Citromos, paprika pelyhes csirke
Bocsi, de szó szerint szar ügy és hasbavágó, amikor valaki puffad, fokozott gázképződéssel küzd, ami az esetek többségében a lyukas bél szindrómára, és a bélflóra diszbiózisára vezethető vissza. Ilyenkor még az olyan könnyű húsfélék emésztése is gondot okozhat, mint a csirkehús, bár ebben az is közre játszhat, hogy tömegárút, nagyüzemi tartású vásárolunk. Ezek tele vannak antibiotikumok és szteroidok maradványokkal, amikkel a szervezetben gyulladásos folyamatok fognak elindulni. Ez lehet a lyukasbél szindróma is.
A gyulladáscsökkentést a jó minőségű alapanyagokon túl, konyhatechnológiai eljárásokkal is segítenünk kell, és erre egy jó példa ez a marinád szószban érlelt csirkehúsos recept. Ezzel a fehérjék emésztését könnyítheted meg a gyomor és a beleid számára!

- Előkészület: 20 perc + 8-12 pácolási idő
- Főzési idő: 30-40 perc a sütőben
- Fázis 1-eliminációs, regeneráló szakasz
- 4 db organikus/házi csirkemell filé vagy combfilé
A páchoz:
- 1/2 bögre (1 bögre 250 ml) olívaolaj
- 1/2 bögre frissen facsar bio citromlé
- 1/2 tk só
- 1/2 tk pirospaprika
- 1/2 tk oregano
- 1/2-1/4 tk piros paprika pehely, például ez
Elkészítés:
- Keverd össze a marinádhoz valókat egy üvegtálban, majd forgasd bele alaposan a húsokat. Folpackkal fedd le a tetejét és tedd be a hűtőbe 8-12 órára, hogy átjárja a pác.
- Egy tepsi/sütőtál alját kenj ki vékonyan olívaolajjal
- 180°C sütőben süsd kb. 15 percet az egyik oldalán, majd megfordítva kb. 15 percet a másik oldalán. Ha van grill fokozat a sütőtben, picit megkapathatod a tetejét, ha úgy szereted...
- Friss idénysaláta mixel tálald, amit citromos, olívás, balzsamecetes öntettel készíts el.
Ebédre is nagyszerű választás, ekkor fogyaszthatsz mellé, főtt quinoát, hajdinát, kölest vagy rizst.
Jó egészséget kívánva! Z