Ez zsír!

2017.11.02

Ezzel a címmel a magas zsírtartalmú, kevés fehérje és minimális szénhidrát vagyis ketogén diétáról írok.

Az előző szénhidrát csökkentett étrendről szóló bejegyzésemhez hasonlóan, arra szeretnék válaszokat adni, kinek ajánlott és kinek nem ez a fajta diéta, meddig tartható ez az étrend.

Pár szót ejtenék a diéta történetéről, eredetileg orvosi céllal az epilepsziás betegek, görcsös rohamainak enyhítésére, ritkább megjelenésére dolgozták ki ezt a fajta étrendet. Ezalatt rájöttek arra, más betegségek esetén, de alapból is jó hatással lehet a szervezetre. Gyógyhatása van tehát, ilyen betegségben szenvedő gyerekeknél, de felnőtteknél is nagyon jó eredményeket lehet elérni, a diéta segítségével minimálisra lehet csökkenteni a gyógyszerek szedését.

A diéta folyamata leírva, egyszerűen fogalmazva: magasabb zsír bevitellel a szénhidrátok megvonásával kényszeríteni a szervezetet arra, hogy az energiát a zsírokból, zsírraktárakból fedezze, állítsa elő. Mint minden diétánál, ennek is megvan az ára a siker felé haladva. 

Negatív hatások addig, amíg a szervezet át nem áll a ketózisra:

- rossz lehelet (aceton szagú, a keton testek jelenléte miatt) ez megszűnik

- só vesztés, ebből adódóan izom- és lábgörcsök

- székrekedés, hasmenés, puffadás

- homályos gondolkodás

- hidegrázás, izzadás

- fáradékonyság

- magas pulzus pihenéskor is, tachycardia

- álmatlanság, szorongás, ingerlékenység

- szomjúság érzet

- gyakori vizelet

- vérzés kimaradás, menstruációs zavarok

- magas koleszterin és triglicerid szint a vérben

- diétázók 5%-nál vesekőképződés a szövődmény

Pozitív hatása (a ketozist követően):

- energikusabb szervezet

- memóriajavulás

- jobb fizikális funkciók

- betegségek javulása, gyógyulás

Mikor nem javasolt:

Vannak esetek, amikor egyáltalán nem javasolt a ketogén diéta, úgy, mint a veleszületett anyagcserezavarok (zsíranyagcsere, porfíria), máj, vese, hormonális betegségekben szenvedőknek. Hangsúlyosan nem ajánlott, ösztrogén dominancia, hashimoto-thyreoditis, egyéb pajzsmirigy betegség esetén. Bizonyos hormonális és vércsoport típusba tartozóknak sem ajánlatos ez az étrend, mivel nekik az étkezéseikben minimális zsír és tejtermék szerepel, ezek a pajzsmirigy és az agyalapi típus és az A vércsoportúak.

Meddig tartható ez a diéta?

A kitűzött cél érdekében 6-12 hónap az alap protokoll. 1 évnél tovább tartani viszont nem javasolt a szervezet optimális és egészséges működése miatt. A diétát hirtelen befejezni nem lehet és visszatérni a magasabb szénhidrát bevitelre, hanem fokozatosan kell beilleszteni újra az étrendbe.

Szakemberhez érdemes fordulni a fentiek ismeretében, aki összeállítja a megfelelő tápanyag- és élelmiszer alapanyag bevitelt.

Remélem hasznosnak találtátok...J