Avokádó-Banán-Kefir smoothie

2021.07.06

Vacsorára is szuper választás (leírásban az opció), hiszen jó zsírsavakban, fehérjében gazdag!

A fermentált/erjesztett tejtermékek, minden negatív reklám és tévhit ellenére, rendkívül hasznos tápanyagforrás az emésztőrendszerünkben csücsülő mikroorganizmusok számára! Az elmúlt 2 évben számos olyan széklet bélflóra tesztet láttam, ami teljesen 'halottnak' volt mondható a Lactobacillusok és Bifidobacteriumok szempontjából. Hiába fogysztottak probiotikumot vagy fermentált zöldségeket, sajnos ezek sem bizonyulnak 100%-ban hatékonynak. Ez rendkívül veszélyes, hiszen ez a két baktérium törzs felelős a belek egészséges nyálkahártya működéséért, a tápanyagok hasznosításáért, vitaminok szekréciójárért, emésztésért.

Azt rendkívül fontos megjegyezni, a bolti tejjel, kefirrel, joghurttal ez a folyamat nem működik! Élő flórát csakis a legeltetett és a szteroidoktól, antibiotikumoktól mentesen tartott tehenek teje tartalmaz. Ahogy többször leírtam, elmondtam már, a bolti tej nem csak pasztörizált, de ott van a homogénezéses tartósító eljárás, ami teljesen felismerhetetlenné teszi a tejet a tápcsatorna számára! Ez is az egyik oka a gyulladásos folyamatok kialakulásának!

Szerencsére, újra lehet kapni, teljesen nyers, boldog legelő tehenek tejét kistermelőktől, amit ha felforralsz és hirtelen le is hűtőd (jeges vízbe állítva az edényt), akkor laktózmentessé is tetted mindjárt. Pár nap alatt pedig finom élőflórás aludttej készülhet belőle vagy házi joghurtot is készíthetsz, úgy, hogy a tejhez hozzáadsz bio joghurtot, oltóanyagként.

Mik azok az erjesztett italok?

Az erjedés tejsavat eredményez, ami rendkívül hasznos a mikrobiom számára, ettől virágzik igazán. A 4 legjobb fermentált dolog, amit érdemes az étrendünkbe beilleszteni (ez nagyban függ a bélflóra állapotától): Kefir, kimchi, savanyúkáposzta, kombucha.

A kefir előnyős hatásai

A kefirben milliárd számban megtalálhatóak az emésztőrendszerünk számára nagyon barátságos :) baktériumok vagyis probiotikumok. A beleinkben az értünk dolgozó mikroorganizmusok az immunrendszerünk 70%-át biztosítják nekünk, de csak akkor, ha egyensúlyban van!

Az egészséges bélflórát összekapcsolják a tudományos bizonyítékok a jó hangulattal, közérzettel és energiával, valamint csökkentik az emésztőrendszeri problémákat, mint például puffadást, felfújódást és a refluxot. Segíthet olyan állapotok javításában is, mint az IBS és az IBD.

A probiotikumok csodálatos forrása mellett a kefir más táplálkozási előnyökkel is rendelkezik, amelyek a felhasznált tej típusától függően változhatnak. De a legtöbb kefirtípus jó fehérje-, kalcium-, kálium-, magnézium és B-vitamin forrás - ezek alapvető tápanyagok az egészségi állapot és a jólét szempontjából.


Hozzávalók a turmixhoz 1 főre:

  • Előkészület: 5 perc
  • Elkészítési idő: 5 perc
  • Fázis 1 vagy 2 az alapanyagoktól függően, tejmentesen is elkészítheted

  1. 1 kisebb érett avokádó
  2. 1 kisebb bio banán (ha vacsorára szeretnéd fogyasztani, akkor juharszirupot vagy rizsszirupot adj hozzá 2 teáskanállal)
  3. 100 ml szűrt víz
  4. 1 adag kókuszfehérje por pl. ez
  5. 50 ml kefir
  6. 1 tk őrölt fahéj (elhagyható vagy kurkumára cserélhető)

Dobáld bele a turmixgépedbe az összes hozzávalót és keverd jó krémes állagúra. Ha szükséges vizet még önthetsz hozzá.

Jó egészséget, boldog beleket! :) Z