Csirkés sült rizs 

2020.09.27

Ez a recept összetettebb, minta a szokásos sült rizs receptek. A finom és meleg hatású fűszerek nyugtatóan hatnak így, az őszi, hűvösebb napok felé haladva. Azok akik nem fogyasztanak csirkehúst vagy vegetáriánus, vega életmódot folytatnak, nekik javaslom a tofut és a tojás is elhagyható. Elsősorban ebédre ajánlott, bármennyire is jó szénhidrátokat tartalmaz.

Elkészület: 20 perc

Főzési idő: 30 perc + a rizs áztatási 2-3 óra és hűtési ideje, ami minimum 4-5 óra, de a legjobb, ha egész éjszaka.

1 adag 625 Kcal I Zsír: 13 g, ebből telített 3 g I Szénhidrát: 84 g I Fehérje: 40 g I Rost: 4 g I Nátrium 1051 mg


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 g fehér vagy barna hosszúszemű rizs -jazmin vagy basmati
  • 2 tk fokhagymás olívaolaj
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 1/2 tk kínai ötfűszer keverék - házilag is elkészíthető
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1 púpozott ek friss gyömbér, reszelve
  • 450 g organikus/házi csirkemell, csont és bőr nélkül, vékony csíkokra vágva
  • 1 nagyobb répa, gyufaszál vastagságúra vágva
  • 60 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1/2 piros kaliforniai paprika, gyufaszál vastagságúra vágva
  • 225 g  konzerv bambuszrügy, cukor és tartósítószer mentes, lecsöpögtetve
  • 80 g mungóbabcsíra
  • 2 db nagyobb bio/házi tojás, felverve
  • 60 ml glutén és GMO mentes szójaszósz
  • 1 ek szezámmag olaj
  • Ízlés szerint koriander levél, só (figyelj, mert a szójaszósz eléggé sós)

Elkészítés:

  1. A rizs, főzés előtt 2-3 órával áztassuk be hideg vízbe, ezzel is veszít a keménytő tartalmából. Továbbá, ha teheted, előző nap főzd meg a rizst. A visszahűtött és jó, minőségű zsiradékkal (olíva, kókusz, ghee) elkevert rizs, sokkal könnyebben emészti meg és halad át az emésztőrendszeren, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, veszít a keményítő tartalmából. 
  2. Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel közepes hőmérsékletűre, öntsd bele a fokhagymás olajat, a fűszerkeveréket, köményt, gyömbért és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a csirkehúst és kevergetve főzd 4-5 percet.
  3. Tedd hozzá a répát, borsót, paprikát, bambuszrügyet, babcsirát és forgasd össze. A közepébe készíts egy mélyedést, abba öntsd bele a kissé felvert tojásokat, amit óvatosan forgass a zöldségek közé. Addig főzd, amíg a paprika és a répa meg nem puhul. Ekkor zárd el a tűzhelyet és add hozzá a rizs és keverd össze vele.
  4. Tálalás előtt keverd hozzá a szójaszószt  és a szezám olajat. Tetejére szórj koriander leveleket.


Jó étvágyat!