Ez hajba vágó

2018.08.02

Hajba vágó problémák

A nőiesség egyik éke az egészséges és szép haj kezdetektől fogva, a férfiak többsége pedig egyenesen drámát rendezne kopaszodó fejük körül.

Érdekes, hogy amennyire feszültséget okoz, sokan a miértekre nem igazán keresik a válaszokat. A hangzatos reklámok világában, keresnek egy agyon ajnározott terméket, amiről aztán kiderül, ártani nem árt, de nem is használ, megint csalódtunk egyet legyintve.

Van-e valós megoldás?

Az esetek többségében a hajhullás területét megnézve, lokalizálva elég nagy pontossággal meg lehet állapítani hormonális eredetű e vagy áll esetleg vitamin, ásványi anyag, aminosav hiány, avagy gombás fertőzés a háttérben.

Én itt most a hormonális és ezen keresztül a vitaminok, aminosavak hiányának, arányoknak eltolódására térnék ki az egyéb a skalpot érintő fertőzésekkel bőr-, hajgyógyászt kell felkeresni.

1. típus

A lenti képen a hölgyeknél és férfiaknál is előforduló a halánték irányába mutató hajhullást okozhatja a pajzsmirigy betegsége, de a tesztoszteron szint változása is. Ebben az esetben érdemes nem csak Tsh szintet nézetni, hanem Ft3, Ft4, Anti-Tpo, Anti-tg, tesztoszteron is.

2. típus

Itt a képen pedig az ösztrogén-progeszteron arányának eltolódásából adódó hajhullásra jellemző területre példa.

Biztosan láttatok, idős néniket, bácsikat, akiknek a fejük tetején, a skalp részen így hullott ki a hajuk.

De sajnos egyre gyakoribb a korai és hosszan tartó fogamzásgátló szedés, vegyszerekben, kozmetikumokban található xenoösztrogének és a 'reform' élelmiszereként eladott szójával, búza gluténnal teletolt silány termékek fogyasztásából, használatából adódó allergiás betegségek miatt kialakuló hajhullás is. Jellemző körte alakú elhízás is általában ebben az esetben.

Javasolt a nagyrutin vérvétel mindkét esetben, esetleges gócok után kutatva, beleértve a fent leírt pajzsmirigy vizsgálatot is és vizeletvizsgálatot, továbbá az alábbiakat (menstruáló hölgyeknél adott napokon, férfiaknál ugyan ez, tetszőleges napon):

  • progeszteron
  • ösztradiol
  • prolaktin (csak nőknek, menopauza előtt))
  • psa (csak férfiaknak, 40 év felett kötelező)
  • tesztoszteron
  • D3
  • Dhea

Érdemes a nőgyógyászt, urológust is felkeresni, a hölgyek esetében mióma, pcos, endometriózis után kutatni, férfiak esetében a hormonvizsgálaton kívül prosztata ultrahang (ciszták is okozhatnak tüneteket).

Amíg ki nem derül, és természetes hormonpótlást lehet adni a gyógyulás érdekében addig is sok mindent tehetsz, hogy javíts a helyzeteden.

Glutént, tejtermékeket, szóját és a nem öko, bio tisztítószereket, kozmetikumokat és a stresszt száműzöd az életedből.

Ezen felül napi:

- 5000-6000 Ne D3 vitamin -télen mindenképp, nyáron, a napon töltött időtartamtól függően

- 2000 mg N-acetyl cisztein (aminosav)

- 2000 mg inozitol (folsav)

- 5000-10.000 mcg biotin B7 vitamin

- 100 mg tiamin B1 vitamin

- Biotin és egyéb hajhullásra javasolt gyógynövény, vitamin tartalmú öko sampon és balzsam használata, érdemes hajgyógyász véleményét kikérni

- Esetleg további folsavpótlás