Az isteni lusta csirke, krémes spenóttal

2020.05.05

Hozzávalók a csirkéhez 4 személyre

  • 1 adag: 560 kalória
  • Glutén mentes
  • Tejmentes
  • Fázis 1 - eliminációs, regeneráló szakasz

  • 2 db lime kifacsart leve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 1/2 tk szárított vagy friss kakukkfű
  • 1 tk őrölt pirospaprika vagy paprika pehely
  • 4 db kicsontozott, bőr nélküli bio csirkecomb
  • 3 ek olíva olaj
  • 115 g gomba felszeletelve
  • 2 db közepes vöröshagyma felszeletelve
  • 1 db bio citrom 4 cikkre vágva
  • 200 g vörös vagy fehér quinoa vagy gluténmentes bulgur
  • 250 ml forró csirkehúsleves alaplé (házi,bio). Megfőzhetjük a csirke csontjából is.

Elkészítés:

  1. Készítsünk  marinád szószt a lime levéből, fokhagymából, kakukkfűből, paprikából. A csirkehúsokat tegyük egy üveg vagy porcelán tálba (ne használjunk műanyagot vagy fémet, azt megbontja a citromlé), öntsük rá a szószt, takarjuk le a tetejét és a hűtőben hagyjuk érni, állni minimum 1 de a legjobb, ha 12 órát.
  2. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük aranybarnára a csirkecombokat, mindkét oldalukon. szedjük ki a combokat a serpenyőből ha kész, tegyük bele a vöröshagymát, gombát és a citromszeleteket, szórjuk rá és egyenletesen terítsük el a megmosott quinoát vagy bulgurt, óvatosan elkeverve, majd helyezzük rá a csirkecombokat a tetejére.
  3. Öntsük rá a meleg csirke alaplét.
  4. Lassú tűzön 35-40 perc alatt készre főzzük. Amennyiben  még szükséges plusz folyadék, azt meleg vízzel pótolhatjuk.



Krémes spenót

Hozzávalók 2 adaghoz
  • 1 adag 240 kcal
  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Fázis 1 - eliminációs és regeneráló szakaszban

  • 1 ek olívaolaj vagy más növényi
  • 1/2 kisebb vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 tk reszelt szerecsendió
  • 200 g friss spenót vagy adalékanyagoktól mentes fagyasztott
  • 50 ml növényi 'tejszín'
  • 70 g reszelt növényi sajt (opcionális) 

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a zsiradékot egy serpenyőben vagy kisebb wokban. Dinszteljük meg benne a vöröshagymát közepes hőmérsékleten kb. 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a szerecsendiót is, főzük együtt tovább kb. 2 percig.
  2. adjuk hozzá a megmosott spenótot, keverjük el, majd főzzük és kevergessük meg néhányszor, amíg meg nem fonnyad a spenót. Adjuk hozzá a növényi krémet és a sajtot, rottyantsuk egyet rajta, melegen tálaljuk.

+  1 opció annak aki még így sem enné meg a spenótot. Pedig juj,  ha tudnád, de finom!

Köretnek ehetsz a csirkéhez grillezett cukkinit vagy párolt káposztát, ugyan ezzel a grammal számolva. Ezek 20 kcal jelentenek.