Édesburgonya tócsni/lapcsánka
A különböző zöldségfélékből készült 'lepények', azoknak a hagyományos burgonya lepénynek a variációi, amelyeket az ashkenázi zsidók készítettek az 1880-as évek közepe óta Hanukára. Ezek a sült lepénykék/tócsnik/lapcsánkák nálunk is ismertek országszerte, csak eltérő neveken. Újra gondolva, nagyon jól beilleszthető az egészséges étrendbe és konyhatechnológiába, nagy örömet okozva az ízlelő bimbóknak! Ráadásul ezt a verzióját, hisztamin intoleranciában is lehet fogyasztani!

- Elkészítési idő: 30 perc
- Előkészület: 20 perc
- Sütési idő: 10 perc
- 1 tócsni 232 Kcal I Zs: 11 g I Sz: 24 g I F: 8 g
Hozzávalók 4 db-hoz:
- 2 közepes édesburgonya, meghámozva, reszelve
- 4 gerezdfokhagyma, zúzva
- 3 db nagyobb bio tojás, felverve
- 2 ek - 12 g mandula/kókusz/ földi mandula liszt
- 1 tk só
- Extra szűz olívaolaj szükség szerint
- Újhagyma, ízlés szerinti mennyiségben, durvára vágva
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverd össze a burgonyát, fokhagymát, tojást és a lisztet jó alaposan. Készíts belőle 4 vékonyabbra lapított pogácsát. Melegíts fel annyi olajat egy kisebb serpenyőben, hogy a pogácsákat ki tudd benne sütni. Mindkét oldaláról kb. 3-3 percet , vagy amíg aranybarna nem lesz, az újhagymával megszórva tálald.