Útmutató a következetes életmódáltáshoz

2021.08.10

Nem egyszer volt már rá példa, amikor átadtam a tanácsadás anyagát, többen megriadtak a több oldalnyi leírástól. Igen, valóban nem egy A4 lapról, és egy 7 napos étrendmintáról van szó! Sajnos itthon még ez az általános protokoll, de szerintem ti már rájöttetek arra, hogy azzal viszont nem sokra mentek, hiszen ez roppant kevés információ ahhoz, hogy ténylegesen és zökkenőmentesen változtass az életmódodon.

Én azt az elvet vallom, hogy nem halat kell adni, hanem halászni kell megtanítani. Ismerned kell a tested működésének az összefüggéseit ahhoz, hogy megtaláld és alkalmazd a számodra legmegfelelőbb táplálkozási, sportolási szokásokat.

Ebben a bejegyzésben a sikerhez vezető tanácsokat fogom neked bemutatni, hogyan tudod egyszerű módszerekkel megszervezni előre az étrendedet, napi rutinodat! 

Tipp a napi rutin kialaktásához
Tipp a napi rutin kialaktásához


6 tipp az egyszerű életmódváltáshoz

  1. Minden hetet tervezz meg előre. Ez nagyon sokat segít abban, hogy lekerüld azt a veszélyt, hogy egy zűrösebb napon, ne legyen nálad a megfelelő és egészséges fogásod és kénytelen legyél pl. egy büfében valami szemetet enni vagy este farkaséhesen érkezz haza és tele edd magadat a hűtőből. Ez duplán is veszélyes, mert ekkor biztosan nem lesz pihentető és nyugodt alvásod aznap, ez pedig a másnapodra vagy az egészséges hetedre is negatív hatással lesz. Nézd át minden hétvégén, milyen lesz a következő heted és aszerint főzz előre magadnak és pakolj be nassolni valókat vagy protein turmixot, edzőruhát.
  2. Készíts heti bevásárlólistát, ehhez segítséget, letölthető fájlt is találsz itt a Tudástárban. A célszerű lista/vásárlás segíteni fog abban, hogy csak olyan alapanyagokat tarts otthon, amikre szükséged van és nem fogsz elcsábulni a boltban arra, hogy felesleges és egészségtelen dolgokat vásárolj össze. Ehhez persze azt is jó, ha tudod, ÉHESEN NE MENJ vásárolni! :) . Töltsd fel a polcokat friss és mélyhűtött áruval, így mindig lesz mihez nyúlnod.
  3. Hívd segítségül a modern technológiákat. Mik lehetnek hasznosak a számodra? Kalória számláló, napi tervező naptár és alvásfigyelő applikációk...
  4. Ne aggód túl, de maradj következetes. Ne ostorozd magadat, ha esetleg valami miatt nem tudtad betartani a programodat. Halandók vagyunk, ez bármelyikünkkel előfordul. Letérhetünk az utunkról egy rosszul sikerült napon vagy éppen egy váratlan program, étterembe ebédmeghívás. A lényeg az, hogy utána se térj le a kitűzött célodhoz vezető utadról.
  5. Legyen motivációd. Ez sokat segíthet mentálisan és abban, hogy a fókuszodat a célodon tudd tartani. Azt viszont ne feledd, az olyan rövid távú elhatározások,  mint például a "le akarok fogyni az esküvőig", "tetszeni akarok a Józsinak/Marcsinak", nem hosszú távon működnek. Sokan ott esnek csapdába, amikor az adott szituáció megvalósul, utána elengedik a gyeplőt és visszatérnek a régi, nem éppen az egészségüket szolgáló szokásaikhoz, ami a kezdeti állapotokhoz vezet vissza! Ilyenkor mindig gondolj arra, egészséges testben, komfortosan, a legjobb életminőségben, hosszú életet szeretnél élni! Ez pedig csakis az élethosszig tartó változtatással érheted el.
  6. Rendszeres szokások. A fenti képen látható napi rutin minta, épp egy ilyent tartalmaz. Természetesen, át kell alakítanod a te időbeosztásodra. A megfelelő időzítés és napi programbeosztás segít abban, hogy előre tudj tervezni és gondoskodni, így ezek hamarosan a mindennapi életed megszokott rutinjai lesznek. Bolondság lenne azt gondolni, csak a negatív szokások idegződhetnek be. Ugyan olyan könnyedén a jó dolgok is hamar beépülnek az életünkbe, de ehhez az is kell gondolkodj pozitívan.

Jó egészséget, sikeres életmódváltást kívánok! Z <3