Csirkés sült rizs
Ez a recept összetettebb, minta a szokásos sült rizs receptek. A finom és meleg hatású fűszerek nyugtatóan hatnak így, az őszi, hűvösebb napok felé haladva. Azok akik nem fogyasztanak csirkehúst vagy vegetáriánus, vega életmódot folytatnak, nekik javaslom a tofut és a tojás is elhagyható. Elsősorban ebédre ajánlott, bármennyire is jó szénhidrátokat tartalmaz.

Elkészület: 20 perc
Főzési idő: 30 perc + a rizs áztatási 2-3 óra és hűtési ideje, ami minimum 4-5 óra, de a legjobb, ha egész éjszaka.
1 adag 625 Kcal I Zsír: 13 g, ebből telített 3 g I Szénhidrát: 84 g I Fehérje: 40 g I Rost: 4 g I Nátrium 1051 mg
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g fehér vagy barna hosszúszemű rizs -jazmin vagy basmati
- 2 tk fokhagymás olívaolaj
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 1/2 tk kínai ötfűszer keverék - házilag is elkészíthető
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 púpozott ek friss gyömbér, reszelve
- 450 g organikus/házi csirkemell, csont és bőr nélkül, vékony csíkokra vágva
- 1 nagyobb répa, gyufaszál vastagságúra vágva
- 60 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1/2 piros kaliforniai paprika, gyufaszál vastagságúra vágva
- 225 g konzerv bambuszrügy, cukor és tartósítószer mentes, lecsöpögtetve
- 80 g mungóbabcsíra
- 2 db nagyobb bio/házi tojás, felverve
- 60 ml glutén és GMO mentes szójaszósz
- 1 ek szezámmag olaj
- Ízlés szerint koriander levél, só (figyelj, mert a szójaszósz eléggé sós)
Elkészítés:
- A rizs, főzés előtt 2-3 órával áztassuk be hideg vízbe, ezzel is veszít a keménytő tartalmából. Továbbá, ha teheted, előző nap főzd meg a rizst. A visszahűtött és jó, minőségű zsiradékkal (olíva, kókusz, ghee) elkevert rizs, sokkal könnyebben emészti meg és halad át az emésztőrendszeren, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, veszít a keményítő tartalmából.
- Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel közepes hőmérsékletűre, öntsd bele a fokhagymás olajat, a fűszerkeveréket, köményt, gyömbért és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a csirkehúst és kevergetve főzd 4-5 percet.
- Tedd hozzá a répát, borsót, paprikát, bambuszrügyet, babcsirát és forgasd össze. A közepébe készíts egy mélyedést, abba öntsd bele a kissé felvert tojásokat, amit óvatosan forgass a zöldségek közé. Addig főzd, amíg a paprika és a répa meg nem puhul. Ekkor zárd el a tűzhelyet és add hozzá a rizs és keverd össze vele.
- Tálalás előtt keverd hozzá a szójaszószt és a szezám olajat. Tetejére szórj koriander leveleket.
Jó étvágyat!