Belülről melengető: répa, gyömbér leves

2023.11.14

Az őszi, téli időszakban a szervezetünknek, emésztőrendszerünk egyre inkább szüksége van olyan ételekere, amelyek belülről melegítenek minket. Ezt tényleg úgy képzeld el, hogy sejt szinten fűtenek be nekünk :-D. A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) köztudott, hogy az időjárás és az évszakok létfontosságú szerepet játszanak egészségünkben és jólétünkben – és ennek megfelelően kell módosítanunk étrendünket és étkezési szokásainkat.

Például a téli szezonról úgy gondolják, hogy hatással van a vesékre – ezért ez egy jó alkalom arra, hogy vesét tápláló ételeket építs be az étrendedbe. A hideg időjárás hatással lehet az étvágyra és az emésztésre is, ezért válassz melegítő, tápláló ételeket, amelyeket ajánlott lassan főzni, hogy melegítő hatásukat megőrizzék az emésztőrendszerben, és ellensúlyozzák a tél hűsítő hatását.


Ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető leves, az egyik nagy kedvencem, és bizony lehet második fogást nem is eszek hozzá, hanem 'becsúszik' mellé egy szelet finom hosszan kovászolt kenyér (ez a Fodmap alatt vagy SIBO/LIBO/ IMO protokolban nem javasolt). Számodra, az éppen aktuális protokollodnak megfelelő gluténmentes pékáruk közül ajánlott választani.


Elkészítési idő 18 perc

Adagok száma: 4 főre

Fontos:

a gyömbér használata H2S (kénes) SIBO és LIBO esetében nem ajánlott!

Hozzávalók

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál hámozott, apróra vágott friss gyömbér
  • 7 bögre (1 bögre 240ml) alacsony FODMAP-tartalmú zöldségleves alaplé (hozzá passzoló receptet a linken található e-könyvemben is találsz). Ha éppen nincs otthon, akkor szűrt vizet és bio zöldség kockát/vegetát használhatsz hozzá nyugodtan.
  • 10 közepes sárgarépa, apróra vágva
  • ½ teáskanál parajdi/adalékmentes só
  • 2 evőkanál friss korianderlevél (opcionális)

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben, közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat.
  2. Add hozzá a gyömbért. Körülbelül 1 percig főzzük, addig keverve amíg az illatát elkezdi 'kiengedni'.
  3. Keverd hozzá a húslevest, a sárgarépát és a sót. Forrald fel.
  4. Csökkentsd ekkor a hőt közepesre, és körülbelül 15 percig párold, amíg a sárgarépa megpuhul.
  5. Óvatosan öntsd át a levest turmixgépbe vagy használj botmixert, és keverd simára. 
  6. Koriander levelekkel díszítheted.

Jó étvágyat! <3