Bélbarát ételek: rezisztens keményítő

2024.07.16
A rezisztens keményítők olyan szénhidrátok, mint a burgonya, kukoricakeményítő, zöld banán stb., amelyek ellenállnak az emésztésnek a vékonybélben, 'sértetlenül' eljutnak a vastagbélbe, az ott élő baciknak eleséget szolgáltatva, számos egészségügyi előnyt biztosítanak!

Miért fontos ez, kérdezheted?

Abban az esetben, ha a szénhidrátokat önmagukban fogyasztják, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztják más élelmiszercsoporttal, vagy nem változtatják ellenálló keményítővé, akkor elég gyorsan megugrik a vércukorszint. Amikor ez megtörténik, a vércukorszintje ugyanolyan gyorsan csökken, mint ahogy felemelkedett – ez nem különbözik a vidámparki hullámvasúti utazástól.

A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy ez a vércukorszint ingadozás nálad is megvan, ha felméred/megfigyeled fáradt vagy e vagy nem, étkezés – általában ebéd – után. Ha igen, akkor mindenképp keress fel orvost, dietetikust vagy természetgyógyászt akivel együtt dolgozhatsz a stabilizálás érdekében. Ezt az állapotot egyébként a cukorbetegség előtti állapotnak is nevezik...

Amikor olyan ételeket, mint a burgonya, tészták vagy rizs megfőzik, majd lehűtik (kb. 24 órát), az ebben a folyamatban keletkező ellenálló keményítő lehetővé teszi a vércukor lassabb felszívódását, ami stabilabb vércukorszintet eredményez.

Ami a beleidre vonatkozik...

Mivel a rezisztens keményítőket rostnak tekintik, pontos táplálékforrást jelentenek, amelyet a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok igazán kedvelnek. Néhány ilyen baktérium a következők: Faecalibacterium és Bifidobacterium, fontos mikroorganizmusok, amelyek segítenek megvédeni a belek nyálkahártyáját.

Míg egyes élelmiszerek rezisztens keményítőként vásárolhatók meg, gondoljunk a kukoricakeményítőre, a zöld banánra és a hüvelyesekre, mások olyan gyakori élelmiszerek, amelyek valószínűleg megtalálhatók a kamrádban vagy a konyhapultodon, és amelyeket bizonyos módon elkészítve ellenálló keményítőben gazdagabbá válnak..

Hogyan?

Az olyan ételeket, mint a burgonya vagy a rizs áztasd be legalább 60 percre, de a legjobb, ha 24 órára, majd főzd meg a szokásos módon. Ezután hűtőbe tedd lehűlni 24 órára, majd később hidegen vagy újra felmelegítve fogyaszthatod.

A rezisztens keményítők és más probiotikumokra a hisztaminra érzékenyeknél/hisztamin intoleranciában szenvedőknél tüneteket okozhatnak, erre figyelni szükséges. Nekik esetleg egy darabig ki kell hagyniuk az ezzel a módszerrel készült ételeket az étrendjükből, viszont frissen, ha nincs vércukor probléma, helyes ételtársítással (fehérjék, jó zsírok) kiküszöbölhető ez a probléma.

És jöjjön egy finom bélflóra barát burgonya saláta recept

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Hozzávalók:

  • 1 kiló salátának való burgonya
  • 2 csésze (1 csésze 250 ml) zöldbab megpárolva
  • 1/2 fej  shalotta/lila/fehér hagyma
  • 2 tk bio dijoni mustár
  • 1 evőkanál bio/házi/növényi majonéz
  • 2 evőkanál friss kapor vagy petrezselyem-vagy mindkettő :)
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mosd meg a burgonyát – nem kell meghámoznod, ha újburgonya, csak, ha régi
  2. Tedd fazékba, és öntsd fel szűrt vízzel. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és kb. 10 percig párold. Készen van, ha erőfeszítés nélkül villát szúrhatsz beléjük.
  3. A burgonyát hideg víz alatt öblítsd le, majd egy tálba öntve tedd be a hűtőbe.
  4. Amíg a burgonya hűl, vágd fel a hagymát, a babot és a friss petrezselymet.
  5. Ha kihűlt a burgonya vedd ki a hűtőből és vágd fel kockákra.
  6. Keverd össze a burgonyát, a hagymát, a babot és a kaprot/petrezselymet a mustárral, majonézzel, sóval és borssal. Add hozzá a mustárt és a majonézt, amíg el nem éri a kívánt állagot.
  7. Hűtőben akár 3 napig is eltartható.