GABA, triptofán....Minek és mikor?

2021.07.21

Az utóbbi időben számos kérdés érkezett alvászavarokkal, szorongással, pánikrohamokkal, emésztési zavarokkal kapcsolatosan is. A kiinduló pontja ezeknek a panaszoknak szinte kivétel nélkül az emésztőrendszerben keresendő. Gondolj bele, a nem megfelelő életmód, táplálkozási szokások a gyulladt beleiden keresztül úgy kiszívják az életerőt, mint egy beteg gyökérzetű (neked ez a beleidet jelenti) fából. De van egy jó hír is a számodra, egyes aminosavak külön-külön vagy együttes alkalmazása segíthet egyensúlyba helyezni a bél-agy tengelyt és a fent említett tüneteket csökkenteni. Az elmúlt időszak sokakban okozott posztraumás stresszt is, amik gyakran vezettek álmatlansághoz, cukortartalmú ételek utáni sóvárgáshoz, falási rohamokhoz. Az alacsony GABA és triptofán és szerotonin szintek következményei is lehetnek ezek a nem kívánatos állapotok. Ha egyensúlyba hozzuk a bélflórát és ez által az agy kémiáját, nem csak enyhíti a szorongásos tüneteket, hanem remek hangulatod is lesz, megszűnik a sóvárgás, jól fogsz aludni, tele leszel újra energiával és jó mentális állapottal rendelkezel majd.

Az írásom végén találsz termékajánlót is...

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Mik is ezek...


GABA - Gamma Aminobutyric Acid

A gamma-amino-vajsav (GABA) egy kémiai anyag, amely az agyban termelődik, és megtalálható néhány ételben is. Az agyban a GABA görcsoldó és szorongásgátló hatást fejt ki.

A GABA az agyi jelek (neurotranszmissziók) blokkolását végzi. Sokféle betegségben alkalmazzák a GABA-t, beleértve a stresszt, a szorongást, a depressziót és a magas vérnyomást, de nincs még számottevő tudományos kutatási eredmény a használatára. GABA nem képes átjutni a vér-agy gáton, tehát az orálisan szedett készítmények hatása megkérdőjelezhető, és nem ismert, hogy a GABA-kiegészítők hatással vannak-e az agyra. Amit viszont ismerünk, hogy a GABA mennyisége és a bélflóra állapota összefüggést mutat. Tehát sokkal inkább mutatnak arra a kutatási eredmények, a táplálkozási szokásaink az elfogyasztott ételek minősége/tisztasága, rendkívül fontos szerepet játszik a mentális egészségi állapotunk alakulásában is!

Triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav (külső táplálékforrásból vesszük fel), mely számos fontos célt szolgál, például a felnőttek nitrogén egyensúlya vagy a csecsemők növekedése. Niacin (B3 vitamin) előállításához is szükséges a szervezetünk számára, amely elengedhetetlen a szerotonin neurotranszmitter létrehozásához. A triptofánnak két típusa létezik: L-triptofán és D-triptofán. Az egyetlen különbség a két típus között a molekula kémiai orientációja. Az emésztőrendszere belül a bél egészséges nyálkahártyájáért felelős és az azt 'gondozó' baktériumok megfelelő számban jelenlétében is részt vesz a triptofán. Továbbá enterális idegrendszer idegsejtjeire hatva (5-HT)  serkenti a gyomor-bél motilitását. A triptofán-katabolitok a bélhámon keresztül felszívódnak és bejutnak a véráramba, ahol egyesek (pl. IPA, IE, IA) antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Táplálékkiegészítőként az 5-HTP-vel találkozhatunk a leggyakrabban. Ez az 5-hidroxi-triptofán, más néven oxitriptán, természetesen előforduló aminosav és kémiai prekurzor (előanyag), valamint metabolikus köztitermék a szerotonin neurotranszmitter bioszintézisében.

Hogyan járul hozzá a triptofán és a bomlástermékei a bélgát-bélflóra egyensúlyához?

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Az táplálékkal bevitt fehérjék lebontása triptofán felszabadulásához vezet, amelyet a bél mikrobiotája (bélflórát alkotó baktériumok összessége) különféle katabolitokká (bomlástermékek) alakít át. A triptofán katabolitok közé tartozik az indole, a triptamin, az indoleetanol (IE), az indolepropionsav (IPA), az indolelaktánsav (ILA), az indolecetsav (IAA), a skatol, az indolealdehid (IAld) és az indoleakrilsav (IA), amelyek számos esetben befolyásolhatják a gazdaszervezet fiziológiáját.

