Arzén a rizsben? Mit tehetsz ellene?

2022.08.31

Talán már olvastál, hallottál arról, hogy a a legtöbb rizs sajnos arzénnal szennyezett lehet. Ha, még nem, akkor most elolvashatod az okokat és a lehetséges megoldásokat, hiszen a rizs elég gyakori a magyar és a nemzetközi konyhában. Az arzénnak -ami egy rendkívül mérgező és káros hatású vegyület-, meg semmi keresnivalója a szervezetünkben!

A rizs, amely a világ lakosságának nagy részének alapvető élelmiszere, arzénproblémával küzd.

Az arzén a földkéregben természetesen előforduló elem, megtalálható a talajban, a vízben és a levegőben. A mezőgazdaság még bonyolított annyit a dolgot, hogy permetszerekkel és műtrágyákkal szennyezték be a talajt.

A rizst vízben termesztik, és különösen jó az arzén felszívó képessége. Két formában létezik - szerves és szervetlen. Az "ökológiai" szónak semmi köze a mezőgazdasághoz; ez egy kifejezés a kémiából. Ha az arzént szénnel kombinálják, akkor az szerves. Ha más elemekkel kombinálják, akkor szervetlen.

Az arzén szervetlen formája az amely a leginkább káros a szervezetünkre. A nagy mennyiségben való hosszú távú fogyasztása hatással lehet a bőr-, a húgyhólyag- és a tüdőrák, valamint a szívbetegségek kialakulásának magasabb kockázatával.

Idehaza sem kötelesek a gyártok a terméken vagy a weboldalon a termékismertetőben feltüntetni azokat az arzén terheltségi határértékeket, amelyek az általuk használt, értékesített rizs és rizs tartalmú készítményekben előfordulhat.

5 tipp, hogy csökkents az arzén tartalom kockázatát

1. Fogyassz kevesebb rizst

Banális javaslat, de attól még igaz...Az egyik módja annak, hogy elkerüljük az arzént, együnk belőle kevesebbet úgy, hogy több más gabonát pl. quinoa-val, hajdinával, kölessel, árpával vagy zabbal helyettesíted. Itthon is a csecsemőknek gyakran rizsből készült tápszereket, pudingokat adnak első táplálékként, ezeket érdemes más gluténmentes gabonafélékre lecserélni, illetve a gyártótól az arzén határértékekere az engedélyeiket bekérni.

2. Áztasd be főzés előtt

Öreganyáink nagyon jól tudták mit csinálnak, érdemes jó pár dolgot utánuk csinálni. Ezzel a módszerrel nem csak a keményítő egy részétől szabadulhatsz meg, de a mérgező anyagoktól is! Főzés előtt min. 30 percre áztasd be a rizs, és tartsd be a következő pontban szereplő főzési útmutatást is...

3. Cseréld le az első főzővizet

A rizst legjobb ha 3X mennyiségű forró vízben, fedő nélkül kezded el főzni, de még jobb, ha az első rottyanás után leszűröd és újra felöntöd forró vízzel és így főzöd készre. A felesleges vizet leöntheted a végén.

4. Nézd meg a csomagoláson, hol termesztették a rizst

Az amerika Consumer Reports tesztje kimutatta, hogy a kaliforniai, indiai és pakisztáni fehér basmati rizs feleannyi szervetlen arzént tartalmaz, mint a legtöbb rizs. A magyar, bio rizst is forgalmazó Nagykun Zrt.-től kértem információt, amint megérkezik azt is megosztom.

5. Barna rizs? Inkább nem, vagy...

Sokszor hallani dietetikusoktól, orvosoktól, táplálkozási tanácsadóktól is , hogy fogyassz a vitamin és rosttartalma miatt inkább barna rizst a  fehér helyett. De sajnos a barna rizs nagyobb valószínűséggel szennyezettebb arzénnal.

Ennek az az oka, hogy az arzén felhalmozódik a rizs külső rétegeiben, héjában, amelyeket a fehér rizsről ugye lehántolnak. A barna rizs táplálkozási előnyeiről nem kell teljesen lemondanod, válassz inkább bio terméket. 

Mindenekelőtt, ne parázz, és ne dobd ki a rizst amit otthon tartasz. A fent leírtak alapján nyugodtan használhatod. Ami a továbbiakban itt is segítség lehet számodra, az a tudatos vásárlás. Nézz szét a Betevő beszerző oldalon, ott gyűjtögetem a tuti bevásárló helyeket :)