Céklás rizottó

2021.05.20

Hamarosan már a itt a friss céklaszezon és ebből a csodás zöldségféléből, jó pár finomságot elkészíthetünk. Nálunk sajnos csak az ecetes savanyúság verziója az elterjedt, pedig ettől sokkal több kihozható ebből a növényből. Mielőtt nekiállnál ennek a mennyei köretnek, nézzük, mit is tud a cékla.

Élettani hatása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.


  • Előkészület: 10 perc
  • Főzési idő: cékla 30-45 + a rizzsel 20-25 perc
  •  1 adag 306 Kcal I Zs: 5 g I Sz: 57 g I F: 6 g 
  • Fázis 1- gyulladáscsökkentő, eliminációs szakasz

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2/3 bögre (1bögre 250 ml) fehér hagyma (ezt hisztamin intoleranciában is fogyasztható), apróra vágva
  • 2 db közepes cékla, héjában megfőzve, meghámozva
  • 1 1/2 (300 g) bögre arborio vagy más rizottónak való rizs
  • 4 bögre alacsony nátrium tartalmú zöldségleves
  • 1 ek friss menta, apróra vágva
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1 1/3 tk fokhagyma, zúzva
  • 2/3 tk fahéj
  • 1/3 tk szegfűbors
  • 1/3 tk frissen őrölt vegyesbors

Elkészítés:

  1. Egy lábosban forralj fel vizet sóval és 1 ek almaecettel, amikor felforrt, tedd bele a  megmosott, hájas céklát és főzd kb. 30-45 percet. Késsel vagy villával nézd meg, megpuhult-e a közepe, amikor kész hideg vízbe szedd ki.
  2. Amikor kihűlt, hámozd meg és vágd kisebb darabokba, hogy beleférjen a késes aprítógépbe és aprítsd fel jó krémes állagúra, vagy ha nincs, akkor hagyd egészben és sajtreszelőn reszeld le.
  3. Egy serpenyőt hevíts fele közepesen melegre a zsiradékkal, majd tedd bel a hagymát, picit dinszteld meg (3-4 perc), majd add hozzá a céklát és jól keverd össze. 
  4. Öntsd hozzá a megmosott és lecsöpögtetett rizst, keverd jól össze a céklás masszával és főzd együtt 3-4 percig. Ezután add hozzá a fokhagymát, fahéjat, szegfűborsot, borsot és jól keverd össze, főzd további 1 percet. Tedd bele a mentát, keverd el azzal is és rottyantsd vele kb. fél percig. Ekkor vedd le a hőmérsékletet és önts hozzá 1/2 bögre zöldséglevest, keverd össze és hagyd, hogy a rizs felszívja a levet.
  5. Amikor már kezd a rizs dagadni, akkor önts hozzá megint 1/2 bögre zöldséglevet és ugyan így  járj el az utolsó 1/2 bögre levessel is, mindig megkeverve ekkor a rizst.

Langyosra vagy teljesen kihűlve tálald (rezisztens keményítővé alakul ekkor át), nagyon finom kecskesajttal vagy bármilyen hús, halétel mellé, de önmagában is!

Jó étvágyat! Z <3