Almakenyér a nagy favorit

2024.11.08

Ez a recept az egyik legnépszerűbb a hisztamin intolerancia étrend útmutatóban. Mivel idő híján már önmagában ez a program nem szerepel a tanácsadások között, így azt gondoltam, feltöltöm ide ezt a receptet. És remélem figyelsz Niki, nyugodtan elkészítheted és várom a véleményedet, miután megkóstoltátok! :)  Elkészíthető tojásmentesen is, ekkor őrölt lenmag és víz keverékét vagy aquafabát vagyis csicseriborsónak a főzőlevét adhatod hozzá kötőanyagnak. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Hozzávalók 12 szelethez

Alma keverékhez: 
  • 14 g kókuszolaj 
  • 1 nagyobb bio Gala vagy Fuji alma, hámozva, szeletekre vágva 
  • 30 ml juharszirup 
  • 9 g juhar vagy kókuszvirág cukor 

Kenyérhez: 

  • 3 db nagyobb bio tojás. Tojás helyettesítésére itt találsz útmutatót. 
  • 123 g bio/házi almaszósz/püré, tartósítószer és színezék mentes 
  • 120 ml juharszirup 
  • 120 ml kókusz vagy mandulatej 
  • 25 g olvasztott kókuszzsír 
  • 10 ml vagy bio vanília kivonat vagy annak megfelelő friss kikapart belseje a vanília rúdnak 
  • 96 g földi mandula liszt (tigernut flour/mandula liszt/kókusz liszt/ manióka liszt 
  • 63 g tápióka liszt 
  • 1 tk alumínium mentes, bio sütőpor 
  • csipet só


Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 177° C-ra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 23*23 cm tepsit. 

Az almakeverék elkészítéséhez, egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten olvaszd meg a kókuszzsírt és tedd bele az alma szeleteket. Öntsd hozzá a juharszirupot és cukrot (amelyiket választottad) és főzd kevergetve kb. 7 percet, amíg az alma krémes állagú nem lesz. Mialatt az alma fő, készítsd el a kenyérhez valót. Egy nagyobb tálban keverd össze a tojást (vagy a helyettesítőt), almaszószt, juharszirupot, kókusztejet, olajat és a vaníliát. 

Egy kisebb tálban a liszteket keverd össze a sütőporral és a sóval. Öntsd a tojásos keverékhez és kézi habverővel dolgozd jól össze. Öntsd a keverék felét a tepsibe, helyezd rá az almakeverék felét és erre öntsd a maradék masszát, majd a tetejére újra az almakeveréket simítsd el. Kb. 40 perc a sütési idő, de végezz tűpróbát a közepénél.


Aki pocak gondokkal küzd annak gyors gyógyulást, és egészségedre! <3