Bélbarát ünnepi menüsor 2022
Az ünnepek számos ember számára csupa szórakozás és rengeteg étel...De például a C. diff fertőzésben szenvedők számára az ünnepek (is) stresszes időszakot jelenthetnek. A C. diff a Clostridium difficile baktérium által okozott fertőzés . A fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, hányinger és a gyomorfájdalom vagy görcsök. Sokan, akik ebben szenvednek, elvesztik étvágyukat, vagy attól tarthatnak, hogy valamilyen étel kiváltja a tüneteket. Ez kihívást jelenthet a családi vagy baráti összejöveteleken és a jeles napokon is,. ahol az ételek kulcsfontosságúak.
Nekik és azoknak hoztam ezt a menüsort, akik érzékeny pocakkal vagy más emésztőrendszeri fertőzéssel küzdenek.

Bélbarát előételek:
- Kerüld el a sajtos előételeket, például a sajttálakat. Sok C. diff fertőzésben szenvedő embernek laktóz intoleranciája is van, ami megnehezíti a tejtermékek emésztését. Ez olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a hasi görcsök, puffadás és hasmenés. Bizonyos kemény sajtok könnyebben emészthetők, mivel a laktóz nagy része kiürül a sajtkészítés során. Ide tartozik a parmezán, a svájci és a cheddar sajt. Lehetséges, hogy ezeket a sajtokat kis mennyiségben tolerálod.
- Kerüld a nyers zöldségeket és a dióféléket. Bár ezek egészséges élelmiszerek, magas az oldhatatlan (magas Fodmap) rost és gázképző vegyület tartalmuk, és ezek súlyosbíthatják a C. diff tüneteit . A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli és a különösen a karfiol puffadást, görcsöket és gázokat okozhatnak. Ezt a hatást jelentősen csökkenthető a zöldségek főzésével/párolásával.
- Inkább kerüljön leves az étlapodra! a télálló idényzöldségek között is találsz szép számmal amit fogyaszthatsz, és könnyen emészthető. Ráadásul tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Például készíts töklevest sütőtökből, paszternák krémlevest.
- Az ördögtojás egy másik jó előétel. A tojás gazdag fehérjeforrás és könnyen emészthető. A krémes ördögtojást egyszerű elkészíteni és kiváló alkalmi, ünnepi fogás. Az eredeti receptben szereplő tejfölt/vega tejfölt cseréld le hummusz krémre.
Leves - Narancs illatú sütőtökkrémleves

Mért fogod szeretni ezt a levest?
- Nagyon finom - a tökéletes választás ősszel és télen
- Könnyen elkészíthető - mindössze 10 hozzávalóból áll
- Egészséges - ez a leves alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, és tele van tápanyagokkal, amelyek erősítik az immunrendszert
- Gyerekbarát - a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádni fogják ezt az ízletes levest
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 ml olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 10 g gyömbér reszelve
- 5 g fokhagyma zúzva
- 1 közepes (kb. 1 - 1.1 kg) sütőtök meghámozva és felkockázva (5-6 bögrényi), sütőben sült tökből is készítheted
- 14 ml juharszirup
- 700 ml csökkentett nátriumtartalmú zöldség- vagy csirkehúsleves alaplé
- 248 ml narancslé
- 2,4 g adalékmentes só
- Fekete bors ízlés szerint az állapotnak megfelelően
- Választható 'levesbetétek' : bio joghurt, apróra vágott koriander vagy petrezselyem, tökmag, narancshéj
Elkészítés:
- Melegíts fel olívaolajat egy nagyobb lábasban közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és dinszteld 5-6 percig, vagy amíg megpuhul. Tedd hozzá a gyömbért és a fokhagymát, főzd még egy percig, amíg elkezded finoman érezni az illatokat.
- Ekkor add hozzá a tököt, juharszirupot, húslevest, narancslevet, sózd borsozd, és keverd össze. Forrald fel, lassú tűzön, majd tegyél rá fedőt és párold amíg a tök megpuhul ( ha sütőben sül t tökkel készíted, csal rottyantanod kell egyet rajta), körülbelül 25 percig.
- A levest botmixerrel pürésítsd simára. Alternatív megoldásként hagyományos turmixgépben adagonként pürésíthető. Ízlés szerint fűszerezd.
- Tálaláskor díszítheted ízlés szerint a joghurttal vagy a korianderrel vagy petrezselyemmel, tökmaggal és/vagy narancshéjjal.
Tepsiben sült csirke, héjas burgonyával
Nem attól lesz finom és ünnepi egy étel, hogy órákat robotolunk a konyhában, majd az asztalhoz kifáradva lerogyunk a székre. Éppen ezért készítek oly gyakran a tepsibe 'beledobálos' fogások, amik nem csak időtakarékosak, de ahogy a többféle alapanyag összesül, igazi ízorgia a jutalmunk.

Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 bio/háztáji csontos, bőrös csirke, darabokra vágva (mell, comb, láb)
- 1 evőkanál olívaolaj, elosztva
- 1 teáskanál adalékmentes só
- ½ tk. fekete bors (állapottól függően)
- 1 tk. kömény
- 1 kg sárga vagy rózsa burgonya, apróbbak legyenek
- 1 vöröshagyma, karikákra vágva
Chimichurri szószhoz:
- 1 nagy csokor friss petrezselyem, durvára vágva
- 1 csokor friss koriander, durvára vágva (ha nincs, akkor szárítottból 1 teáskanál)
- ¼ bögre (1 bögre 240 ml) friss oregánó, durvára vágva (ha nincs, akkor szárítottból 1 teáskanál)
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva/zúzva
- 1 újhagyma, csak a zöld szára, apróra vágva
- ¼ - ½ tk. chili pehely elhagyható
- 1 tk. adalékmentes só
- ¾ bögre olívaolaj
- ½ bögre bio vörösbor vagy sherry ecet
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Helyezd a csirke darabokat egy tepsire, és dörzsöld át őket ½ evőkanál olívaolajjal. Keverd össze a sót, a borsot és a köményt egy kisebb tálban. A fűszerkeverék felét szórd a csirkére. A burgonyát és a hagymát egy tálban keverd össze a maradék ½ evőkanál olajjal és a fűszerkeverékkel. Rendezd el a zöldségeket a tepsiben a csirke körül.
- Tedd be a sütőbe, és körülbelül 45-50 percig süsd, amíg a csirke, és a zöldségek megpuhulnak. Sütés közben ne felejtsd el meglocsolni a csirkét és a zöldségeket a levével.
- A chimichurri szósz elkészítéséhez az összes hozzávalót turmixgépben pürésítsd.
- Tálald a csirkét és a zöldségeket chimichurri szósszal meglocsolva.
Desszert nincs? De, de van! :)
- A hagyományos édességeken, sütiken kívül is van élet! Helyettük próbálj ki néhány könnyebb desszert opciót. A banán könnyen emészthető, és segíthet a hasmenés megfékezésében, de székrekedéssel sem fog nagy galibát okozni, szóval miért ne készíthetnél banánkenyeret? Nem ismerek olyat, kicsit vagy nagyot, aki ne szeretné a banánnal készült desszerteket!
- Az almás ropogóssal sem lőhetsz bakot. Ehhez hámozz meg almát, hogy eltávolítsd az oldhatatlan rostokat, és könnyebben emészthetőek legyenek. Ezután sütőben vagy sütőben alacsony hőfokon párold/süsd az almát amíg megpuhuljanak. Ha bírod, szórd meg fahéjjal, kardamommal, reszelt citromhéjjal...
- Kerüld a tejszínhabot és a fagylaltot.
- Vagy próbáld ki ezt!
Mandelbrot biscotti
A Mandelbrot süti egy zsidó desszert, amely hasonló az olasz biscotti-hoz. Nevük a jiddis "mandel" szóból származik, ami "mandulát" jelent, és a "brodt", azaz kenyeret. Ha szereted a kekszeket, és még soha nem próbáltad a Mandelbrotot, akkor biztosíthatom, hogy szuper könnyű elkészíteni, Ráadásul az íze is elképesztő és tökéletesen passzol egy csésze finom teához vagy, ha az állapotod megengedi kávéhoz).

Hozzávalók:
- 3 bögre (1 bögre 240 ml) alacsony fodmap gluténmentes lisztkeverék. A sütemény állaga a lisztkeveréktől függően változhat. Ezekből álljon: Rizsliszt, barna rizsliszt, tápióka keményítő, burgonyakeményítő, burgonyaliszt, xantángumi (kukoricamentes), pektin
- 1 bögre nádcukor (ne dőljünk be a hülyeségnek, nem ettől lettél beteg, a cukoralkoholok, szintetikus édesítőszerek inkább hozzájárulhatnak a bélflórát érintő problémák kialakulásához), vagy eritrit-stevia keveréke, akkor változhat a mennyisége
- 2 tk. bio sütőpor (pl Allnatura)
- ¾ teáskanál xantángumi, ha még nem tartalmazza hozzá az alacsony Fodmap liszt
- 3 nagy bio tojás
- 1 bögre olíva-, vagy kókuszolaj
- 1 tk tiszta vanília kivonat
- 3 evőkanál minőségi feketekávé (szobahőmérsékletű)
- 3/4 bögre (kb. 150 g) szeletelt mandula
- 1 bögre tej-, gluténmentes csoki chip
Tetejére locsoláshoz:
- 4 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál fahéj
Elkészítés:
- Melegítd elő a sütőt 160°C-ra
- Egy tepsit bélelj sütőpapírral
- Verd fel a tojást, a cukrot és az olajat krémesre, habosra.
- Keverd össze a lisztkeveréket, sütőport és a xantángumit, majd add hozzá a tojásos keverékhez és dolgozd jól össze
- Öntsd hozzá a kávét és a vaníliakivonatot, keverd össze
- Fakanállal keverd hozzá a csokoládédarabkákat és a mandulát (a tészta ragacsos lesz)
- 2 kanálla vagy lisztezett kézzel formálj a tésztából 3 hasábot a sütőpapíron, egymástól 5-6 cm távolságra
- A hasábok kb. 20cm hosszúak, 5 cm szélesek és 2-3 cm magasak legyenek
- Keverd össze a 2 evőkanál cukrot a fahéjjal egy tálban, és szórd meg a tetejüket
- Süsd a sütő középső rácsán 40-45 percig, amíg világos aranybarna nem lesz (a hasábok ellapulnak)
- Amikor kész a tepsit tedd rácsra vagy vágódeszkára és hagyd 10 percig hűlni
- Szeleteld fel recés késsel 1-2 cm vastag szeletekre
- Helyezd vissza a felszeletelt sütiket a tepsire, és tedd vissza a sütőbe
- Kapcsold ki a sütőt, és hagyd a sütiket a sütőben, amíg kihűl, körülbelül 2-3 óráig (egy éjszakára is jó)
- Tárolhatod légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten... de tudom, hogy nem fog sokáig ott állni! :)
Gyönyörű, békés, emésztőrendszeri problémáktól mentes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!
Szeretettel: Z <3