Betain HCL adagolási útmutató

2023.03.27

Pár újabb kutatás arra utal, hogy az alacsony gyomorsav szerepet játszhat a SIBO (vékonybél bakteriális túlszaporodás) kialakulásában. Az alacsony gyomorsav tápanyag hiányokhoz is vezethet, és nagyobb kockázatot jelenthet az ételmérgezés és más bélfertőzések kialakulására.

A hypochlorhydria vagy az alacsony gyomorsav gyakran előfordul azoknál, akik idősebbek, autoimmun betegségben szenvednek, vagy protonpumpa-gátló gyógyszert szednek. Segíthet, a vény nélkül kapható emésztést javító betain-HCl, amivel könnyű korrigálni a gyomor savasságát.

Hogyan kezd hozzá?

A Betaine HCL adagolása személyenként változhat, attól függően, hogy jelenleg milyen a gyomorsav minősége. Az optimális eredmény érdekében fontos megtalálni a megfelelő adagot. Ezért, kövesd az alábbi lépéseket az adag meghatározásához:

1. Kezd azzal, hogy MINDEN étkezés első falatja után vegyél be 1 kapszula Betaine HCL-t.

2. Fejezd be az étkezést a szokásos módon, és figyelje meg tested jelzéseit, nem változik-e meg a gyomor közérzete. Amire figyelni kell: nehézség, forróság, égő vagy egyéb emésztőrendszeri érzet/stressz. (Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, 2 hétig le kell állítania a Betaine HCL-t, és csak az emésztőenzimeket kell szedni. 2 hét elteltével ismét tesztelheted magad.)

3. Maradj ennél az adagnál étkezésenként 1 kapszula 2 napig. Ha nincsenek tüneteid, növeld az adagot étkezésenként 2 kapszulára a következő 2 napban, és ismét figyelje meg, nem jelentkezik-e bármilyen emésztőrendszeri kellemetlenség.

4. Továbbra is növeld a kapszulák számát 2 naponta 1-gyel, amíg a 2. lépésben leírtak szerint kellemetlen érzést nem tapasztalsz, vagy amíg el nem éred a 6 kapszulát/étkezés. Maradj a 6 kapszulánál étkezésenként, és figyeld megjelennek-e a kellemetlen tünetek. Ez több napig is eltarthat.

5. Ha kellemetlen érzést tapasztalsz, csökkentsd az adagját/étkezés 1 kapszulával. Például minden étkezésnél 5 kapszulára emelted, és kellemetlen érzést tapasztalsz, az adagolása étkezésenként 4 kapszula lesz.

Esetleg még nem tudod neked sok vagy kevés vagy éppen elégendő lehet? 

Könnyen tesztelheted először otthon, ehhez nincs másra szükséged, mint étkezési szódabikarbónára.

Reggel, éhgyomorra igyál meg egy pohár vizet, amibe keverj el, egy fél teáskanál szódabikarbónát. Figyeld a tested reakcióját. Ha öt percen belül nem böffentesz, akkor ez azt jelezheti, hogy nem termelődik elegendő gyomornedved. Ellenkező esetben, ha a böffentés túl gyorsan jön és sokszor ismétlődik, az annak lehet a jele lehet, hogy a gyomrod elegendő, sőt, túl sok gyomornedvet termel.