Bélbarát ételek: rezisztens keményítő

Miért fontos ez, kérdezheted?
Abban az esetben, ha a szénhidrátokat önmagukban fogyasztják, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztják más élelmiszercsoporttal, vagy nem változtatják ellenálló keményítővé, akkor elég gyorsan megugrik a vércukorszint. Amikor ez megtörténik, a vércukorszintje ugyanolyan gyorsan csökken, mint ahogy felemelkedett – ez nem különbözik a vidámparki hullámvasúti utazástól.
A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy ez a vércukorszint ingadozás nálad is megvan, ha felméred/megfigyeled fáradt vagy e vagy nem, étkezés – általában ebéd – után. Ha igen, akkor mindenképp keress fel orvost, dietetikust vagy természetgyógyászt akivel együtt dolgozhatsz a stabilizálás érdekében. Ezt az állapotot egyébként a cukorbetegség előtti állapotnak is nevezik...
Amikor olyan ételeket, mint a burgonya, tészták vagy rizs megfőzik, majd lehűtik (kb. 24 órát), az ebben a folyamatban keletkező ellenálló keményítő lehetővé teszi a vércukor lassabb felszívódását, ami stabilabb vércukorszintet eredményez.
Ami a beleidre vonatkozik...
Mivel a rezisztens keményítőket rostnak tekintik, pontos táplálékforrást jelentenek, amelyet a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok igazán kedvelnek. Néhány ilyen baktérium a következők: Faecalibacterium és Bifidobacterium, fontos mikroorganizmusok, amelyek segítenek megvédeni a belek nyálkahártyáját.
Míg egyes élelmiszerek rezisztens keményítőként vásárolhatók meg, gondoljunk a kukoricakeményítőre, a zöld banánra és a hüvelyesekre, mások olyan gyakori élelmiszerek, amelyek valószínűleg megtalálhatók a kamrádban vagy a konyhapultodon, és amelyeket bizonyos módon elkészítve ellenálló keményítőben gazdagabbá válnak..
Hogyan?
Az olyan ételeket, mint a burgonya vagy a rizs áztasd be legalább 60 percre, de a legjobb, ha 24 órára, majd főzd meg a szokásos módon. Ezután hűtőbe tedd lehűlni 24 órára, majd később hidegen vagy újra felmelegítve fogyaszthatod.
A rezisztens keményítők és más probiotikumokra a hisztaminra érzékenyeknél/hisztamin intoleranciában szenvedőknél tüneteket okozhatnak, erre figyelni szükséges. Nekik esetleg egy darabig ki kell hagyniuk az ezzel a módszerrel készült ételeket az étrendjükből, viszont frissen, ha nincs vércukor probléma, helyes ételtársítással (fehérjék, jó zsírok) kiküszöbölhető ez a probléma.
És jöjjön egy finom bélflóra barát burgonya saláta recept

Hozzávalók:
- 1 kiló salátának való burgonya
- 2 csésze (1 csésze 250 ml) zöldbab megpárolva
- 1/2 fej shalotta/lila/fehér hagyma
- 2 tk bio dijoni mustár
- 1 evőkanál bio/házi/növényi majonéz
- 2 evőkanál friss kapor vagy petrezselyem-vagy mindkettő :)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mosd meg a burgonyát – nem kell meghámoznod, ha újburgonya, csak, ha régi
- Tedd fazékba, és öntsd fel szűrt vízzel. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és kb. 10 percig párold. Készen van, ha erőfeszítés nélkül villát szúrhatsz beléjük.
- A burgonyát hideg víz alatt öblítsd le, majd egy tálba öntve tedd be a hűtőbe.
- Amíg a burgonya hűl, vágd fel a hagymát, a babot és a friss petrezselymet.
- Ha kihűlt a burgonya vedd ki a hűtőből és vágd fel kockákra.
- Keverd össze a burgonyát, a hagymát, a babot és a kaprot/petrezselymet a mustárral, majonézzel, sóval és borssal. Add hozzá a mustárt és a majonézt, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Hűtőben akár 3 napig is eltartható.