Az indole, az IPA és az IA befolyásolja a nyálkahártya homeosztázisát azáltal, hogy csökkenti a bélpermeabilitást (bél áteresztő képessége-szívárgó bél szindróma). A GLP-1-ről ismert, hogy csökkenti az étvágyat, az inzulin szekrécióját és lassítja a gyomor kiürülését. Számos triptofán-katabolit hat a bél immunsejtjeiben található aril-szénhidrogén-receptorra (AHR), és ezáltal ligand specifikus módon megváltoztatja a veleszületett és adaptív immunválaszokat (pl. Az IAld fokozza az interleukin-22 (IL-22) termelését AHR-aktiváció révén). . A triptamin, az 5-hidroxi-triptamin (5-HT, szerotonin) felszabadulását indukálja az enterokromaffin sejtek által. Az 5-HT az enterális idegrendszer (bélidegrendszer) idegsejtjeire hatva serkenti a gyomor-bél motilitását. A triptofán-katabolitok a bélhámon keresztül felszívódnak és bejutnak a véráramba, ahol egyesek (pl. IPA, IE, IA) antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. További kutatások rámutattak arra, hogy az IPA magasabb szérumkoncentrációja csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását, valamint az inzulin szekréciójának és érzékenységének javulásával járt, ami kiegészíti az indole feltételezett szerepét a glükóz metabolizmus modulálásában, esetleg a GLP-sejtek által kiváltott szekréció révén.

Leegyszerűsítve: a triptofán és bomlástermékei részt vesznek a szerotonin szekréciójában (kiválasztásában), gyulladáscsökkentő hatásúak mind a bélhám, mind a gazdatest számára, étvágycsökkentő, javítja az inzulin érzékenységet, csökkenti a lyukas bél szindróma kockázatát...

3 létfontosságú terület, ahol nagy szerepet kapnak a triptofán és bomlástermékei

1. Korai életszakasz

A születés módjának létfontosságú szerepe van a bélflóra betelepülésében és az azt követő első egy évben a táplálás szisztámája rendkívül meghatározó a csecsemő további egészségi és mentális állapota szempontjából. Ismert, hogy az indole termelő E. coli az élet első hetében magasabb létszámban van jelen, ezután a Bifidobacterium fajok, amelyek a kutatások szerint képesek ILA26-ot termelni, kezdik el uralni a szoptatott csecsemők bél-mikrobiomját. Később, a kiegészítő étrend bevezetésével a baktériumok nemzetségei, köztük a triptofán katabolizáló fajok, például a Lactobacillus, a Ruminococcus, a Bacteroides, a Peptostreptococcus és a Clostridium népes számban szaporodnak meg a csecsemők beleiben. A vizsgálatok rámutattak arra, hogy a  triptofán-katabolitok AHR-aktiváció (Aryl Hydrocarbon Receptor) révén modulálják és oktatják az immunrendszert! Egér és humán kísérletek rávilágítottak arra, ezek a vizsgálatok együttesen azt sugallják, hogy az olyan tényezők, mint az anyai mikrobiota (bélflóra) és étrend, a szülés módja, a terhességi életkor, a csecsemő mikrobiotája és az étrend befolyásolják a triptofán anyagcserét a korai életkorban, ami elengedhetetlen lehet a bélgát funkciók és az immunrendszer egészséges kialakulásához.

2. IBD-Inflammatory Bowel Disease

Az IBD az elmúlt évtizedben az egyik legtöbbet vizsgált állapot, amely a bél mikrobiotájához kapcsolódik. Érdekes módon a triptofán szérumszintje szignifikánsan alacsonyabb az IBD-s betegeknél, mint az egészséges kontrolloknál, és különösen csökkent a Crohn-betegségben (CB) szenvedő betegeknél, összehasonlítva a fekélyes vastagbélgyulladásban (ulcerosa colitis) szenvedő betegekkel. Ezenkívül a plazma triptofán szintje a CB-ben csökkent, míg a széklet triptofán szintje magasabb az egészséges egyénekhez képest. Ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy a triptofán anyagcseréjében bekövetkező változások szerepet játszanak az IBD etiológiájában. Ennek megfelelően a triptofánmentes étrend fokozta az érzékenységet. A bél triptofán katabolitjainak kimerülése is befolyásolhatja az IBD súlyosságát, mivel nemrégiben bebizonyosodott, hogy az IBD-ben szenvedő betegeknél csökkent az AHR agonista IAA29 széklet koncentrációja. Mindemellett egyes bomlástermékei a triptofánnak citotoxikus hatással bírnak, ez további vizsgálatokat igényel.

3. Idegrendszeri betegségek

A sclerosis multiplex (MS) egy gyakoribb a HUntington kór rendkívül ritka neurodegeneratív autoimmun rendellenesség. Eredmények azt mutatják, hogy a triptofán és bomlástermékeinek csökkenő szintje, azoknak felvétele és lebomlásának egyensúlyhiánya hozzájárulhat az SM és más autoimmun rendellenességek patogeneziséhez. A bél mikrobiális triptofán anyagcseréjének célzott javítása az endogén bél mikrobiota modulálásával vagy az étrend megváltoztatásával alternatív stratégiákat jelenthet az SM és más neurológiai betegségek megelőzésére és kezelésére.


Összefoglalva: 

Remélem a néhol tudományos nyelvezet mellett sikerült rámutatnom arra, mennyire fontos a testi és lelki egészségünk megőrzése szempontjából a jó minőségű alapanyagokra épülő étrend és ugyan így a megfelelő életmód! Az általam leírtak nem minősülnek terápiának, célja a figyelem felhívása, a természetes kiegészítőkre, egyes állapotokban. Nem helyettesíti a szakorvossal való konzultációt és diagnózist!

Ajánlott táplálékkiegésztők: 

5% kedvezmény a vásárlásra, a részletekhez ugorj a Tudástár kezdőoldalára