Bárány zöldséges piláffal

2020.10.31

A magyar konyha egyik fő körete a rizs, és a belőle készített rizses húst, ki ne szeretné. Ezt az ételünket, tulajdonképpen a török konyhából vettük át. Közép-Ázsiában ez a szaftos étel, nagyon népszerű, aromás fűszerekkel, ropogós mandulával megbolondítva, fantasztikus ízélményben lehet részünk.

  • Előkészület: 20 perc
  • Főzési idő: kb. 40 perc
  • 1 adag (6 részre osztva) 630 Kcal I Zs 34 g I Sz: 54 g I F: 24 g I Rost: 7 g I Nátrium: 318 mg

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 tk házi készítésű fokhagymás olívaolaj
  • 2 1/2 tk gyömbér reszelve
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 6 db egész szegfűszeg
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 2 tk őrölt kömény
  • 500 g csont nélküli bárányhús, felkockázva
  • 300 g basmati rizs
  • 1 kisebb édesburgonya, apróbb kockákra vágva
  • 625 ml gluténmentes, vöröshagyma mentes marhahús-, vagy zöldségleves alaplé
  • 65 g mandula, durvára darálva
  • 1 nagyobb padlizsán, meghámozva, szeletekre vágva
  • 2 közepes cukkini, hosszában félbe vágva, vastag szeletekre vágva
  • Só, frissen őrölt bors
  • 5 g friss koriander levél, durvára vágva
  • 3 ek friss petrezselyem, durvára vágva

Elkészítés:

  1. Melegíts fel 1 1/2 ek olívaolajat + 2 tk fokhagymás olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, közepes hőmérsékletűre. Add hozzá a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, köményt és pirítsd össze 1-2 percig. Tedd bele a húst és kevergetve főzd, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Öntsd hozzá a rizst, édesburgonyát és a padlizsánt és kevergetve főzd 2-3 percet. Az alaplével öntsd fel és forrald össze, majd vedd lejjebb a hőmérsékletet és lefedve párold 10 percet.
  3. Ezalatt, egy kisebb serpenyőben a maradék 1 tk olívaolajat melegítsd fel közepes hőmérsékletűre, add hozzá a mandulát és kevergetve pirítsd meg aranybarnára. Amikor kész, papírtörlővel itasd le róla a nedvességet.
  4. Öntsd hozzá a cukkinit a rizskeverékhez és főzd össze 5 percet, vagy amíg a rizs meg nem puhul. Ha szükséges, adjál még hozzá alaplevet vagy vizet. Amikor kész, szedd ki belőle a szegfűszegeket, fűszerezd sóval, borssal, keverd hozzá a mandulát, koriandert és a petrezselymet.

Jó étvágyat! Z