Aragóniai lecsó

2021.06.15

A mediterrán konyha - ahogy többször írtam már - , nagyszerű recepteket tartogat a bélflóra regeneráló étrendhez. Minden olyan esszenciális összetevőt (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) tartalmaz, amire a bennünk lakó baktériumoknak szüksége van! Jönnek egy jó házi lecsóhoz valók, most lesz a szezonja a paradicsomnak, paprikának, cukkininek és a padlizsánnak is...

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Előkészület: 20 perc
  • Főzési idő: 20-30 perc
  • Fázis 2-visszavezetés szakasza
  • Mikor fogyaszd: ebédre vagy vacsorára
  • 1 adag kolbász és tojás nélkül 225 Kcal I Zs: 10 g I Sz: 32 g I F: 6 g 

Hozzávalók 4 főre:

  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 db bio, zöld színű kaliforniai paprika, finomra vágva
  • 1 db bio, piros kaliforniai paprika, finomra vágva
  • 1000 g bio paradicsom hámozva, feldarabolva 
  • 1 tk nádcukor/rizsszirup/kókuszvirágcukor/juharszirup vagy édesítőszer
  • 2 db közepes, bio cukkini, kockákra vágva
  • 1 db bio padlizsán, meghámozva, kockákra vágva
  • Só, bors
  • Opcionális: chorizo és tükörtojás, esetleg manchego sajt

Elkészítés:

  1. Tegyél 1-2 ek olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe és melegítsd fel közepes hőmérsékletűre. Add hozzá a hagymát, fokhagymát és a paprikát közepes lángon főzd, időnként megkeverve, amíg meg nem pirul (kb. 10 perc).
  2. Add hozzá a paradicsomot, paprikát, majd a cukrot. Hagyd párolódni kb. 15 perc
  3. Amikor már majdnem kész, öntsd hozzá a cukkinit és a padlizsánt (ezek rövidebb idő alatt főnek meg). Sózd és fűszerezd. Kb 10 perc.
  4. Amikor a cukkini és a padlizsán még roppanós, akkor zárd el a tűzhelyet, tegyél rá fedőt  és hagy egy picit még saját gőzében párolódni. Ne főzd túl, nem is esztétikus és a túlfőzés sem jó a zöldségféléknek!

Ha kolbászt teszel bele, azt az elején a paprika, paradicsommal együtt főzd. Tükörtojást és a sajtot, tálaláskor tedd rá.

Jó étvágyat! Z <3