' vagy tűpróbáig sütjük.

Aki szereti, tehet a tésztájába mazsolát és reszelt citromhéjat is vagy a sütés vége előtt 5-10 perccel egy kis növényi tejben elkevert fahéjjal meglocsolhatja. Nagyon finom, különleges  ízt ad neki.

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!