Citromos, paprika pelyhes csirke

2021.05.17

Bocsi, de szó szerint szar ügy és hasbavágó, amikor valaki puffad, fokozott gázképződéssel küzd, ami az esetek többségében a lyukas bél szindrómára, és a bélflóra diszbiózisára vezethető vissza. Ilyenkor még az olyan könnyű húsfélék emésztése is gondot okozhat, mint a csirkehús, bár ebben az is közre játszhat, hogy tömegárút, nagyüzemi tartású vásárolunk. Ezek tele vannak antibiotikumok és szteroidok maradványokkal, amikkel a szervezetben gyulladásos folyamatok fognak elindulni. Ez lehet a lyukasbél szindróma is.

A gyulladáscsökkentést a jó minőségű alapanyagokon túl, konyhatechnológiai eljárásokkal is segítenünk kell, és erre egy jó példa ez a marinád szószban érlelt csirkehúsos recept. Ezzel a fehérjék emésztését könnyítheted meg a gyomor és a beleid számára!

  • Előkészület: 20 perc + 8-12 pácolási idő
  • Főzési idő: 30-40 perc a sütőben
  • Fázis 1-eliminációs, regeneráló szakasz

Hozzávalók 4 főre:
  • 4 db organikus/házi csirkemell filé vagy combfilé 

A páchoz:

  • 1/2 bögre (1 bögre 250 ml) olívaolaj
  • 1/2 bögre frissen facsar bio citromlé
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk pirospaprika
  • 1/2 tk oregano
  • 1/2-1/4 tk piros paprika pehely, például ez  


Elkészítés: 

  1. Keverd össze a marinádhoz valókat egy üvegtálban, majd forgasd bele alaposan a húsokat. Folpackkal fedd le a tetejét és tedd be a hűtőbe 8-12 órára, hogy átjárja a pác.
  2. Egy tepsi/sütőtál alját kenj ki vékonyan olívaolajjal
  3. 180°C sütőben süsd kb. 15 percet az egyik oldalán, majd megfordítva kb. 15 percet a másik oldalán. Ha van grill fokozat a sütőtben, picit megkapathatod a tetejét, ha úgy szereted...
  4. Friss idénysaláta mixel tálald, amit citromos, olívás, balzsamecetes öntettel készíts el.

Ebédre is nagyszerű választás, ekkor fogyaszthatsz mellé, főtt quinoát, hajdinát, kölest vagy rizst.

Jó egészséget kívánva! Z