Édesburgonya tócsni/lapcsánka

2020.09.01

A különböző zöldségfélékből készült 'lepények', azoknak a hagyományos burgonya lepénynek a variációi, amelyeket az ashkenázi zsidók készítettek az 1880-as évek közepe óta Hanukára. Ezek a sült lepénykék/tócsnik/lapcsánkák nálunk is ismertek országszerte, csak eltérő neveken. Újra gondolva, nagyon jól beilleszthető az egészséges étrendbe és konyhatechnológiába, nagy örömet okozva az ízlelő bimbóknak! Ráadásul ezt a verzióját, hisztamin intoleranciában is lehet fogyasztani!

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Előkészület: 20 perc
  • Sütési idő: 10 perc
  • 1 tócsni 232 Kcal I Zs: 11 g I Sz: 24 g I F: 8 g 

Hozzávalók 4 db-hoz:

  • 2 közepes édesburgonya, meghámozva, reszelve
  • 4 gerezdfokhagyma, zúzva
  • 3 db nagyobb bio tojás, felverve
  • 2 ek - 12 g mandula/kókusz/ földi mandula  liszt
  • 1 tk só
  • Extra szűz olívaolaj szükség szerint
  • Újhagyma, ízlés szerinti mennyiségben, durvára vágva

Elkészítés: 

Egy nagyobb tálban keverd össze a burgonyát, fokhagymát, tojást és a lisztet jó alaposan. Készíts belőle 4 vékonyabbra lapított pogácsát. Melegíts fel annyi olajat egy kisebb serpenyőben, hogy a pogácsákat ki tudd benne sütni. Mindkét oldaláról kb. 3-3 percet , vagy amíg aranybarna nem lesz, az újhagymával megszórva tálald.